Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

JaniJuli által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (141)Időben csökkenő Időben csökkenő
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2024.01.19. 08:00
Szia!
Ha még eddig nem jöttél át az olasz oldalra, akkor sokmindenröl lemondtál. Egészen elképesztö, hogy milyen különbség lehet a két oldal között. Általában az olasz oldal melegebb, naposabb, így a pályákon nem lazább a hó szerkezete, persze van amikor kásás lesz ha nagyon tüz a nap tavasszal.
A pályák hossza is imponáló. Ha a Piccolo Cervinotól elindulsz, lecsúszol a Plateau Rosahoz és a 7-es pályán lejuthatsz Cervinia faluig, vagy Valtournenche Salette tojásliftjének aljáig. A cerviniai irányban nem lesz egy lift sem a faluig, Valtournenche felé pedig csak egy rövid ülöliftere (Du Col) kell felülnöd és 20 km-ert csúsztál.
Visszajutni sem gond, mert vagy a Plateau Rosa felöl, vagy a Theodulpass felöl át tudsz Zermatt felé csúszni.
Nagyon kellemes pályák vannak a Pancheron lift alatt (24, 29, 9 bis), van itt egy fekete buckapálya is, a falu fölötti piros pálya sem rossz (3). A Theodulpass alatt 3 ülölift visz fel, s az ottani piros pályák (6, 6 bis) is kellemesek.
A Cieloalto részen egy öreg kétüléses lift van, ami fekete pályákhoz visz, amik nagyon szépek és a 34-es piroson vissza lehet jutni a Plan Maisonra vivö tojáslifthez.
A liftek is modernek, bár akad egy-egy csotrogány, mint a piros 37-es pályára vivö.
Az éttermek is kellemesek és olcsóbbak, mint a túloldalon.
Idén sok a hó, úgyhogy érdemes ide átruccanni.
A képhez: Ma ez volt a helyzet. Cervinia napos, a zermatti felhöket a Theodul Pass hegygerince tartja vissza, Zermatt teljesen felhö alatt.
Előzmény: (MM 219878)
A Theodul Pass gerinc túloldalán Zermatt felhö alatt.
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2024.01.09. 06:05
A "jól csinálja" az egy tág fogalom, sok lehetséges fokozattal.
Igen, szerintem elég jól csinálja, ha ez megnyugtat téged...

A kérdés azonban még mindig az, hogy mozdulatlan-e a felsö teste, vagy sem. Szerintem egyáltalán nem mozdulatlan az alsó testéhez képest.
Előzmény: (jóska63 220128)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2024.01.08. 16:57
Hiszen pont erröl beszéltem az elözö üzenetben....Most írjam le mégegyszer??
Előzmény: (jóska63 220108)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2024.01.08. 05:45
"A felsö test nem mozog" mondod te, de mihez képest nem mozog?? Ha a pályához viszonyítjuk a test mozgását, akkor talán nem mozog, de a felsö test mozgatása a testen belül nagyon is jó dolog.
Számomra soha nem cél az, hogy ne mozgassam a felsö testemet.

