Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Hazai fejlesztések topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Bata Attila
2086 élménybeszámolót írt
2086
17 éve tag
2023.01.22. 18:01
Az említett síterepek ugyan mind külön-külön sztori, de általánosságban a hazai síterepek üzemelését nagyjából 4 tényező akadályozza: klímaváltozás, pénzhiány, bürokrácia és "természetvédelem".

Ennek tükrében a jelenlegi szintet is kihívás lesz tartani a jövőben.
Előzmény: (MARCA 217409)
MARCA
1 élménybeszámolót írt
1
1 éve tag
2023.01.22. 17:10
Üdv, sziasztok!
Kicsit szeretném áttekinteni, vagy helyesebben szólva, tisztábban látni a hazai sípályák helyzetét, ezért írom ezt a kis szösszenetet.
Azt látom, hogy erre a hétvégére elég sok hazai síterep kinyithatott volna, ez mégsem történt meg, ehelyett még az odavezető utakat is le kellett zárni a hó turisták miatt (azt hiszem be lehet vezetni ezt a fogalmat lassan).
Szerintem most Eplényt, Mátraszentistvánt kihagyom, hisz tudjuk, hogy ez a két nagy szereplő, és a lehetőségeik megvannak a hógyártásra, nyitásra, amikor tartósan hideg idő van az alacsonyabban fekvő részeken is, nemcsak a hegytetőn.
Visegrádot hosszabban szintén nem elemzem, mert szerencsére a tulajok vagy üzemeltetők rendszeresen megteszik. Ide jártunk gyerekkoromban sokat, és nagyon szívesen mennék most is. A lehetőség itt is megvan, csak az alacsony fekvés miatt a kellően hideg idő nincs hozzá.
Szilvásváradon is megvolt a képesség hógyártásra is, de sajnos valami történt velük, ami miatt évek óta nem üzemelnek.
Dobogókőn felvonó sincs, de ha lenne, akkor se lehet feljutni autóval a hóturisták miatt, akik esetleg csak azért mennek, hogy havat lásson életében először a gyerek vagy szánkózni kicsit.
Kékes tető kb ugyanez, de ott legalább meg lehetne próbálni, tudja valaki mi az akadálya a nyitásnak? Illetve szerintem Bánkút, Sátoraljaújhely, meg a Nagy-Hideg hegy lehetnének azok a helyek ahol síelésre alkalmas időjárás van legalább átmenetileg.
Biztos vagyok benne, hogy roppant nehéz itthon manapság sípályát üzemeltetni, de szerintem a Kékes tetői, Bánkúti, Sátoraljaújhelyi és Nagy Hideg hegyi lehetőségek messze nincsenek kihasználva.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.