Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanyarsí programok - Replaci topikja

ÜZENETEK (1358)Időben csökkenő Időben csökkenő
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2010.02.10. 14:20
Jóska, ezt mind a tanulók mondták, nem Laci...
:-)))
Előzmény: (jóska63 83997)
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2010.02.10. 12:53
Szia Laci!

ezt kifejtenéd mert ebből egy szót sem értek és nehezen tudom elképzelni, hogy mit is értesz ez alatt:
"talpon gördülő nyomás, és a pedál tudatos alkalmazása"

"turbó gomb" és a "csípővel történő élváltást" még talán eltudom képzelni még, de ez nekem eg kicsit túl szofisztikáltnak tünik.


üdv
Jóska

2 hét hautes alps super volt mindenkinek ajánlani tudom
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2010.02.09. 15:40
Ez jó ötlet, bár én sajnos szülőin fogok csücsülni...

"17.00 - 16.00 carving konzultáció!"
Vissza a jövőbe, vagy előre a múltba! :-))
Bocs, nem tudtam kihagyni...
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.01.27. 06:17
Síoktatás konzultációval!

Kanyarsí hétvége második nap, Grebenzen sípálya, négyüléses lift teteje, haladó csoport, reggel 10. 00. oktatás kezdete.

- Szervusztok, jó reggelt nektek.
- Jó reggelt neked is.
- Az oktatás konzultációs jellegéből adódóan szeretném kérdezni, mi maradt meg a tegnapi napból, illetve mit tartotok saját szempontból fontosnak? ... Kazi?
- Nekem leginkább a talpon gördülő nyomás, és a pedál tudatos alkalmazása jött be.
- István?
- A pedál tudatos alkalmazása érdekesen hangzik. Csak hát, az a véleményem, hogy a síelésnek könnyedén kellene működnie, a gyakorlatok pedig, amelyeket vettünk, nem ebbe az irányba mutatnak.
- Igen, igazad van. Az a helyzet, hogy nem egyszerű ráérezni a lényegre, így a tanulási szakasz a dolog nehezebbik része, és a végtermék lesz egy nagyon takarékos mozgás... Árpi, nálad mi maradt meg?
- Nekem a bot „turbógombként” történő használata hatott az újdonság erejével.
- Nagyon jó!... Mihály?
- Ami eddig elhangzott. De még mindig nem értem, hogyan működik ez a bizonyos csípővel történő él váltás?
- Ok. Akarjátok, hogy átvegyük még egyszer ezt a részt?
- Igen.. igen, ..igen!
- Jó. És a mai nap programjai rövid címsorokban: - éleken bolyongás, - két sínen gördülünk, - pofon amikor fal adja a másikat. Akkor csapjunk a lovak közé, karcolt bolyongással indítunk, megmutatom mit kellene csinálni. Irány a kis faház ott lent, bal oldalt. Ha leértem, felemelem a botom, és egyenként gyertek, Ok?

Ok....Ok....
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.01.26. 17:12
Halihó, adni jó!

Tisztelt Repárszky László Úr!

Nagyon köszönöm a segítségét, fantasztikusan éreztük magunkat. Minden a legnagyobb rendben volt! Önnek és Adriennek köszönhetően a gyermekeim akik most síeltek elöször pénteken már a középső állomásig síeltek, a "Jaba-daba-doo"-tól indulva. (szerintem ez nagyszerű, én nagyon örülök neki.)
Napi két órát gyakoroltak Adriennel.
A privát véleményem, ha mások is segítséget kérnek Öntől, (mert nem ér rá vagy stb..) Adriennt nyugodtan, tiszta szívből ajánlhatja.
Mi nagyon hálasak vagyunk neki és persze Önnek, aki nélkül ez nem jöhetett volna létre.
Mégegyszer, KÖSZÖNÖM.

Üdvözlettel:
S. József

Kedves József, szívesen, örülök az örömének.
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2010.01.13. 08:16
Szia látom Grebenzen meghodítását tervezitek,

a carving elsajátításra ajánlom az ülős lift tetejének nagyon lapos szakaszát, én itt szoktam megéreztetni az érdeklődőkkel.

