Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Melyik a jobb: a karving vagy a párhuzamos-farolós technika? topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2020.12.22. 19:46
Igen, a csóválós technika valóban nagy újdonság volt akkoriban. Én éppen a hatvanas években, gyerekként kezdtem a versenyzést, aminek néhány év múlva vége is lett. Főleg Galyatetőn és Kékesen az északin voltak a versenyek.
Korábban a kanyarodást úgy tanultuk, hogy bottal szúrunk, tehermentesítünk, majd lépünk-mellézárunk és faroltatunk. Vagy kétlábbal ugrunk és úgy faroltatunk. Mindkettő elég darabos mozgás volt.
A csóválás viszont már folyamatos mozgást jelentett. A jobb és bal kanyarok természetes módon kapcsolódtak össze, és ezért élvezetesebb volt. A csóválást talán valamiféle átmenetnek lehetne tekinteni a tiszta farolós technika és a carving között. Persze még nem élen ment a léc és nem karcolt nyomot hagyott, de már sokkal keskenyebb volt a léc nyoma, mint a tiszta farolósnál.
De versenyen, a kapuk között, egyik technika sem érvényesült tisztán. Mint ahogyan ma sem. Én is látom a mostani versenyeken, hogy néha ugranak, farolnak, rolóznak, karcolnak, ahogy a tűzött pálya éppen megkívánja.

Azonban én az eredeti kérdést az amatőrök szemszögéből tettem fel, akik kezelt pályán szeretnek síelni, mert mi (ha nem is mindig)többnyire választhatunk, hogy melyik technikát használjuk.
Előzmény: (WéberF 210375)
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2020.12.22. 18:56
Hogy visszetérjek a topik eredeti témájához, azaz a carving versus "flatterolás" - párhuzamos lendület, vagy akárhogy is nevezzük - most nézem az Alpesi Világkupa slalom versenyeit - és eszembe jut a 60-as évek versenyzésének nagy találmánya: a CSÓVÁLÁS. Ez nem más, mint kezdéshez beguggolsz a kanyarba, tehermentesítesz és lendületből átfordítod a léceket a tested alatt és újra kezded, azaz lengeted a két lábadat a lehetőleg egyenes vonalban haladó súlypontodat vivő felsőtested alatt. WFeri
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.