Egyrészt a csípö ízületekkel mozgatjuk a felsö testünket. Ha behajlítod ezeket szimmetrikusan, akkor a felsö tested egyenesen elöredöl. Ha asszimetrikusan csinálod, akkor közelebb tudsz jutni az ívkülsö léchez, a felsö testeddel, mint az ívbelsöhöz.
Másrészt be tudjuk hajlítani a hátgerincet, ami a vállakat tudja le és fel mozgatni. Ezzel le tudjuk nyomni az ívkülsö vállat, ami ugyancsak nagy segítséget tud nyujtani és ez lehetövé teszi, hogy le tudjuk nyomni a medencénket oldalra a lécektöl.
Kérdésem számodra tehát az, hogy miért ne használhatnánk ki ezeket a mozgásokat?
Amikor mozdulatlannak néz ki a felsö test, esetleg csak annak látszik ez, azáltal, hogy helyesen mozgatja a felsö testét a sízö?
Előzmény: (jóska63 220092)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2024.01.06. 17:09
Ezt a mondatot nem én írtam, nem is veszem magamra.
Szerintem ez a forum pont a síelésünk megértéséröl szól, én ezért vagyok itt.
Előzmény: (Lackó 220057)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2024.01.06. 17:04
Bedölsz két külön szögben a két léctöl, ennyi.
Ugyanez a helyzet az élszögekkel.
Azt kell itt észrevenni, hogy soha nem lesz a két léc élszöge azonos és soha nem dölsz be egyenlö szögbe a két léctöl, akár van A-frame, akár nincs.
A magyar sítanárok azt szokták állítani, hogy csak a karcolásos optimális síkanyarokban beszélhetünk párhuzamos léctartásról. Ez egy teljesen hibás elképzelés szerintem....például pont azért, mert nem lehet egyenlö a két léc élszöge egy síkanyarban, hiszen különbözö távolságra vannak a síelö tömegcentrumától.
Előzmény: (endre77 220054)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2024.01.05. 06:06
Az inklináció szó bedölést jelent.
Gyakorlatilag, ha a léceidtől oldalra kerül a tömegcentrumod, akkor ez egy inklináció.
Egy inklináció növekvő élszögeket okoz.
Növekvő élszögek inklinációt okoznak.
Minden síkanyarban előfordulnak növekvő élszögek és inklináció előbb vagy utóbb, máskülönben nem tudnád használni a lécek éleit.
Előzmény: (Lackó 220048)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2024.01.04. 05:04
Nekem nagyon tetszik ez a videó.
Ha elfogadjuk optimálisnak azt, hogy a kanyarívben végig karcolással halad mindkét léc, mindaddig, míg a lapjaira nem fekszenek a lécek a két kanyarív között, akkor itt megfigyelhetjük, hogyan oldja meg ezt a célt ez a sízö magas, közepesen magas és mély élváltással.
Mindhárom esetben sikerül elérnie olyan magas élszögeket és inklinációt apex körül, hogy még a közelébe se kerüljön semmiféle sodródásnak.
Ez egy igazi profi sízö annak dacára, hogy tényleg van egy kis A-frame bizonyos kanyarokban. A felsö testével nem látok semmi gondot.

Sokan közületek teljesen rossznak itéli meg a magas élváltást és ebben persze van valami igazság, mert ez tényleg rosszabb, mint a mély, de ennek is vannak elönyei is és itt bizonyított, hogy lehet optimális kanyaríveket így is létrehozni.
Előzmény: (Lackó 219970)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.12.20. 05:26
Aha, talán esetleg kezded felfogni, hogy a különböző szavaknak különböző az értelmük.
Te úgy látszik azt képzeled hogy az előre - hátra dülöngélés ugyanaz a mozdulat, mint a test mozgása a lécek fölött. Pedig szerintem ez nem ugyanaz. Én azt hiszem elég világosan leírtam, hogy milyen testi mozdulatoknak kell ezt a mozgást létrehoznia. Az én elképzelésem szerint pont ez a mozgás a legfontosabb ahhoz, hogy optimális carving kanyarokat biztonságosan meg tudjál csinálni.
Egy videón mindenki könnyen észreveheti a test mozgását oldalra a lécektől, amihez az élszögek változásai is tartoznak, de az előre - hátra mozgást sokkal nehezebb meglátni.

Gondolkozz el a saját megállapításodon, hogy "Mivel a lábad a kötésben van, csak úgy lehet előre-hátra mozogni, ha előre és hátra dőlsz." Föleg a "csak úgy" kifejezés teljesen helytelen ebben a mondatban szerintem.

Nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de ha én nekiesek elolvasni egy könyvet a síelésröl, akkor pozitivan állok hozzá, mindent megpróbálok annak érdekeben, hogy megértsem, mire gondol az író, azt szeretném elérni, hogy tanulhassak valami használhatót, jót, valami újat amire eddig még nem gondoltam, vagy legalább megpróbálom beleilleszteni az olvasottakat abba az elképzelésbe, ami nekem már megvan azelőtt.
Előzmény: (magnum56 219800)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.12.19. 18:26
Érthetetlen számomra, hogy miért írsz egy választ arra, amit vagy el se olvastál, vagy meg sem értettél.
Jobb lenne szerintem előszór elolvasni, hogy mi van odaírva, ezt megérteni és csak azután írni valami használhatót.

