Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Oktatóval vagy anélkül - lássuk, mit mutat a gyakorlat... topikból

ÜZENETEK (10)Időben csökkenő Időben csökkenő
hópapa
52 élménybeszámolót írt
52
13 éve tag
2011.01.28. 09:16
Az a helyzet, hogy én sem vagyok maradéktalanul elégedett a mai fiatalok szellemi teljesítményével, és az érettségi paír, sőt sok esetben a felsőfokú végzettséget igazoló diploma sem garancia az ész meglétére, de azért azt lássuk be, hogy picivel több értelmes embert tartalmazhat az érettségivel rendelkezők halmaza, mint a 8 osztályt végzetteké.
Ez persze nem zárja azt ki, hogy az amúgy nagyon jó szakembernek elismert, érettségi nélküli emberek között is vannak igencsak értelmes emberek.
Az aspiránsok pszichológiai vizsgálatát meg nagyjából már elvégzik a vizsgatáborokban a vezető oktatók.
Hidd el, az néha keményebb, mintha elmennél Csernus dokihoz! :o)

Egyébként meg ez az általad említett diszkrimináció igenis létezik, de ez van.
Tekints úgy erre az egészre, mint egy posztgraduális képzésre. Ott is van előfeltétel. Itt is van.
Előzmény: (minerel 106407)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2011.01.28. 00:34
Hát hópapa ha egy ember érettségét az érettségi meglétéből vonod le akkor az nagyon nagy gáz...Ehhez nem is fűzök hozzá többet.
tehát aki mondjuk szakmát tanult az ne legyen síoktató mert az elméleted szerit éretlen hozzá bár sok esetben értelmesebbek mint egynémely diplomával rendelkező.
Az ilyen diszkrimináció helyet értelmesebb dolog lenne egy pszihologiai vizsgálat. Az többet megmutat az érettségből mint egy papirfecni
Előzmény: (hópapa 106154)
hópapa
52 élménybeszámolót írt
52
13 éve tag
2011.01.27. 10:17
Köszönöm az egyetértést. :o)

Egyébként arról Ozsi tudna szerintem itt órákig mesélni, hogy alkalmanként milyen emberek jelentkeznek oktatónak egy-egy tanévben.
Ez persze valamelyest a komoly előszűrés hiányára is visszavezethető, de azért nem csak ez a probléma.
Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez a munka miből is áll, és milyen alapvető, és extra kritériumoknak kell megfelelni.
És ez tájékozatlanság pont annak a tudás-, és ismeret-hiánynak köszönhető, amit az oktató nélküli sítanulás okoz.
Bevallom, én sem oktatóval tanultam 74-ben, de a mi időnkben az oktatók csak a nagy, szállodás síközpontokban léteztek (javarészt csak külföldieket oktattak), és gyakorlatilag az űrlények, Batman, Superman, és a Jóisten között helyezkedtek el.
Nagyon nehéz volt bekerülni közéjük, és szinte névről lehetett ismerni őket, olyan kevesen voltak.
Mi inkább síedzőktől és lelkes, szigorú apáktól tanultunk, de ők sem voltak olyan képzettek, mint a mai oktatók, csak gyorsabban járt el a síbotos kezük a seggünkön. :o)
Azt nagyon tudták, hogy a kapuk között hogy kell menni, meg is mutatták nekünk néha úgy, hogy sírtunk a gyönyörűségtől, de csak kevesen tudtuk lekövetni a mozgásukat.
És mindez csak azért történhetett, mert egyszerűen nem voltak célirányos gyakorlatok a kezükben, csak azt tudták mondani, hogy: menj közelebb, hamarabb azt a kaput, elöl a kezed, ne ülj hátul, nyomjad, ne aludj!, stb.
Nagyon jó sízőket nevelt egyik-másikuk (talán némi szerencsével is, mert sok volt a tehetséges gyerek akkoriban), de állítom, hogy sok kiaknázatlan lehetőség maradt néhány csapattársamban, és hogy ha akárcsak 2 napnyi olyan oktatást kaptam volna én is gyerekkoromban, mint amiket manapság átadnak az oktatók, akkor én is teljesen másképp síznék, állítom.
hópapa
52 élménybeszámolót írt
52
13 éve tag
2011.01.27. 09:25
u.i.
OFF:
ma délután Visegrádra valaki?
ON
Előzmény: (hópapa 106154)
hópapa
52 élménybeszámolót írt
52
13 éve tag
2011.01.27. 09:23
Kedves minerel!
Nem akarlak elkeseríteni, de ha rajtam múlna az oktató-képzés valamilyen hányada, nemhogy az érettségi meglétét követelném meg, de még azt is bevezetném, hogy az aspiránsok tanítványokkal vizsgázzanak (kiképző-oktatók felügyelete mellett), élesben, hogy még jobban kiderüljön az, hogy van-e affinitásuk, pedagógiai érzékük ehhez az egészhez.
A közérthető, szabatosan előadott felvezetésekről, gyakorlat-magyarázatokról már nem is beszélve.
Ez ugyanis sajnos nem mindig deríthető ki egy alapvetően a technikai elemek helyes kivitelezésére koncentráló vizsga-táborban.
Aztán az is érdekes még, hogy kinek milyen összképe van az egész sízésről.
Nem elég szerintem jól sízni, át is kell tudni adni mindazt az érzelemvilágot, szemléletet, ami ezzel az egész passzióval, szerelemmel jár, és ennek az átadásnak a módja is függ valamilyen szinten egy szellemi érettségtől.

