Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Az élvezeti síelő topikból

ÜZENETEK (11)Időben csökkenő Időben csökkenő
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.09. 18:18
Ferikém!
Nem vesztem el, csak csendben maradtam. Néha ez a legnehezebb.
Vergődök, mint néger a jégen, fát vágok, biciklizem, minden módon fel akarom hozni magam arra, hogy elfogadható mennyiséget tudjak síelni. 150 méter hatótávú derékkal ez nem könnyű, de lehet, hogy lécet már nem viszek, de kint leszek a havon.

Akkor ezentúl lehetek én az örök második?
Minden jót Nektek!
Előzmény: (WéberF 220725)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.09. 18:13
Gabóca! Te is régi motoros vagy, biztos még most is körzővel méred az íveket. Örülök Neked!
Előzmény: (gaboca 220721)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.09. 18:11
Szeretem magam eldönteni mit akarok tenni, miről mi a véleményem, mire vagyok kiváncsi. Ehhez az esetek többségében nem kell mobil. Nem hagyom a mobil által vezetni magam.
TZoli
1159 élménybeszámolót írt
1159
20 éve tag
2024.02.09. 16:57
Nekem is még a régi Nokiám van! Persze van egy céges Samsung, de az nem enged egy csomó hozzáférést meg ciki külhonban használnom. Ez meg 11x5 cm, mindenhol elfér, síelni ezt viszem.
Előzmény: (gaboca 220721)
RM
872 élménybeszámolót írt
872
19 éve tag
2024.02.09. 16:25
Rakerestem, a "boszorkanyos hütte" Bellamonteben 2021-ben leeget. :-( Azert zarhattak be a 8-as palya mellett ...
https://www.lavocedeltrentino.it/2021/04/01/prende-fuoco-baita-ciamp-dele-strie-sullalpe-lusia-gravi-danni-alla-struttura/

Nekem a 6-os palya melletti hüttevel van egy vicces emlekem. Az istennek nem akartak nekem egy husetelt polentaval hozni. Mondtak, hogy a kulfoldiek csak a sultkrumlit szeretik. Vegul hoztak egy kis polenta kostolot es miutan izlett vegre felvettek a poelntas rendelest. :-)
Előzmény: (csabor 220712)
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2024.02.09. 15:54
Már azt hittem, elvesztél! Öröm látni, hogy még a síelésre is vállalkoztál, az írásod meg szinte felüdülés! Jómagam már tavaly abbahagytam nemcsak a versenyzést, hanem magát a léceken csúszkálást is. Sic transit gloria mundi. Mindenesetre jólesik ismerős bejegyzését olvasni. WFeri
Előzmény: (csabor 220712)
gaboca
3376 élménybeszámolót írt
3376
15 éve tag
2024.02.09. 13:36
Megnéztem volna az ember arcát amikor az orra alá tolom, ezt... :-D
Előzmény: (csabor 220712)
noki.PNG
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2024.02.09. 09:49
Jó volt újra olvasni!
Én egy korosztállyal lentebb vagyok, de gyakran vannak ilyen érzéseim nekem is.

Szerencsére a hegyek nem "digitalizálódnak" el!
Előzmény: (csabor 220712)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2024.02.09. 07:12
Köszönjük csabor az élvezetes beszámolót, jöhet még!

További jó egészséget kívánok, kell a mozgás, jólevegő - ezért is jó és hasznos a sísport!

Amúgy Gletscher7-el teljesen egyetértek:)

Több havat a következő időszakra!
Előzmény: (csabor 220712)
Gletscher7
16 élménybeszámolót írt
16
2 éve tag
2024.02.09. 06:52
Üdvözlet! ( Ausztriában se sokkal jobb)
QR kódos rendelés... Van nálam mindig mobil, de szinte csak vészhelyzet esetén veszem elő. Nem szeretem.
Szervíz/ boltban, béreltem volna egy kisebb boardot, próbára. Előbb regisztráljak, QR kód, aplikáció letöltés, stb. Áhhh.
Már fordultam is ki, nem akartam még 1 percet sem vesztegetni a huza-vonára.
Miért gondolják azt, hogy mindenki a mobillal a kézben akar élni? Anélkül már levegőt se tudnak venni.üdv! Jó havat!
Előzmény: (csabor 220712)
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2024.02.08. 21:49
Bellamonte alkonyatkor