Ki mondta azt, hogy a carving technikánál el kéne csavarni a léceket? Ezt se én egyáltalán nem állítottam.

Ki mondta azt, hogy elöre - hátra kéne dülöngélni az optimális carving kanyaroknál? Ezt sem állítottam, nem is gondolom, hogy ezt kéne csinálni.
Próbáld szó szerint érteni azokat a dolgokat amiket írok. Ez a legjobb tanácsom számodra.

Karcolásos síhaladás: a síléc az élén karcolással halad, ami oda vezet, hogy egy keskeny, vékony nyomot hagy a hóban maga után. Ehhez legfőképp elegendő élszögre van szükség.

Sodródásos léchaladás: amikor túl alacsony az élszög és a léc éle elkeni a havat.

Szerinted milyen alapfogalommal nem vagyok tisztában?

Ha neked túl egyszerű a könyvem, hát ne olvasd.
Számomra azonban nagyon fontos, hogy olyan egyszerűen magyarázzak a könyvemben amennyire csak lehetséges. A haladófok részletei nincsenek benne az ingyenes könyvemben.

itt vannak a könyveim
https://alpesisizes.wordpress.com
Előzmény: (magnum56 219787)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.12.19. 10:32
1. szerintem nem jött vissza. Inkább az van, hogy síversenyzőknek szükségük lehet a léccsavarásra a karcolás előtt, mert úgy teszik le a pályát, hogy másképp nem lehet megoldani.
Kezdőknél és közepes szinten a lécelcsavarás mindig ott volt, van és lesz.
A lécelcsavarás sodródást okoz és így ez semmiképpen nem adhat ki egy optimális carving kanyart, hiszen sodródással kezdődik.

2. Te azt írod "carving" én azt írom "optimális carving". Az optimális carving számomra azt jelenti, hogy a lécek karcolják a havat a kanyarív kezdetétől végig az élváltás középpontjáig. Ezt viszont lehetetlen elérni, ha nem mozog a tested a lécek fölött hátrafelé egyfolytában a kanyarív folyamán.
Előzmény: (jóska63 219782)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.12.19. 05:57
Ez attól függ, milyen nívón szeretnél síelni.
Ha elégedett vagy azzal, hogy egy nagyot csavarsz a léceiden a hófelszínen és ezzel helyettesítesz egy optimálisabb élváltást, akkor ez a téma tényleg túl van bonyolítva számodra.
Ha viszont el szeretnéd érni az optimális carving kanyarokat egy számodra optimális pályán, akkor ezeket a dolgokat nem lehet kikerülni, ez nagyon alapvető és elengedhetetlen része az ilyen kanyaríveknek..
Előzmény: (magnum56 219775)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.12.19. 05:51
Itt van egy videó
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Szerintem nagyon fontos ezeket a dolgokat tüzetesen és részletesen átgondolni az agyadban és ezzel felkészülni a síelésre.
Előzmény: (MM 219772)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.12.18. 08:57
De én nem egy karcolásos síhaladásról beszéltem itt általában, hanem az optimális carving kanyarokról.

Lehetetlen középen maradni a léc fölött ilyenkor, kénytelen vagy előre - hátra mozogni a lécek fölött. Előre haladsz a lécek fölött a kanyarív beindítása előtt és hátra az egész kanyarív folyamán.
Előzmény: (jóska63 219759)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.12.18. 06:54
Itt az ideje, hogy elkezdjünk logikusan gondolkozni az optimális carving-ról.

Igazat adok neked abban, hogy különböző képen el lehet érni azt, hogy a lécek végig karcolják a havat. Ez megmagyarázza a különböző stílusok közötti különbségeket. De ha logikusan átgondolod, akkor rá kell jönnöd, hogy a legnagyobb lécterhelésnek hátrafelé kell költöznie az egész optimális carving kanyarív folyamán.

