Előzmény és válaszok a Kisgyerekek oktatása topikból

ÜZENETEK (10)Időben csökkenő Időben csökkenő
Bélapó
1463 élménybeszámolót írt
1463
20 éve tag
2025.12.08. 18:15
Nem reklámnak szántam! Tanácsot kértél! Szerinted látatlanban, a csemete ismerete nélkül bárki tud hasznos tanácsot adni felszerelésre, módszerre????? Három és fél éves! fiu lány? kövér, sovány? mozgékony, lusta? pöttöm, nyulánk????? De ha akarod, adok tanácsot! Min ahogy Sörapu is mondta!!! Töltsetek havon 15-20 napot - gyerekek társaságában - és a csemetéd pillanatok alatt megtanúl sielni! ...és itt kihangsúlyozom a hasonló korú gyerektársaságot! mert ha csak felnöttek között lesz csak nayofogni fog és meg fogja utálni a síelést! A kivétel igen ritka. Ezt 60 év tapasztalattal a hátam mögött mondom, állítom!
Előzmény: (schuszter 223456)
szebe
9 élménybeszámolót írt
9
9 éve tag
2025.12.08. 18:09
Senki nem reklámozott senkit, tanácsot adtak.

Szerintem az alapokra jobb az oktató, aztán néha 1-2 órára érdemes lehet visszamenni, hogy csiszolja a technikát.

