Ezen a héten több helyen sítúráztam Svájcban mint pl. Saas-Fee, Oberalppass vagy Belalp. Sajnos a svájci hegyekben elég kevés a hó. Volt olyan, hogy 2200 méter környékén le kellett vegyem a lécet és kézben cipeljem mert nem volt hó. Pedig tél van és nem az Alföldről vagy Afrikáról beszélek. A tegnap Belalp síterep környékén sítúráztam. Ez a hely Wallis kantonban található Brig városától északra. Déli fekvésű a pályarendszer, hóbiztos síterep mivel magasan fekszik. Sokan járnak ide szánkózni Belalp (2050) és Blatten bei Naters között a faluba vezető utat behavazzák és ott jól lehet szánkózni. A sípályák igazából Belalpból kezdődnek 2000 méter felett és a felvonó teteje 3100 méter környékén van. Ha van elég hó akkor Blatten bei Natersig le lehet csúszni ami 1800 méter szintkülönbséget jelent.
Svájcban van GA (General Abonament) amely az összes vonat, busz, hajó és néhány felvonóra érvényes. Belalp autóval nem megközelíthető hely, ezért a GA az alsó felvonóra érvényes. A tegnapi sítúrám Belalpból indult és a Tyndal téli útvonalon mentem fel a Sparrhorn mellé kb. 2900 méterig. Fent volt hó ugyanis előző nap hullott kb. 10 cm friss hó. Hideg volt, napközben a hó nem olvadt, igazi porhó volt. Felfelé menet jobbra láttam az Aletsch gleccser alját. Berntől egy idős bácsival utaztam a vonaton aki elmesélte, hogy ő hobbi fotós minden évben lefényképezi hogyan változik az Aletsch gleccser. Ő tegnap a mellette levő hegyre ment fel a Riederalpra és onnan fényképezi az Aletsch gleccsert. Azt mondta, hogy évente kb. 25m-t is huzódik vissza a gleccser. Mindig összehasonlítja a régi képeket a gleccserről a jelenlegi képekkel.
Belalpon sok hótalpas, gyalogos útvonal van. Sok családos megy ide síelni, a gyerekeknek itt tökéletes tanuló pályák vannak. A legjobb a tegnap a lecsúszás volt 2900-ról le lehetett csúszni egészen a völgyig 1300 méterig. Szerintem jó hely Belalp.