Mikor beindítasz egy optimális karcolásos kanyarívet, akkor a lécek csöreinél kell lennie a legnagyobb lécterhelésnek, majd ez hátrafelé vándorol a léceken és mikor az élváltás középpontjába kerülsz, pont mielőtt teljesen a lapjaira fekszenek a lécek, akkor a legnagyobb lécterhelésnek a lécek farkainál kell lennie. Csak így lehet végig karcolni a havat a kikormányzás végéig (az élváltás középpontjáig). Mindig a kikormányzás, az élváltás átgondolása okozza a legtöbb hibás elképzeléseket.
Az élváltás középpontjában tehát nem az a cél, hogy a tömegcentrumod közepéből kiinduló függőleges vonal a léc közepére mutasson, hanem az, hogy a léc farkára mutasson.

Ha van tapasztalatod ilyen síkanyarokról, akkor érezned kell ebben a pillanatban, hogy teljesen a lécek farkait nyomod ebben a pillanatban leginkább. Ilyenkor persze alacsonyak a lécnyomások, mert te térdhajlítással jutottál ide, aminek a célja pont a tehermentesítés.
Ez a mély tehermentesítés lényege az én szememben.

Innen egy kis törzsi előrebillenés az esésvonal felé kombinálva a bokából végrehajtott élezésekkel, képes beindítani egy új karcolásos kanyarívet.

Ha felső testedet előredöntöd (csípőből, ez csípő ízületi hajlítás), az élváltás középpontjában, akkor az a függőleges vonal a tömegcentrumod középpontjából előre fog költözni a lécek fölött, de csak kis mértékben. A térdek behajlítása sokkal nagyobb hatással van erre a vonalra.

Ha ezeket a dolgokat belátod, akkor könnyen megértheted, hogy a legoptimálisabb akkor előredőlni a felső testeddel, mikor beindítod az új kanyarívet (bekormányzás) és az apex után inkább sokkal jobb felemelni kicsit a felső testedet.

A nappali szoba esete, egyáltalán nem jelent sokat egy optimális carving kanyar megértéséhez, inkább csak bezavar szerintem.
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.26. 08:51
Ha visszanézel ezen a vitasoron, akkor meg fogod látni, hogy ez azzal kezdödött, hogy Jóska azt állította, hogy Vendel nagyot fog esni, mert ki fogja öt lökni a léc, ha úgy csinálja a kanyart, ahogy én ajánlottam.

Persze nagyon is lehet uralkodni a lécek fölött az ugródeszka hatásai mellett is, ebben igazad van, egyetértek.
Előzmény: (gaboca 219320)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.26. 06:44
Végre írsz valami értelmesebbet.
A léceim: én 173 cm vagyok, a lécek 171 cm. Én ezt nem nevezném se rövidnek, se puhának a helyedben. Én nem vagyok profi sízö, de haladó az igenis vagyok és nagyon is bele tudok tenni eröt a kanyarba, ami meghajlítja a léceket és mégis meg tudom akadályozni, hogy kilöjön a léc. Ez a kifejezés számomra azt jelenti, hogy elveszteném az uralmamat a lécek fölött, és ez soha nem történik meg, az viszont elö tud fordulni néha, hogy felemelkedek kicsit a levegöbe.

Úgy tünik a szövegedböl, hogy belátod most már, hogy minden sikeres síkanyarban a sízö teste keresztezi a léceket, mikor átbillen a lécek fölött az élváltás középpontjánál. Itt megtörténhet ezután karcolásos haladás, vagy lécelcsavarás a hófelszínen és sodródás kezdetben (ezt mutatja a videód), de soha nem történik meg az, hogy a hegyen felfelé lökné a léceit valaki. Te viszont azt állítottad, hogy ez gyakori söt....