Amúgy én is ott leszek a Grebenzenen a Kovács Dani emlékversenyen, ha időtök engedi csúszatok le a versenyen a nemes cél érdekében, illetve jó gyakorlat, hogy hogy is van az amikkor megmondják, hogy hol is kéne kanyarodni :-)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.01.04. 18:56
Tényvázlat:

Halihó, kedves olvasó!

Kaptam egy 6 pontból álló, "erősen könyvszagú" kritikát egy, (a szakmai válaszokat követően saját magát kocasízőnek nevező) síelőtől.

Aztán most azt kapom, hogy életem legjobban szeretett tevékenységéhez nincsen sem kedvem, sem türelmem, és többet ártok, mint használok.

Érdekes. Vannak 15 éve rendszeresen velünk síelő vendégeink.

Az alázat nem kenyerem, magyarázkodni semmi kedvem. Ha valaki veszi a fáradtságot és végigolvassa az 5 év alatt a fórumban tett hozzászólásaimat, eldöntheti, hogy ártottam, vagy használtam ennek a közösségnek, ennek a sportnak.

A síoktatás egy szakma. Legfontosabb feladata, hogy a lehető leghatékonyabb módszerekkel, (a lehető legrövidebb idő alatt), ténylegesen működő és biztonságosan használható technikákat tanítsunk meg a síelni tanulónak.

Ehhez fogom tartani magam a jövőben is.
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2010.01.04. 13:49
A keserűség érthető, a dűh megmagyarázhatatlan/ 3-4 éves kor után/.
Egyébként nem volt szándékom félremagyarázni, de félre érthettem.
Előzmény: (terezgatya 78329)
terezgatya
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
2010.01.04. 13:35
Milyen keserűség? Olvasta a bejegyzéseket, amikre válaszolt?
Előzmény: (kócos 78320)
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2010.01.04. 12:08
Ez a régi keserűség ezzel ki si ürült?
Előzmény: (terezgatya 78305)
terezgatya
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
2010.01.04. 08:48
Kedves László!

Igen, valóban van közöm a síoktatáshoz. Egyszer beiratkoztam önökhöz, aminek az lett a vége, hogy később inkább magamtól tanultam meg síelni. És ebben nagy szerepe van személy szerint magának. Igaz ez nem tegnap volt és lehet azóta sokat fejlődtek, de amit akkor tapasztaltam az elrettentett a síoktató további igénybevételétől.

Ne haragudjon amiért nem válaszolok ilyen tételesen, de kocasízőként ennyire mélyen nem érint a dolog. Csak mint egykori ügyfele javasolnék több alázatot és több odafigyelést.

Azokon a napokon nem én voltam a "leggyengébb láncszem", de felháborított, hogy egy "kezdő csoportot" indított, amelybe csatlakozott rengeteg már síelni tudó ember és hozzájuk igazította a programot. Ahhoz nem kell varázslónak lenni, hogy valaki tartsa az eredetileg elhatározott ütemtervet és ha olyan emberek csatlakoznak a csoporthoz, akik rosszul választottak oktatási szintet, akkor azt ne annak a büntetése árán oldja meg, akinek az oktatás egyébként szól és ne tegye ki a többi - jól csoportot választó leendő sízőt - fokozott kockázatnak (mint például engem, azóta is sajog a lábam ha rá gondolok mekkorát pereceltem akkor).

Szóval több alázat, több odafigyelés és kevesebb öntömjénezés. Ha valakinek nincs türelme vagy kedve az oktatáshoz, akkor inkább hagyjon fel vele, mert többet árt, mint használ.

Üdv'
Dénes
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.01.03. 08:22
Kedves Dénes!

Köszönöm, hogy szól, örülök neki, szeretek beszélgetni ezekről a dolgokról, egyrészt az ilyen felvetésekből tanulok én is és a csapatom is, másrészt meg lehet mutatni olyan részeit a szakmának, melyek egyébként nem láthatóak. És ez jó!

