Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Filmezés sízés közben / fejkamera tapasztalatok topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
qwer1234
17 élménybeszámolót írt
17
14 éve tag
2010.01.05. 13:52
Köszi!
Igazából a sielés közbeni videózás azért jó, mert egyszerre csinálom a két kedvenc tevékenységemet.
Előzmény: (varia2000 78481)
varia2000
56 élménybeszámolót írt
56
16 éve tag
2010.01.05. 12:54
hello ! szerintem nagyon jó a felvétel a gyereked majd 20-30 év múlva fogja igazán értékelni,no és természetesen ki lehet értékelni a sítechnikát neked pedig a filmezést, mit nem adnék érte ha valaki ilyen filmet készítene rólam,további sok jó filmet és sok-sok síelést!!!!!!!!!!!! üdv.
Előzmény: (qwer1234 78472)
qwer1234
17 élménybeszámolót írt
17
14 éve tag
2010.01.05. 12:17
Én néhány éve a gyereket filmezem sízés közben. Kezdetben egy kis sanyo c1-es kamerát használtam, mostanában pedig egy sanyo hd1000-et. Próbáltam régebben sisakra rögzíteni de nem hozta meg a kívánt eredményt. A felvétel élvezhetetlenül beremegős volt. (Igaz legalább a mostanában egyre többet látott rolling-shutter nem jelentkezett. Ez az amit a videón hullámzásként láthatunk leginkább az olcsó mobilos felvételeknél. Ezt a képhibát ráadásul nem is lehet utólag sem kiküszöbölni és sokszor a készítésnél sem.)

A múlt évben aztán elkezdtem kísérletezni egyéb stabilizálási módszerekkel. Egyértelmű, hogy ha növeljük a kamera látószögét, akkor élvezhetőbb képet kapunk. Ezt normál kameráknál egyszerű előtétlencsével megoldhatjuk de esetenként a képminőség a kép szélek felé gyengülni fog. A halszem optika használata még látványosabb javulást okoz, megint csak az optikai leképzésből adódóan. Viszont csak közeli témákat lehet vele jól rögzíteni, mert a távoli dolgok túl aprók lesznek. Használhatjuk még a kamera beépített stabilizátorát, azonban jó tudni, hogy ezek csak kis mértékű szöghibákat tudnak korrigálni. Tavaly használtam először próba képpen külső stabilizálást, ami pont a szöghibákat hivatott jelentősen csökkenteni. A steady-cam néven elhíresült eszközt próbáltam adaptálni a sieléshez több kevesebb sikerrel. (Ilyet használtak például a vészhelyzet című sorozatban is, amikor az operatőr rohangált a színészekkel a folyosón és a kamera mégsem billegett.) Első tesztjeimben sajnos nem volt jól ballanszírozva a készülék, ezért eléggé billegett, ráadásul ez egy házi gyártmány volt mindenféle mechanikai hibával. Ezek szintén kihatottak a működésre. A menetszélről pedig már nem is beszélek. :-) Viszont jelentős előnyökkel is járt a steadicam. pl. simán lehetett vele hátrafelé videózni anélkül, hogy kitekeredve kéne lesiklani, avagy hátrafelé fordulva. Vagy akár le lehet vinni a kamerát a talaj fölé néhány centire, ezáltal növelve az érzeti sebességet.
Itt egy mintavideó, mit sikerült összehozni vele tavaly:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Sok helyen persze kívánni valót hagy maga után a minőség, de ha összehasonlítjátok az egyéb youtube-os felvételekkel, akkor látható, hogy mi kompenzálódott ki a felvételből. (a kamera látószöge sajnos nem túl széles, így ez csak rontott az eredményen)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.