Előzmény és válaszok a Atomic szakértőktől kérnék segítséget topikból

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
szemi
17 élménybeszámolót írt
17
15 éve tag
2010.02.21. 11:47
Nem vitatom, logikus az amit írsz bizonyára így is van a gyakorlatban, de akkor mi a megoldás ? A kék pályán a nap
végére már untam magam a 163 cm-es 14-es sível, ha meg megengedtem akkor meg beszitált az eleje. Továbbra is keresem az optimális sílécet.Kérhetem a segítségeteket? Nincs módom próbálgatni a különböző típusok között.A 182 cm-es magassághoz 88 kg-hoz gondolom a 163 és 170 cm hosszban kell gondolkodni.
Az általam kigondolt típusok; Atomic GS 9,az új típusúakat nem ismerem, Head iXRC 600 új kiadású, 800 (akár a régebbi is talán jó, az új?) Nordica ? Ott annyi féle van, hogy nem ismerem ki magam. Nem tudom melyik lécnél olvastam, hogy
lehet szép íveket rajzolni, de nem hozza zavarba a sízőt, ha
egy kicsit "száguldozni" van kedve. A fórumon megjelenő írások elméleti síkon segítenek, de az igazi megoldást minden képen a konkrét javaslatok jelentik. Köszönettel
Előzmény: (ozsi 85334)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
15 éve tag
2010.02.19. 23:36
Szerintem 14-16 m sugár felett csak az válasszon lécet, aki valóban tudja, mit csinál... Legalábbis, borítékolható, hogy meg fog szenvedni a tanulással, vagy mehet a kölcsönzőbe kivenni egy tényleg használható lécet.

Nem tudom, milyen lehetett a sítudásod, de az átlagos síelőnek tökéletes zsákutca egy 14-16 m feletti léc. Az alapszabály az lehet, hogy maradni kell a 11-12 m sugárnál, és a keménységet kell a tuidásnak megfelelően választani.

Egyszerűen csak arra kell gondolni, hogy a mai pályaviszonyok mellett mekkora hely kell egy 16-18 m-es sível ahhoz, hogy élre tegye valaki. Ismerve a sebesség és a sugár közötti összefüggéseket, máris kiszámolható, hogy egy hosszabb sugarú sível ugyanahhoz az élvezeti értékhez nagyságendekkel nagyobb sebesség, és négyzetesen több baleseti kockázat tartozik.

Vagy mondok egy másik érvet: 35 év síeléssel a hátam mögött, kb. átlag-kicsit átlag feletti fizikummal, elfogadható sítudással fel sem merül bennem egy 12 m feletti sí beszerzése. És egyetlen tanítványomnak sem javasolnék egy ilyen sít, mert érdekelt vagyok a tanulásuk sikerében.
Előzmény: (szemi 82049)
szemi
17 élménybeszámolót írt
17
15 éve tag
2010.01.27. 20:05
Szia ! Köszi a választ. Sejtettem, hogy nagyok ezek a lécek.
Az állapotukat sajnos csak kép alapján tudom megítélni illetőleg amit az eladó ismertetője tartalmaz. A portálon
elolvastam minden ajánlást használt léc vásárlással
kapcsolatban. Elméletben tisztában vagyok azzal, hogy mire kellene figyelni ,de távolság miatt csak így oldható meg. Üdv.Szemi
h i r d e t é s
Slalom Sport
568 élménybeszámolót írt
568
19 éve tag
2010.01.26. 21:46
Helló Szemi!

A léc állapotától függ meg főleg a paramétereidtől, de szerintem mindkettő nagy lesz neked, meg a geometriájuk sem az újrakezdőknek kedvez. A Beta Race rohadt régi, feltehetőleg kihajtott béllel, az XTR Fire meg egy kölcsönzői típus, korai éveiben szezononként 60-90 napot sízett, feltehetőleg szintén zéró rugalmassággal, szűzhártya vastagságú talppal.
Persze ezt csak látatlanban tippelem.

Üdv:
Bartus Péter - Slalom Sport
Előzmény: (szemi 81936)
szemi
17 élménybeszámolót írt
17
15 éve tag
2010.01.26. 21:32
Most kezdtem újra a síelést. Két kinézett síléc közül
melyiket javasoljátok megvételre. Atomic Beta Race GS 9.21
180 cm R:16 (állítólag) vagy Fischer XTR Fire 175 cm R:19