Régen írtam, régebben, mint ahogy síeltem.
Hajdanán síelés után, sokszor még zuhanyzás előtt megírtam a beszámolómat, később úgy döntöttem, hogy nem csatlakozom azokhoz, akik felraknak egy képet egy korsó sörről és azt gondolják, gyönyörű beszámolót rittyentettek. Illegalitásba vonultam. Lecseréltem sokak által ismert sisakom, s elvegyültem a tömegben. Csúsztam, de nem írtam.
Készülök egy beszámolót írni a hány éves korig lehet síelni topicba, de küzdve gerinc és egyéb bajaimmal ki akartam próbálni mennyire megy még a csúszás, s mit is kellene majd írnom a meddigről.
A tárgyilagos vélemény alapos helyszínvizsgálatot követelt. Régi, nosztalgikus emlékek alapján Bellamontét választottam. Ismerem, van mindenféle kitűnően karbantartott pálya, jó a hütte ellátottság, mi kell még? Újkori szokásomhoz híven most sem akartam beszámolót írni, de valami mégis a klaviatúra elé kényszerített. Bellamonte hajdanán a magyarok egyik kedvenc helye volt. Mazsolák özöne tanult a legendás kéken csúszkálni. S most egy magyar rendszámú autót se láttam. Se a faluban, se a pálya parkolóban, se kalandozásaim során. Nem hallottam magyar szót se a pályán, se a szállodában, se az éttermekben, se a boltokban. Mi lehet az oka? Leírom mit tapasztaltan, aztán gondolkodjatok.
Én mindenhova kocsival megyek. A 850 km egy kávéval és egy tankolással könnyen leküzdhető.
Apropó, tankolás. Szlovéniában olcsóbb a benzin, mint nálunk. Olaszországban is találtam olyan helyet, ahol az üzemanyag ár alacsonyabb, mint nálunk a sztrádán.
Sztrádadíj: nekem éves magyar matricám van, tehát ez nem költség. Szlovéniában célszerű előre megvenni a matricát neten. (vigyázat vannak csaló oldalak!) A matrica ára 16 EUR (6.362.-Ft) egy hétig érvényes. Nincs se kiragasztás, se kapu, megveszed, ezzel regisztrálod a rendszámodat, s több dolgod nincs. A sztráda minősége nem összehasonlítható a magyaréval. Nem mondom melyik a jobb.
Az olasz autópálya fizetőkapus, automata, pénzt visszaad, odafelé 2 szer 5.50 EUR (darabonként 2.196.-Ft) Visszafelé ismét. A pálya minőségéről már írtam fentebb.
Szállást Booking.com-on kerestem, s találtam a faluban. A Hotel Bellamonte nem egy csúcs kategória, több szerelmet nem is pacsálunk el egymással. Fő baj a méretekkel volt. A szoba kicsi, nincs böröndtartó, síruhádat nem tudod rendesen kiakasztani száradni, s ha kilépsz a zuhanyzóból eldöntheted, hogy a bidébe, vagy a WC kagylóba lépsz bele. Néhány napig ki lehet bírni, de nem célszerű erőltetni. ( a faluban este sok mindent nem tudsz csinálni, mi is egy este végig ittuk az összes szórakozóhelyet.)
Alpe Lusia síterepe két részből áll. A Moenai rész és Bellamonte. Én most nem mentem a Moenai részre, mert kellemes, próbálkozós síelésre vágytam. Tehát szállásunkról a pár percre lévő Castelír felé vettük az irányt. A parkoló terjedelmes, a forgalomirányítás jó. Ha időben érkezik az ember a felvonóállomáshoz is fel tud menni, s a közelében parkolni. A nagy parkolóból egy lépcső vezet fel a felvonóhoz, a lépcső mellett egy mozgólépcső, reggel felfelé megy, délután lefelé. Ki van ez találva, mint a szlovén matrica. Azért célszerű kicsit figyelni, mert délutánra a parkolóban hajlamos felolvadni a hó, s elég sok sarat lehet összeszedni.