Vegyük sorba:

1. Ön öntömjénezésnek hívja. Szíve joga!
Én marketingnek, piárnak, reklámnak. Mitől is jöhetne rá egy oktatásban sosem részesült síelő, hogy talán hasznos lehetne, ha néha igénybe venne olyan lehetőséget, mellyel magasabb szintre juthat ebben a csodálatos sportban?

2. A leggyengébb tanuló kiemelésének a problémaköre.
Nézzük csak meg, milyen alternatívák lehetségesek, ha kiderül, hogy képességek szerint a csapat összetétele nem homogén?
- Úgy marad az összetétel, ahogy van. És mindenki csinálja a „leggyengébb láncszem” – hez igazított gyakorlatokat, egészen addig, amíg ő is meg tudja csinálni azt a gyakorlatot, mely szükséges ahhoz, hogy továbblépjünk. Lehet, hogy órákat kell eltölteni ezzel. Ettől fogja megszeretni bárki is a síelést? Ön szerint?
- Varázsló vagyok, és a cilinderből elővarázsolok egy plusz oktatót, aki vagy elviszi a csapat jobbik részét, vagy rábízom ezt az egy személyt. Gondolom, ön tudja, hogy nem vagyok varázsló.
- Nos, nézzük meg, hogy mi a szakma megoldása erre a problémára. „Köredzésnek” hívjuk, amikor egy meghatározott területen kis körforgalmat alakítunk ki. És a csapat tagjai akár teljesen különböző gyakorlatokat végezhetnek, éppen azokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy a saját tempójában tudjon haladni. Még annyit ehhez, hogy tényként lehet elfogadni, hogy amennyiben több felelősséget teszünk a diákra, ill. a tanulóra, akkor a pályán való „ténykedés” gyorsabban és tartósabban érhető el.

3. Bothasználat „elbagatelizálása”.
Ezt írja: „Vagy arról, aki elbagatelizálja a bot használatát, holott a helyes tartáshoz szerintem ez elengedhetetlen dolog?” (Huh, lehet, hogy Ön oktató, és magára vett egy inget?)
A Kanyarsí Klubnál nagyon fontosnak tartjuk. Annyira fontosnak tartjuk, hogy videót is készítettünk róla, itt megnézhető: http://www.indavideo.hu/video/Sioktatas_alpesi_alaptartashogy . És minden bemelegítésnél és menetek közben is többször beállítjuk az alpesi alaptartást, melynek része a bot helyes tartása. Aztán a botnak nagyon fontos szerepe van az első elindulásnál, a biztonságos rajthelyzet kialakításakor. És egyáltalán hozzá kell szokni, hogy van. Innentől kezdve azonban csak a nagyon könyvszagú és kevés gyakorlattal bíró oktatók gondolják azt, hogy a bothasználatnak elsőbbséget kell élveznie az egyéb, az un. Havon történő mozgásokhoz képest. A bot helyes használatának megtanulása a pont az i betűn. Mint ahogy volt most is a 2 sz. éppen haladó csoportban.

4. Vállak, törzs, térd.
„Vagy aki elfelejti leoktatni, hogy síelés közben mit csinálunk a vállunkkal, törzsünkkel, térdünkkel?”
Itt most nem igazán tudom, hogy miről beszél. Fejtse ki legyen szíves, hogy mire, (milyen tudásszintű) csoportra gondol? Ha a kezdőknél leskelődött, akkor bizony jól látta, hogy nem azokkal a 40 éves gyakorlatokkal oktatunk, mint sokan mások. A „Kanyarsí innováció”, (műhelymunka) egyik fontos része éppen az, hogy hogyan működik a síléc, és mit lehet a lécre rábízni a síelés tanulásának már ebben a korai szakaszában is. (És már bocsánat, a (sz@r) lécre az égadta világon semmit nem lehet rábízni). És hogy hogyan működik a test, a csípő, már ebben a korai szakaszban is. És hogy nem megyünk tovább addig, amíg a tanuló nem tanult meg védekezni az un. gyorsulásos hátra, és lassításos előrekerülés ellen. Ezek nélkül ugyanis nagy bajba kerülhet, amikor majd a meredekebb pályára merészkedik.

5. Drága léc és a versek.
„Viszont mindeközben oktatást tart arról, hogy neki hányszázezres léce van, verset szavaltat és elmondja, hogy micsoda műhelymunkát végeznek.”
Nem emlékszem, hogy mostanában tanulóknak erről beszéltem volna, és semiképpen nem a kezdő tanulóknak. De amúgy egyáltalán nem árt, ha a síelni tanuló tudomást szerez arról, hogy az igazán szép, és nem utolsósorban hatékony sí mozgás eléréséhez nélkülözhetetlen a jó (lehetőleg minél drágább) síléc. Ezt az álláspontot lehet támadni más oldalakról, (pl. anyagi), de attól még igaz.
Versek: Igen. Ez is az egyik újításunk. Nem felejtem, amikor általános iskolás koromban, kórusban szavaltuk az egyszeregyet. Most 62 éves vagyok, és még mindig fújom. Ön szerint mi rossz van abban, ha kitaláltam egy módszert, mellyel besulykoljuk a síelni tanuló fejekbe a síelés (egyszeregyhez hasonló) alapfunkcióit? Mert (sajnos) ezek szinte teljesen hiányoznak az oktatásban soha részt nem vett síelők mozgásából.

6. „Vajon a fent említett - csoportból kiemelt - ember maga szerint megszerette a síelést? És ebben van szerepe a kitűnő oktatónak?”
Lehet, hogy nem szerette meg. De erről nem tehetek. Évtizedek óta művelem a szakmát, nagyon szeretem, sok emberrel szerettettem meg, tanítottam meg olyan technikákat, melyekkel aztán könnyedén elboldogul bármilyen pályán. De, ha megfeszülök, akkor sem tudok mindenkinek megfelelni.

Kedves Dénes!
Mióta regisztráltam a síelok.hu fórumába, (ez valamikor 2005 táján volt), mindig vállaltam a véleményem, a nevem, minden olvasó tudja, ki vagyok. Használt kifejezéseiből, szakszavaiból úgy tűnik, mintha Önnek is lenne köze a síoktatáshoz. De lehet, hogy tévedek.
Én vállalom magam most is. Nem vagyok tévedhetetlen, ráadásul a (sí) világ is állandó és nagyon gyors mozgásban van. Nem állíthatom, hogy mindig sikerül, de próbálunk lépést tartani. Részt veszünk a nemzeti továbbképzéseken, olvassuk a nemzetközi szakirodalmat, figyeljük a nemzetközi fejlődéseket, és igen, végzünk műhelymunkát. Önnel ellentétben ezt nem bűnnek, inkább erénynek gondolom.

Köszönöm, hogy alkalmat adott arra, hogy ezek a fontos dolgok szóba kerülhessenek.

Maradok továbbra is tisztelettel:
terezgatya
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
2010.01.02. 23:16
elnézést kérek, de kicsit fárasztó ez az öntömjénezés

Kedves Replaci!

Mi a véleménye arról az oktatóról, aki kiemeli a "nullkilométeres" csoportból az általa leggyengébbnek ítélt tanulót - aki egyébként kifizette a teljes oktatást -, hogy gyakoroljon egymaga, míg a többiekkel - akik valójában nem nullkilométeresek voltak, de ez az oktató ezt nem vette észre! - gyorsabban haladhasson?

Vagy arról, aki elbagatelizálja a bot használatát, holott a helyes tartáshoz szerintem ez elengedhetetlen dolog?

Vagy aki elfelejti leoktatni, hogy síelés közben mit csinálunk a vállunkkal, törzsünkkel, térdünkkel?

Viszont mindeközben oktatást tart arról, hogy neki hányszázezres léce van, verset szavaltat és elmondja, hogy micsoda műhelymunkát végeznek.

Vajon a fent említett - csoportból kiemelt - ember maga szerint megszerette a síelést? És ebben van szerepe a kitűnő oktatónak?

Üdv'
Dénes
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.01.02. 11:11
Halihó szevasztok!

Felhők is, de zömében napsütés köszöntötte a hagyományos, év végi Kanyarsí sítúrán résztvevőket a Kreischbergen.

Ismét és ismét nem győzök örvendezni annak a nem mindennapi tudásnak és munkának, amit az itt hóval – pályákkal foglalkozó szakemberek évről – évre elkövetnek a síelők (na és természetesen nem utolsósorban a saját bevételeik) érdekében. Legnagyobb örömünkre így volt ez most is.

Az ebben az időben szokásos (30 perc) időre volt szükség a feljutáshoz, odafent aztán, már nem okozott problémát a tömeg, (legalább is azoknak biztosan nem, akik azért érkeztek, hogy jól érezzék magukat).

Nagy öröm, és lelket melengető volt vendégeink öröme-büszkesége, hogy az ötödik napra alapos átalakuláson ment keresztül a nulla kilométeres kezdők, az éppen haladó és a két haladó csoport tagjainak a sí tudása.

Örömöm mellé időnként vegyül némi üröm is. Ismét és ismét látok olyasmiket, melyek nem tesznek jót a síoktató szakmának. Még akkor sem, ha biztosnak látszik, hogy egyeseknek valójában nem sok köze van a szakmához.

Akiknek pedig van, ott is elég széles a szórás. Alacsony szinten dolgozó kollégát sokat látni. Átlagos tudásút már kevesebbet, magas szinten dolgozót pedig „csak nagyítóval” lehet találni. És félreértés ne essék, a magas szintű munkára néha éppen a kezdő síelőknél, vagy az egy bizonyos szinten megrekedt síelők oktatásánál lenne szükség.

Pl.: Külsős (nem a mi szervezésünkben) síelő (igaz rendkívül jó felfogó és mozgáskészséggel rendelkező hölgy) néhány hibáját két kanyar alatt ki lehetett javítani. Tartása egyáltalán nem volt, a kanyart a felső test rántásával indította, majd a belső lécek állandó emelgetéssel kerültek a külső mellé, a sebességszabályozási technikák teljes hiánya pedig nagyon is indokolták a már kissé meredekebb lejtőkön is fellépő félelem érzéseit.

Az utóbbi évek (talán) legjobb szilveszteri túráját éltük át, köszönjük, Kreischberg.
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2009.12.26. 22:47
Hát szél az most van...
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2009.12.26. 19:28
Jó széllel a Kreischbergi csúcsok felé!
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2009.12.08. 08:47
Halihó!

Ismerkedés az off piste, a ride, a szűzhavazás titkaival

Szépen alakul a mélyhó - ride csapat. Az idei szezonban is lesznek hétvégi mélyhavas tanfolyamaink - kiruccanásaink. A mélyhó tanulásához alapvetően szükséges a lehetőleg friss hó, ezért nem nagyon célszerű előre megtervezni az időpontot. Ezért, ha érdekelhet a lehetőség, kérem, nézd át ezt az oldalt, s ha érdekes lehet számodra, jelezd onnan.

http://www.kanyarsiklub.hu/Freestile_Freeride_rovat.html
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2009.11.28. 21:05
Halihó Joska, (és akit érdekelhet ez a téma)!

Úgy tűnik, hogy némely dolgokban akár egyet is érthetünk. Némely dolgokban meg nem. Ez így természetes, ez már csak így van az élet számos területén.

Több százezer magyar ember szerint (és szerintem is) síelni tényleg nagyon jó. Hogy ezt hogyan csináljuk, abban már jelentősen eltérnek a vélemények.

Szerintem ahhoz, hogy valaki jó autóvezető legyen, nem szükséges autóversenyeken részt vennie. És ezt érvényesnek gondolom a síelésre is. Számomra alapvető, hogy (amatőrök esetén) a tűzött versenypályában haladás már a tanult technikák alkalmazásának a tesztje, nem pedig a technikák megtanulásának a feltétele.

Mit is mondott Somának az edzője? „Alapvetően az edző arra oktatja a versenyzőjét, hogy az adott pályán, a legracionálisabb módon a leggyorsabban lemenjen.”

Minden tiszteletem a versenysporté, írtam róla, hogy miért. Mert pl. ők a kirakat. És a kirakatot célszerű lenne rendben tartani ahhoz, hogy a vevők bejöjjenek a boltba. De úgy tűnik, hogy a nemzetközi versenylobbi nem találja a helyes stratégiát, amikor időről – időre ismét és ismét kísérletet tesz arra, hogy az amatőr régiót az ernyője alá terelje.

Az 1988 – n megalakított Kanyarsí Klubbal az volt a célunk, hogy a versenysízéstől jól megkülönböztethető, nívós amatőr síelés technikáit keressük. Ehhez nem csak a nemzeti és nemzetközi szakma kollektív tudását igyekszünk igénybe venni, hanem saját műhelymunkánk eredményeit is használjuk.

Én rendszerben gondolkodom. A rendszer első része, hogy a léc milyen mozgásokat tud elvégezni a havon. A következő része, hogy mit hagyjunk neki elvégezni, és mibe avatkozzunk bele, illetve milyen kényszerítések lehetségesek céljaink elérésére.

Jogosan mondod, hogy az élen síelés fontos. A normális síoktató ugyanazt mondja, azzal, hogy ha a terep mást követel, akkor mást kell csinálni. És te is ezt mondod, de akkor miről is vitatkozunk?

A következő részt én is nagyon fontosnak gondolom, ezt írod:
„Nagyon érdekes volt tavaly amikkor Franciországot a Fundango snowattack alatt megszállták a magyarok, akkor a megállapítottam, hogy van egy sajátságos magyar sí stílus, aminek alapeleme a sodratásos kanyarodás, a kenés :-) és ennek az iskolának az elterjesztésében azt hiszem nagy szerepe van hazai sí oktatóknak.”

A leghatározottabban kijelentem, hogy nem jól hiszed. Legalább is, az igazán képzett síoktatók jól látják ezt a problémát, (a test rángatásával - csavargatásával előidézett passzív sodródás) és programjuk van ennek a hibának a javítására. (Ugye nem a technikával van a gond, mert lehetséges olyan szituáció, amit csak ennek a technikának a - tudatos - alkalmazásával lehet megoldani. A hiba az, amikor valaki nem is tud más technikával közlekedni a sípályán.)

Itt mondjuk, azért akad téma, ami okot adhat a beszélgetésre. Az oktató megmondja a hibát, meg is mutatja a jót, de ez, (általában) kevésnek bizonyul. A igazi javításhoz szükség lenne egy hatékony "átidegző programra", mely csak ritkán van ott a "repertoárban". És ha ott is van, a vendégtanuló csak ritkán hajlandó a program következetes végrehajtására. Kell hozzá az igény. És valójában ennek az igénynek a felkeltése az igazán nagy, (néha megoldhatatlan) síoktatói feladat.

Nálunk megvan és működik is ez a hibajavító program, barátaink – vendégeink legnagyobb megelégedésére.

Végül idéznék a kanyarsí blog egy korábbi bejegyzéséből:

"Mi lehet az amatőr síelés (síoktatás) célja?

Egyrészt: A minőségi életmód megélése. A kellemes társaság. Az egymásra figyelés. A friss levegőn való mozgás. A gyönyörködtető természet. Az elegáns - könnyed és biztonságos közlekedés a sípályákon. Az igényes felszerelés és ruházat. Az igényes viselkedés. Az igényes társaság. Röviden: az igényesen síelés kultúrája.

Másrészt: Szabadság, nyitottság, és nem utolsósorban magasfokú, (minimum a versenysíeléssel egyenrangú, de attól jól megkülönböztethető) sítudás."

Maradok síelős barátsággal:
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2009.11.28. 10:04
Kedves Laci!

Szerintem egy dologban alapvetően egyetértünk síelni jó! Amúgy én a vesenysí ellést nem tartom a legfontosabbnak, főleg a mai teljesítmény hajhászás mellett.

De az amatőr versenyzést és a magyar sí verseny sportot lelkes amatőrök gyülekezetének tartom (tisztelet a kivételnek), akiknek azért fontosabb az hogy az egyetemet elvégezzék lassan vagy gyorsabban és hogy ne rúgják ki a munkahelyről.

Én a verseny sportot egy lépcsőnek tekintem, ami segít abban, hogy megértsük a síelést, magunkat és a természetet. Ha nem mész kapuk között fogalmad sincs, hogy nem tudsz ott kanyarodni arra, amerre akkor akarsz és most nem beszélünk szürke jégről. Egy iskolának ami megtanít arra, hogy a sílécünknek objektív körülmények (betudtam venni a kaput vagy nem- jobb esetben úgy tudtam beveni a kaput ahogyan gondoltam) alapján is 100 %-osan úrai legyünk.

Én amúgy a magyarosan a big moutain freeridot tekintem a síelés csúcsának, ahova hosszú évek fáradságos sielései után, ilyen vagy olyan úton elér a sielő. Ott nem az elenfeleidet, a gyakorlatot kell legyőzni, hanem a természetben harmóniában lenni, úgy egy hiba akkár végzetes is lehet.

Sajnos a média hatására sokkan fizetnek is érte.

Ott minden teknikát tökéletesen szükséges alkalmazni hiba mentesen. Nagy sebességgel carvingolni a porhóban vagy élről élre ugrálni a szinte vertikális falon, avagy csak jussunk le alapon rúccsolni a széláltal kifagyasztott rázos vertikális falon. Mindeközeben úgy, hogy félszemmel a lavinára utaló jeleket keresek és elemzed, folyamatosan a lehetséges menekülést szemelött tartva.

És mindenkinek szeretném átadadni ezt a tudást, mert gyönyörú érzés az ammikor egy jó barátoddal vagy barátaiddal egyedül vagytok a hegyen és megálltok körbe néztek felnéztek a nyomaitokra és érzitek, hogy harmóniában vagytok a heggyel a természettel a barátokkal.

De miért is mondom ezt mert a sínek szinte mindig élen kell lennie, a sebességet lehetőleg nem sodratással, hanem a kanyar ívének és hosszának tudatos megválasztásával szükséges szabályozni (ez tölled van és tetszik, mármint a 3. tagmondta), amennyiben lehetséges vagy tudásunk erönlétünk engedi. Természetesen a sodratásos lasítást, mint ahogyan a hóekét is kell tudni alkalmazni, én is szoktam, sőt hóekézni még szeretek is, de a cél a ívről ívre történő közlekedés és az ív során a sí élén fut, így kontrol alatt tarthatjuk a leceket és így magunkat is.

Én tisztelem amit csinálsz és örülök hogy nagy lelkesédessel egy csomó embert bevezetsz a sielésbe, csak azt tanácsolom, javaslom hogy az élen való sielést fontosságát hangsúlyozd munkád során.

Nagyon érdekes volt tavaly amikkor Franciországot a Fundango snowattack alatt megszállták a magyarok, akkor a megállapítottam, hogy van egy sajátságos magyar sí stílus, aminek alapeleme a sodratásos kanyarodás, a kenés :-) és ennek az iskolának az elterjesztésében azt hiszem nagy szerepe van hazai sí oktatóknak, bár így ránézésre mozgásról meg lehet állípítani, hogy az adott sportoló magyar, ami néha elöny föleg, ha hölgy a delikvens :-), vagy egy tagba szakad aranynyakláncos kétajtós szekrény a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

.
kócos
1234 élménybeszámolót írt
1234
19 éve tag
2009.11.28. 07:39
1./Élvezet olvasni:"magam sem tudnám nálad jobban leírni" ("mely nyelv merne versenyezni véled").
2./ Amikor, nem is olyan régen felkötöttem a sílécet és megpróbáltam irányítani, mindig az az érzésem volt, minha elengedett kézzel bicigliznék/nem tudok, de többször próbáltam/, nagyon jó érzés.
Aztán ez az érzés eltünt és akkor jön elő, ha a bennem kialakult kontrolt elveszítem/ gyorsabban megyek/.
3./ Gratulálok a szakmai eszmefuttatásokhoz és a finom pengeváltásokhoz.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.