Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Rettegés a lejtőtől??? topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
norus
20 élménybeszámolót írt
20
20 éve tag
2011.01.23. 18:24
Ezt öröm volt olvasni! :)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2008.01.16. 02:15
Szia Rafa!

Nem egyszerű dolog ez. Mit is mondjak, hogy ne értsd félre? A látatlanbani tanács érthető okokból csak általános lehet.

A síelés egy tipikusan olyan sport, mely honorálja a szerénységet. Ezért is nehéz erről így beszélni, mert jó néhányan félreérthetik. Jót akarok, és becsülöm, hogy kérdezel.

A síelés egy tipikusan olyan sport, mely jutalmazza a gondolkodó embert, s néha (keményen) megbünteti az ellenkezőjét.

Valahol (itt a fórumban), már beszéltem arról, hogy a síoktatásnak már 100 éves múltja van. Ezen idő alatt bajnokok, edzők, oktatók generációkon keresztüli tudása adódott össze, rakódott egymásra, és ez nem állt meg napjainkban sem. Hál'Isten már nem csak a 40 éves gyakorlatok alkalmazását látni a pályákon.

A síoktatásnak az a legfőbb előnye, hogy az összegyűlt tudás esszenciájának birtokában a tanuló egy tucat zsákutcát kerülhet el.

A képzett síoktató az által válik hatékonnyá, hogy összehangolja a tanuló képességeit a sípálya a hó és a helyzet adottságaival.

Egy sí tanfolyamnak programja van. Óráról-órára, napról-napra haladunk tovább az úton. Amit magtanultunk az, sorra beépül a mozgásba, és a tanulóban fel sem merül, hogy a lécek elszabadulhatnak, mert addigra már megtanulta a sebességszabályozásnak azt a legalább kettő (ebben a fázisban legfontosabb) módját, melyet alkalmazva biztonságosan tud lemenni azon a pályán, mely a következő lépcsőt jelenti számára az úton.

Egy nagyon fontos dolog: A sízés tanítása egy fa növekedéséhez hasonlítható. A fa először nő, aztán vastagodással készíti elő, alapozza meg a következő év növekedését. Amikor a tanuló megtanul egy új dolgot, az a növekedés. Aztán amikor ezt beidegezzük, az a vastagodás. Láttál már növényt fényszegény helyen növekedni? Ha vastagodás nélkül megy a tanuló meredekebb terepre, ilyen vékony, törékeny marad a mozgása, és a pánik bizony nagyon is érthető és természetes következmény.

"Vagy az eredmények és a korábbi sikerek adják meg azt az alapot, amivel neki mer indulni a lejtőnek és a tanult mozgásokat tudatosan alkalmazva küzdi le a lejtőt?" Kérdezed.

Ha az eredmények és a korábbi sikerek azt jelentik, hogy azok egy tudatos, fejből vezérelt mozgás folyományai, akkor a válasz igen.

A kitűzött botok egyfajta kényszerítő gyakorlatokat jelentenek. A kanyarodás helyének kijelölése a tudásnak megfelelő helyen egyfajta segédeszköz lehet a "vastagításban". Ez azonban nem lesz elegendő a tudásánál meredekebb terepen. Kényszerít valamire, de ez a kényszer nem megoldás a fenékre ülés problémájára. E probléma megoldása, hogy a pálya megfelelő szakaszain tudatosan gyakoroljuk, az un. gyorsulásos hátrakerülés tudatos elkerülését.

Itt egy probléma az is, hogy a magától (könyvből) síelni tanuló beidegezi a hibás mozgást. Következményként meg fog tapasztalni egy zsákutcát, ahonnan csak "hátramenetbe kapcsolva" lehet kijönni.

Egyfajta remény azért van. Már nem igaz az a korábbi gondolat, hogy nagyon nehéz a korábban beépült káros mozgások kijavítása.

Egy átlagos síelő csinál naponta 1000 - 1500 lendületet. Ez egyrészt baj, ha a rosszat gyakorolja. Ugyanakkor esély a javításra is. Csak elegendő idő, és korrekt információk szükségesek hozzá.

Állunk rendelkezésedre, ha majd úgy gondolod, eljött az ideje annak, hogy át kellene építeni a mozgást.

Maradok síelős barátsággal:
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.