Persze lehet felhozni ilyen sikeres vállalkozókat ellenpéldának, de nem biztos, hogy jó a párhuzam, és azt sem gondolom, hogy ők azok, akik a kevés kivételt képezve lekörözik az szellemileg érettebb és felkészültebb szakemberek többségét.
Ettől függetlenül adott esetben meg is hajlok a teljesítménye előtt, de mondjuk azzal a kitétellel, hogy: "megvan a magához való esze". :o)

Nem egyszer hallottam már azt a szöveget egészen fiatal sízők hozzátartozóiról, hogy: egész jól sízik a gyerek, el kellene küldjem oktatónak.
Persze.
Még azt sem állítom, hogy rossz oktató lenne belőle, de hidd el, jól fog az a néhány évnyi plusz tapasztalat, amit hosszú éveken kersztül szed össze a 18 évesnél egy kicsivel idősebb síoktató-aspiráns.
Én több mint 30 éve síelek, de csak szaporodnak bennem a kérdések és kételyek, és nem fogynak. :o)
Előzmény: (minerel 106014)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2011.01.26. 22:06
Én csak elvekről vitatkozok:-)
Nézzük a hétköznapi osztrák példát. Dolgoztam Murau mellett egy cégnél ahova jártak szakmunkás tanulógyerekek gyakorlati oktatásra. Mindenki síelt közülük óvodáskorától kezdve. Tehát ott a példád szerint 100%-os volt az arány:-)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2011.01.26. 21:55
"nem az érettségit tartom fontosnak, de embereket irányítani igényel némi érettséget, tapasztalatot..."

Ami nem feltétlenül függ sőt egyáltalán nem függ iskolai végzettségtől. Erről mindig egy régi kedves ismerősöm jut eszembe akinek a cége piacvezetőnek számít Közép Európában, nyelveket sem beszél de speciel nincs érettségije. Régebben jókat mosolyogtunk rajta, hogy 400 fős céget elvezethet de itthon egy hivatalos fotóstanfolyamra sem mehet el mint ahogy mint kiderült síoktatónak sem. Azért ez nem kicsit vicces helyzet valljuk be és az esete nem egyedi itthon.
Ez nálunk nem kicsit, nagyon túl van kurbinálva de kizárt dolog mert nem tudom.
Előzmény: (ozsi 105981)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.01.26. 20:01
Sok ilyesmit írtok, aztán a végén mindenért én leszek a felelős ;-) Bár csak az oktatóképzésben van szerepem, az edzőképzésben nem szoktak használni.
Az érettségi általános OKJ-s követelmény, még a TF-nek sincs köze hozzá. Korábban a tanfolyamot el lehetett kezdeni enélkül is, csak a diplomához kellett, tudomásom szerint most már mindenképpen kell. Az edzői tanfolyamhoz meg elvileg a síoktató végzettség szükségeltetik.

Személyes véleményem szerint nem az érettségit tartom fontosnak, de embereket irányítani igényel némi érettséget, tapasztalatot...
Előzmény: (Szab 105963)
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2011.01.26. 18:17
Edzőket csak a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara (TF) képez, pár évente és csak ha, van elég jelentkező. Más kérdés ki vizsgáztatja a hallgatókat gyakorlatból.... Ozsi a kulcsember..:)
http://tf.hu/
Előzmény: (minerel 105960)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2011.01.26. 18:12
Értem én de csak azt nem még mindig, hogy nálunk miért követelmény mindenféle tanfolyamhoz, oktatóihoz érettségi?
Az, hogy tanulni kell egy dolog ha nem megy nem megy de miért szelektál az MSíSZ élből? Edzőket képeznek amihez kell a TF vagy csupán oktatókat?
Engem nem érint de az ilyen hülyeségek mindig felcseszik az agyam.
Előzmény: (Szab 105956)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.