A: jól mondod
B: nincs igazad egyáltalán szerintem. Pont meredek helyeken a legjobb rendesen átbillenni a lécek fölött, de persze ehhez szükségszerü az új ívbelsö léc nagyfokú tehermenteítése és/vagy lassítása, visszahúzása térdhajlítassal (a hamstring, térdhajlító izmokkal). Én ezt tudatosn csinálom, soha nem hagyom ki. Nem világos számomra, mit értesz az alatt, hogy "a magasság megtartása"??? A videódon is jól látszik, hogy minden lécelcsavarás és sodródás közben, azért a völgy felé haladnak a lécek végig, soha nem haladnak fel a hegyen.
Előzmény: (jóska63 219311)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.24. 12:10
Kedves Jóska. Nem azt állítom, hogy soha nem lött ki még engem a léc, vagy hogy ilyen nem történhet meg, hanem azt, hogy ezt meg lehet akadályozni, már többször megírtam ezt. Mivel nem veszed ezt észre kénytelen vagyok megismételni.
Mutass be inkább olyan videót, ahol meglátszik az, hogy nem a test keresztezi a léceket, hanem a sízö löki a léceit föl a hegyen, 50 centit méghozzzá. Én felfogtam ezt az állításodat, teljesen hihetetlennek tartottam, de azért megnéztem pár videót... sehol nyoma ilyennek nincs és nem is várható hogy legyen. Szerintem ez az állításod az igazi sarlatánság.
Előzmény: (jóska63 219297)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.24. 07:24
Most megint ott tartasz, mint a legtöbben ebben a fórumban.
Mikor elfogynak a konkrét érveid, például képekkel bizonyítom, hogy teljesen rossz az észrevételed és véleményed, akkor eljött az ideje a sértegetésnek. Ez azonban nem hat rám, ezt meg kell, hogy mondjam. Méghogy nem ül le a sízö mintha WC-n ülne, azon avideón amit kitettem, hiszen sokkal inkább leül, mint a te általad annyira éltetett sítanárod ezen a videón amit utoljára feltettél!!!
Az egyetlen személy akit én itt nagyra becsülök, az "Keskesonka". Ö érvekkel áll elö és ezekkel tud is rám hatni.
Sajnos túl kevés személy ír ebben a fórumban és attól félek, hogy ennek az az oka, hogy ti akik annyira domináltok, túl agresszív módon írtok, ahelyett, hogy próbálnátok megérteni egymást és segíteni egymásnak.
Előzmény: (endre77 219292)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.22. 16:18
Hóeke: nincs ott semmilyen videó amire utalsz. Én azt nevezném aszimmetrikus hóekének, ahol nem élezzük a léceket soha egymás ellen, hanem az ívbelső a lapján fut, miközben élezzük az ívkülsöt. Próbálok ide feltenni 2 fényképet erről. Ha nem menne itt van egy videó.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Mindez eléggé unalmas már szerintem, mert a nevek csak nevek...

Mély-magas: Azért írtam, hogy nem gondolod komolyan, mert ez a videó csak egy gyakorlatot mutat be, nem optimális carving.

Endre: nem kell elolvasnom 2x. Nincs itt sem igazad szerintem. Ehhez is felteszek 3 képet, ha sikerül, mindhárom ebböl a videóból van kivágva. Nézd meg magadnak, hogy a lécek fölött hol van a súlypontja. Én határozottan látom, hogy a lécek farkai fölött van, annak dacára, hogy csípöböl elödedöl, és ez azért van, mert a nagyfokú térdhajlítások teljesen dominálnak a felsö test elöredöntése fölött.

Optimális carving: de mennyire, hogy van. Én azt nevezem optimális carvingnak, mikor a lécek végig karcolják a havat mindaddig, amíg az élváltás középpontjában a lapjaira nem kerülnek a lécek. Ez elérhetö. Ennek legfontosabb feltétele, szerintem, hogy a nulla élszög elött és után eléggé egyenletesen változzanak az élszögek és ehhez nagyon sokat segít a mély tehermentesítés (az én definicióm szerint, ami neked nem eléggé mély) és a korai bokával létrehozott élezések.
Nincs élezve a két léc egymás ellen. Ezért nevezik ezt aszimmetrikus hóekekanyarnak szerintem.
Nincs élezve a két léc egymás ellen. Ezért nevezik ezt aszimmetrikus hóekekanyarnak szerintem.
Itt szerintem jól látható, hogy a súlypontja a lécek farkai fölött van, akármennyire is elöredöl a felsö testével.
Itt szerintem jól látható, hogy a súlypontja a lécek farkai fölött van, akármennyire is elöredöl a felsö testével.
Itt szerintem jól látható, hogy a súlypontja a lécek farkai fölött van, akármennyire is elöredöl a felsö testével.
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.