Az üzemépület aljában van a kölcsönző, szerviz, bolt, tároló szekrények, öltöző, meg ami kell. Innen is vezet fel lépcső a felvonóhoz.
A felvonóval egy szinten vannak a pénztárak. (napijegy 60 EUR) Kaució nincs, nyugdíjas jegy van. Idén 1958 előtt születettek kapják meg a néhány euró kedvezményt. Az okmányt ellenőrzik, feleségemnél nem volt semmiféle irat, de némi mosolygás után neki is adtak senior jegyet. (másnap vittünk csokit a pénztárosnak, s ő is adott nekünk viszonzásul csokit. Ezt a vidám, laza mentalitást imádom az olaszokban.)
No végre eljutottam a felvonóhoz. Néhány éve a két szakaszból álló ülőszékes felvonót lecserélték fülkésre. Ég és föld! Megszűnt a nagy sorbanállás, s középen a tumultus. Egy menetben felmentünk Moreahoz. Ha az ember kiszálás után jobbra megy elvegyülhet a snowpark élményei között. Én balra fordultam, s nagy óvatosan nekiláttam lábam próbálgatásának. Ez a széles, lusta kék kiválóan alkalmas a kezdők gyakorlására, s az olyan invalidusok bohóckodására mint én. A pálya a lankadtsága ellenére lehet élvezetes. Sokféle nyomvonalat lehet követni, a pálya alsó részén több elágazás van.
(csak megjegyezni kívánom, hogy a dolog jobban ment, mint vártam. Mennyei volt újra hallgatni a szél suhogását. Kiderült, hogy bár nem volt sok, a technika döntő része visszajött. Sajnos másnapra az is kiderült, hogy a kondíciót tartalmazó bőrönd valahogy otthon maradt, boltban pedig nem volt.)
Nekibátorodva a felső pirosakat is megjártuk, pezsgett az adrenalin. Ha valaki lábába beköltözik az ördöngő ott a Direttissima, a Piavac, vagy a Fiamme Oro fekete pályák. A pályarendszerben mindenki megtalálja a kedvére való pályát, s társasága minden tagja is jól érezheti magát.
Néhány szót a hüttékrről. A pálya ezirányú felszereltsége jó, régen jobb volt, de az egyik legérdekesebb hüttét a 8-as piros mellett bezárták. A fülkés felvonó felső állomásánál lévő régi műintézményt átalakították, egy modern pizzázót alakítottak ki. Sor, s azt sem látod mit ehetsz. A pálya szélén még meg van a La Morea, ahova csak oda lehet csúszni, s inni valami finomat. Érdemes megállni. A régi középső állomásnál ott a Bucaneve, amely még a régi, klasszikus hütte. A pálya alján található az El Zirmó. Külsőleg nem változott, de feltünően kevesen voltak bent. A börbeöltözött csajok helyett egy fekete polós srác jött, megkérdezte, hogy van-e telefonunk, majd az asztalra ragasztott QR kódra mutatott. Ott volt az étlap, de arra „bökve” rendelni nem lehetett. Soknál kép sem volt, le is kellett fordítani, a srác gyakran érdeklődött. Mondtam, hozzon már egy sört, úgy, hogy még nem találtam meg a telefonomon. Sikerült, így végül enni is tudtunk. Mellesleg ottlétünk alatt ez volt a legdrágább étkezésünk. Megállapítottam, hogy már nem vagyok erre a világra való.
Ha valaki megunta a síelést, vagy rossz idő van (élvezeti síelő, akkor nem megy pályára) kellemesen eltöltheti idejét Predazzóban. Kellemes városka, pár órát megér. Latemárban pedig a legjobb síbolt van, s nagyon rendes a tulaj.
Igyekeztem száraz lenni, mint az egyhetes zsemle, de a leírtak alapján is eldönthetitek érdemes-e Olaszországba menni.
IMG-20240124-114241.jpg
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.