A síléc-síbakancs kérdést meg nem is értem, hogy merül fel?
Előzmény: (schuszter 223487)
schuszter
6 élménybeszámolót írt
6
3 éve tag
2025.12.08. 14:19
Köszönöm írásod.Erre voltam kíváncsi nem a síiskolák,síoktatók önreklámjára. (Azt elismerem,hogy sokkal jobban értenek hozzá.).Nem gond,ha az unokámmal töltöm az időt,s nem a saját síelésemmel.Nem lennék biztos abban,hogy 4 évesen elfogadna mást,aki próbálná tanítgatni.Az sem probléma,ha néhány napot kell rá áldoznom,hogy csak a lesiklásig jussunk első alkalommal..Donovalyba fogunk menni,mert ott találtam több gyerek-bébi pályát,szőnyegfelvonóval.Egy kérdés még:a síléchez síbakancs vagy sima bakancs a megfelelő?Köszi:Schuszter
Előzmény: (lorylaci 223462)
h i r d e t é s
JaniJuli
142 élménybeszámolót írt
142
7 éve tag
2025.12.08. 07:00
Határozott véleményem, hogy a síelés elméleti része eléggé komplikált és a jó síknyarok bemutatása sajnos nem lesz elegendö az esések kikerülésére, ami gyakran térdkicsavarodásokkal, váll bántalmakkal járnak. Szerencsére a kisgyerekek könnyebben átvészelik az ilyesmit, de az elméleti tudás, a dolgok helyes fontossági sorrendje a legfontosabb.
Itt vannak a klasszikus hibák, amiket minden kezdö meg fog csinálni, mert a veleszületett, reflexszerü mozgásrendszerünk, nem mindenben felel meg a síelés feltételeinek.
Már 3 magyar síkönyvet is írtam, amikböl a rövid könyvem teljesen ingyenes.
https://alpesisizes.wordpress.com/
Előzmény: (lorylaci 223462)
lorylaci
49 élménybeszámolót írt
49
17 éve tag
2025.12.04. 19:38
Én némiképp ellent fogok mondani. Idősebb fiamat kezdetben oktató tanította, utána én, kislányomat csak én tanítottam. Feleségemet is én tanítottam. Használt cucc vásárlást és szülői tanítást javaslom.
Ha te tanítod, készülj fel, hogy aznap "nem fogsz síelni" és komoly izommunkád lesz. Ha ezt, meg a (gyerekedre szánt) idődet nem sajnálod, akkor egy-két nap alatt meg fogsz egy gyereket tanítani annyira síelni, hogy egy kék pályán egyedül lemenjen.
Igen lehet bérelni, de jó eséllyel barát/rokon pár sörért odaadja a kinőtt gyerek sícuccát. Amúgy tipikusan 1-2 nap bérlés áráért egyébként kapsz jót, ha egy kicsit értesz hozzá. A kisgyerek 70 cmes léce nem so helyet foglal (felnőtt léchez képest pláne). Ha nem tetszik, nem kell, nem a síelés lesz a sportja, 1-2 ezer Ft veszteséggel tovább adod.
Kezdeni pedig szerintem Mátraszentistván a legjobb választás. Ne hétvégén, ha ovis, vegyél ki szabit, vedd ki oviból és vidd el hétköznap. Lényeg, hogy kevesen legyenek. Vagy elő/utó szezonban.
Akkor menjél külföldre több napra / bérelj fel oktatót, ha szeretnél te is háborítatlanul síelni, és néhány nap után együtt csúszni egy kéken a gyerekkel.
Ha a szomszédban van a műanyag pálya, ugorj el. Ha hegyre mész, és kell egy pihi, "lerakod" kicsit hógolyózni, egy kör múlva visszamész hozzá.
Előzmény: (schuszter 223139)
Sörapu.
1363 élménybeszámolót írt
1363
16 éve tag
2025.12.04. 18:29
Itt mindenki azt fogja tanácsolni, hogy add be síiskolába, vidd oktatóhoz. Én is ezt tanácsolom.
Azonban ha mégsem így teszel, de sokat foglalkozol vele, sokat lesz havon, úgyis meg fog tanulni.
Én vittem a kisebb gyerekeimet (már 9, 12, évesek) műanyag pályára, de úgy utálták, hogy jobbnak láttam elengedni ezt a sztorit. Aztán van amelyiket beadtam egy-két oktatásra havon, de rendszert nem csináltunk belőle, jobban szerettem, ha velünk voltak. Így ugyan mi kevesebbet csúsztunk, de a kölykök megtanultak. Állandó tettestársam Bélapó, az ő unokái pont egyidősek a kisebb gyerekeimmel és hatalmas barátok. Amíg nem jártak iskolába, volt hogy évi 25-30 napot is havon voltak, mára ez persze sokkal kevesebb. Mi istápoltuk őket amíg kellett.
Engem itt sokan ismernek és abban mindenki egyetért, hogy pocsék csúnyán sízek, de valahogy a gyerekek tudásán ez nem látszik. Szépen mennek, bár alíg látom őket, mert vagy lehagynak, vagy valahol a fák között frírájdolnak :)
esslegg
114 élménybeszámolót írt
114
19 éve tag
2025.12.04. 18:00
Szerintem az urak, ha esetleg nem is direktben, de választ adtak a kérdéseidre, és az én tapasztalataim a saját gyerekeimmel is egybevágnak azzal, amit ők javasoltak.
De hogy konkrét válaszokat is adjak - szerintem:
1. Ne te akard megtanítani az alapokra (első buktató), bízd profikra, írasd be egy magyarországi síiskolába.
2. Nem külföldön kell kezdeni a tanulást / tanítást (második buktató), mert ár-érték arányban nem éri meg. Sokkal hatékonyabb szezon előtt (ideálisan szeptembertől, de privát órákkal még most sem késő) először műanyag pályán kezdeni, majd valamelyik magyar síterepen (MSZI, Visegrád, Eplény) folytatni, oktatóval.
3. A síiskolában megmondják a gyermek méreteihez illő felszerelés paramétereit, sőt sok helyen bérelni is lehet, vagy esetleg a tanácsok alapján venni magatoknak használtat, ami szintén sok helyen kapható jó minőségben (pl. Budapesten Montagna, Mafisí stb.). Nem kell egyből csili-vili új felszerelés (harmadik buktató).
4. Gyermek ügyességétől függően kb. 10-15 oktatós óra után meg lehet próbálkozni a külföldi sítúrával, de egy 3.5 éves gyerek kb. napi 2x1-1.5 óra síelést bír, bébi / gyerek pályán - nem szabad túlerőltetni, mert csak megutálja (negyedik buktató).
Remélem, tudtam segíteni. Üdv
Előzmény: (schuszter 223456)
schuszter
6 élménybeszámolót írt
6
3 éve tag
2025.12.04. 15:27
Kérdésre válasz? Reklámozni nem kell senkit,semmit.
Előzmény: (Bélapó 223191)
Bélapó
1463 élménybeszámolót írt
1463
20 éve tag
2025.09.22. 06:30
Itt a sihun több síískola van műanyag pályával, ott megtanítják az alapokat és a felszerelésre is adnak tanácsot, sőt bérbe is adnak. Ovodás korú gyerekek tanításában profik! Nekem mindkét unokám - hasonló korban - a XVIII kerületben kezdte, most 10-12 évesen profi sielők és jól bordoznak.
schuszter
6 élménybeszámolót írt
6
3 éve tag
2025.08.28. 10:10
Hali. Tanácsot kérnék a következőre. 3,5 éves unokámat szeretném megtanítani, megtaníttatni síelni. Milyen felszerelés lenne alkalmas? Mekkora léc és milyen kötés, gondolom bot nem szükséges/ Mik a buktatók és mik a követelmények, amire figyelni kell. Köszönöm, ha tanácsot adsz.
Üdv: Schuszter
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE