Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Boardos kérdések

ÜZENETEK (936)Időben csökkenő Időben csökkenő
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2018.01.11. 18:43
43,5-es lábméretnél már elkelhet a wide lap vagy nagy kötésszög kell, hogy ne lógjon túl a baki. Mivel kezelt pálya játszik még akkor a túllógás eldobja egy frontos ívben ha valóban dönti a lapot nem csak himi-humizik.
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2018.01.11. 17:05
Mindenben egyetértek, kivéve hogy a flat jobb lenne, mint a camrock, azaz kombinált kialakítás. Idővel minden vacak famag kilaposodik és flat lesz. A komolyabbak sokáig megtartják a rugalmasságukat. Ahhoz kell a camber, hogy ne hendikeppel induljanak.


Szerk: megnéztem pár videót, sajnos olyat nem találtam ami profilból is mutatja "on the table", de lehet, hogy van benne egy kis rocker az első kötés előtt, ami jó.

Szerk2: amúgy meg lehet, hogy lehetetlent kívánok, hogy egy allmountain lapnak olyan legyen az orra, mert az már a freeride lapok sajátja. De abból indultam ki, hogy a freeride is meg lett említve a felhasználási célok között, az pedig könnyen függőséget okozhat :)
Előzmény: (Falcon888 198155)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2018.01.11. 16:59
Megnéztem a boardot, amit linkeltél. A méretek jók, bár lehetne kicsit szélesebb. A hossznál 1 cm nem oszt nem szoroz, inkább az effektív (azaz dolgozó) él hossza számít. Ennél a deszkánál ez megfelelő, sőt lehetne rövidebb és az orra hosszabb. Azok az orrok jók, amik csak kissé hajlanak fel, de azt már a kötés előtt elkezdik. Ezt hívják powder-rockernak, ami aerodinamikailag úgy úszik fel a mélyhóban, hogy sokkal kevésbé fáradsz el, mert nem kell annyira hátraterhelned a testsúlyod. Az ellenállása is kisebb, nem fékez annyira, mint a meredeken felívelő rövid orrok. Ez nem ilyen.
A flat középrész pedig kezdőknek való, toleránsabb, nem kell annyi erő, hogy ráterhelj az élére. Viszont ez a hátránya is, mert nincs benne előfeszítés, ezért ha nagy sebességnél kanyarodsz, akkor már kiboltosodik és úgy fog viselkedni mint egy fullrockeres deszka.
A talpról még nem írtam. Kétféle kategória van, az olcsóbb, puhább, nyúlósabb talp az extrudált, mint ezé a deszkáé. Ez kevesebbet bír, azaz ha rámész egy kőre, akkor gyakorlatilag semmit. Viszont könnyen, házilag is jól javítható. A drágább, keményebb talpak mind szinterezettek, ez nagymolekulájú, porózus, szemcsés anyag. Ezt emiatt gyakrabban kell vaxolni, de meghálálja, mert gyorsabb leszel tőle és a lapos átcsúszó részeken is átjutsz, amíg a gondozatlan talpúaknak már rollerezni kell. Ezek jól bírják a strapát, de itt is lehet nyúlós anyag (sajnos egyre inkább spórolnak a gyárak), de kifoghatsz nagyon ellenálló, kemény talpakat is, amik kibírják ha (talpon) átcsúszol egy nem túl éles kövön. Ezek a tiszta feketék és a legdrágábbak.

A webshopos vásárlásnál tényleg jó a szezon vége, vagy a következő szezon előtt az október hónap, amikor a boltok szabadulni akarnak az előző készlettől. Én minden lapomat így veszem, akár 30-40-50% kedvezménnyel.
Előzmény: (tudomo 198154)
Falcon888
48 élménybeszámolót írt
48
14 éve tag
2018.01.11. 16:48
A haveromnak ilyen deszkája van és ő elégedett vele pedig régi snowboardos. Ez egy alap modell.

Pozítivum:
Flat profil: Szerintem a flat a legjobb kompromisszum a camber és rocker között. Jobb mint a camrockok.
Direkcionális, flex is jó. kicsit a puhább oldal.
Karbon betétek. Az mindíg jó ha van benne
Van belőle wide ami jobb porhóra
Nem Burton:) és tudsz rá tenni rendes kötést

Negatívum:
Extrudált talp. Nem szívja be a waxot. Lassú. Könnyen sérül. Nálam ez kizáró ok.
Egykomponensű fa mag. Valószínű h nyárfa. Minden deszka alapja a nyárfa de szokták kombinálni balza vagy császár fával ami jelentősen könyebbé teszi. a legjobb ha még bambusz is van benne
Előzmény: (tudomo 198154)
tudomo
4 élménybeszámolót írt
4
6 éve tag
2018.01.11. 16:04
golo:
Köszönöm ezt a részletes leírást. A legutóbbi deszka amit kinéztem az ez https://www.evo.com/used/snowboards/k2-raygun-snowboard-2017 Még nem a megvételén gondolkozom csak nézelődöm. Eddig ez volt az aminek leginkább tetszettek a paraméterei és árban sem rossz szerintem. Ennél nincs camber rész középen és méretben is 161-ig van, de a többi jellemző az nagyjából megegyezik.

Falcon888:
A deszkára max 90 ezret gondoltam, de ez változhat. Nagyon jóra szerintem nincs szükségem, viszont nagyon alap típust se akarok venni. Nézelődöm használt deszkák között is és facebookon is bent vagyok egy ilyen csoportba ahova folyamatosan raknak ki cuccokat. Itt szokott olyan is lenni, hogy elvileg még gyári fóliában van a deszka, úgyhogy ha az igaz lenne, így nem lenne rossz kifogni egy jobbat. Valahol olvastam azt is hogy tavasszal a szezon végén van esély találni jó deszkákat leértékelve úgyhogy arra is kíváncsi leszek..
Falcon888
48 élménybeszámolót írt
48
14 éve tag
2018.01.11. 10:42
Ha megírod, hogy mennyit szánsz rá akkor pontosabban is tudunk neked deszkát ajánlani. Az az igazság, hogy mostmár nagyon sok gyártó van és nagyon nagy a választék árban, formában és minőségben is. Nem is egyszerű eligazodni a sok különbféle deszka között mert sokszor a gyártok sem adják meg ponosan az összes paramétert.
Előzmény: (tudomo 198105)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2018.01.10. 21:29
Szintén 10-es a baki és 74 kg vagyok.

Már csúsztál egy nehezebben kezelhető lappal, mint amilyen a következő lesz.

Legyen minimum 162-164cm hosszú. A leírt céljaidhoz kell ennyi, hidd el nekem, akkor is, ha mások szerint nem.

Az orra minimum legyen 30cm széles (ehhez középen minimum 25,6), de az sem baj, ha szélesebb a lap, de akkor lehet puhább is egy kicsivel.

A 6-os keménységű elég, elől legyen az első kötésig rockeres, kötések között pedig camber. Van még sokféle, de ez a legjobb kompromisszum. Tehát legyen egy kicsit direkcionális, de ne nagyon, azaz "all mountain", vagyis a kimondottan "freeride" lapokat hagyd későbbre. A "fullrocker"-t is kerüld el messzire!

Minél kisebb az ívsugár annál fordulékonyabb lesz, de lassabb is a deszka. A 7,5-8,5m közötti mindenhova elég lesz.

Milyen márkájú legyen? Ez már szubjektív. iPhone vagy Android? Nekem inkább az utóbbi. Szeretem a kicsi, kevésbé felkapott, innovatív márkákat. Konkrét példát most inkább nem mondok. Olvass sok tesztet, fórumokat, térj be üzletekbe, ha jó helyre mész be, akkor ott adnak tanácsokat is, és lehet, hogy beleszeretsz majd egybe.
Előzmény: (tudomo 198105)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2018.01.10. 19:00
6 nap csúszás után én javaslom, hogy térj vissza a kék pályákra technikát csiszolni.
Előzmény: (tudomo 198105)
tudomo
4 élménybeszámolót írt
4
6 éve tag
2018.01.10. 18:53
Sziasztok!

Snowboard lap és kötés vásárlása ügyében szeretnék tanácsot, véleményt kérni, hogy milyen típusút ajánlotok nekem (típus, kialakítás, keménység, méret), márka terén kinek mi vált be..
Múlt évben kezdtem snowboardozni egy ismerős segítségével. Eddig 6 alkalommal csúsztam és mindig az ő egyik régebbi lapját használtam kötéssel együtt, viszont méretben sem jó nekem a lap (166-170cm körüli) és már elég leharcolt állapotban van, ezért szeretnék sajátot venni a közeljövőben.

Én 180cm és 78kg vagyok, a bakancsom 10-es (43,5). Mivel még bőven gyakorló fázisban vagyok így leginkább kezelt pályán fogom használni. Jelenleg a piros pályák az élvezetesek számomra, a feketékhez még nincs meg a tudás hogy haladni is tudjak rajtuk. Freeride részen is csúsztam már, ami nagyon tetszett, ezért ha olyan helyen járunk mindenképp lesz ott is használva a deszka.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, minden kis infónak, tanácsnak nagyon örülnék :) Előre is köszi a segítséget.
gyf
571 élménybeszámolót írt
571
17 éve tag
2018.01.09. 08:44
Mmmmorgen...
Hogy én is beleszóljak, bár ezt nem kérdezte a kolléga, de leginkább a 110kg-ból kellene faragni. Tapasztalatból mondom. Én 180 vagyok és sokkal könyebben állok fel a saját pocakomtól, ha "csak" 95kg vagyok, mint ha 102... Kezdőként még nehezeb lesz. Egy kis diéta, kis sport és lefaragódik. Itt nyerhetsz a legtöbbet, leginkább élvezetet.
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2018.01.02. 17:20
Amíg tanul, nem állítja élre, ha már élen kanyarodik, akkor haladó. Arra a pár napra értelmetlen puha lapot venni. Félreértés ne essék! Nem abban akarok veled vitatkozni, hogy melyik lapot lehet könnyebben élre állítani (bár szerintem nagyon puha lappal nem lehet ívet húzni) És abban is igazat adok , hogy egy kezdőnek rövid puha lappal hamarabb lesz fordulási élménye. Én csak azt nem látom be, hogy arra a pár napra miért vegyen egy kezdő puha lapot, ha nem ugrálni akar. Nagy dolog, kezdetben nem élen kanyarodik, csak csúsztatja.Nekem kemény lapom van - a normálnál egy kicsit keményebb - és nem vagyok kezdő, de már én sem rakom élre a dezkát, kényelmesebb, ha csak csüsztatom (pontosan azért, amit mondtál, hogy élen kanyarodjon erősebb terhelés kell, és én már öreg vagyok) Persze más az ábra, a bérelt lappal kezd, akkor mindig a megfelelőt választhatja. Igen, akkor elsőre én is rövid puha lapot javaslok.
Előzmény: (PoLizei 197606)
Bazsa10
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
2017.12.28. 13:06
10 éve csúszok, ebből 8 aktív szezon.

Azt tudom tanácsolni hogy keménységre egy 5ös felx, se nem túl kemény se nem túl puha.

Neked NEM a flex számít, hanem a lap formája.

Van a Camber ami konkáv alakú (szomorú ív)
van a Rocker ami konvex alakú (mosolygós ív)

Vannak hybridek

Lényeg hogy a rocker kezdő barátibb, less chance to cach an edge, magyarul a Camber lappal többet fogsz esni kezdőként.

Hogy melyik mire jó?

Camber-> carving, high speed, ugrálgatás
Rocker-> szúzhó, trükkök, park

deszka magassága, hát változó, általában a gyárak szoktak megadni weight range-t minden lapjukra (súly besorolás, hány KG tól meddig érdemes használni)

https://www.evo.com majdnem a létező összes deszka fent van meg lehet tekinteni, informálódni.

Rule of thumb, azaz iyen ki induló pont, szabály

ha park boardot akarsz érjen az álladig a deszka
ha szűzhavazni akkor az orrodig
ha carvig a kettő között (szád)
Előzmény: (tomexx 197538)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2017.12.28. 11:19
Én is a 100+ kg miatt írtam, hogy nem volt jó ajánlás egy kezdő puha lap ekkora súlyhoz.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2017.12.27. 23:26
Azt, hogy ne vegyél kezdőként új lapot. Két hét csúszás után növöd ki azt, ami most ideális tanulni. Egy használt, jó állapotú dekk is megteszi, sok bolt is foglalkozik ilyenekkel.
Én alapvetően puha lapot ajánlottam volna kezdésnek, de a 110 kg ezt áthúzza. Nyugodtan nézz valami közepestől erősebb flexű deszkát, az fog úgy viselkedni alattad, mint egy puha lap egy 70 kilós ember alatt.
Előzmény: (tomexx 197538)
PoLizei
60 élménybeszámolót írt
60
17 éve tag
2017.12.27. 22:07
Egy keményebb lapnak ahhoz, hogy az élén kanyarodjon, erősebb terhelés kell, amitől jobban felgyorsul. Puhább deszkával előbb eljut a kezdő arra a szintre, hogy át merje fordítani csúsztatás nélkül.
Előzmény: (Bélapó 197567)
cdl
107 élménybeszámolót írt
107
9 éve tag
2017.12.26. 18:18
Mint kezdő amatőr: amikor kezdtem 3 éve egy viszonylag puha Burton lapot lőttem a Jófogáson.
Ez egy jóindulatú, megbocsátó lap volt, szerintem könnyebb volt vele tanulni.
Most egy Nidecker Platinum van, ez sokkal merevebb, keményebb lap.
Viszont nem bocsát meg, szigorú.
Ha hibázok, repülök.
Tavaly kétszer is azt vettem észre, hogy föld körüli pályára állított egy pillanat alatt:)
Persze lehet, hogy rosszul látom, tanuló vagyok még.
De sebaj, épp elindulunk Olaszországba, csütörtöktől csúszás:)))
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2017.12.26. 17:04
"puhább, kezdő lapot, míg pont ugyanebből az okból egy kicsit keményebb haladó lapot"
Ez érdekes!!!! miért puha a kezdő és miért keményebb a haladó lap?????? Nem attól függ, mire használom? Nem látom be, miért egyszerűbb tanulni egy puha lappal! A keményebb lapnak sokkal jobb a tartása, és élváltásnál amit vesztek a réven, nyerem a vámon. Azután, ha valaki tudja kezelni a lapot akkor eldönti, hogy száguldozni vagy ugrálni akar és olyan lapot vesz magának. De az a tapasztalatom, hogy akik igazán rákattantak a bordra, azoknak többféle lapjuk is van, hogy mindig az alkalomhoz illőt vigyék.
Előzmény: (tomexx 197538)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2017.12.25. 16:05
A puhább lapot javasló boltot kerüld el messzire :-)
Előzmény: (tomexx 197538)
PoLizei
60 élménybeszámolót írt
60
17 éve tag
2017.12.25. 14:54
Keményebbet
Előzmény: (tomexx 197538)
tomexx
1 élménybeszámolót írt
1
6 éve tag
2017.12.25. 13:25
Sziasztok.

Abszolút kezdőként fordulok hozzátok segítségért lap vásárlás tekintetében.

Nem szeretnék bérelgetni ezért elgondolkoztam azon,hogy vásárolnék egy lapot.
Két boltban voltam két teljesen más infóval jöttem ki.

178cm és 110kg vagyok. Azaz nem éppen egy nádszál.
A deszka magasságával kapcsolatban mindkét heylen 156-160cm javasoltak. Viszont az egyik helyen a súlyom miatt a puhább, kezdő lapot, míg pont ugyanebből az okból egy kicsit keményebb haladó lapot javasoltak.
Végig gondolva mindkét válasznak megvan a létjogosultsága és mindkettőben megvan a logika is.

Ti mit javasolnátok?
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.