Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanyarsí programok - Replaci topikja

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Kanyarsí programok - Replaci topikja
2009.11.16. 19:21
Szia Joska, halihó!

Köszönöm, hogy hozzászólsz, ez alkalmat ad a beszélgetésre.

Bocsi, hogy csak most válaszolok, SMSZ továbbképzésen voltunk Pinyivel Kaprunban.

„Nekem ez a sodródás dolog egy kicsit gyanús! ezzel az a gond hogy azt hiszük hogy urai vagyunk a sínek de ha hirtelen köl változtatni az nem megy”

Már miért ne menne? Miért gondolod, hogy Pinyi, vagy én, nem tudnánk akár irányt változtatni, akár megállni, ha valami előttünk történő dolog ezt kívánná meg?

A lényeg éppen az, és ez el is hangzik a filmben, hogy a tartó lendület egy aktív, és szabályozott mozgás. És elég könnyen belátható, hogy aki ura a sebességnek, az könnyebben áll meg, tér ki, mint az, aki ennek hiányában száguld.

És aki eljutott ehhez a (nem állítom, hogy könnyen elsajátítható) technikához, az már végigment azokon a lépcsökön, (Pl. hokimegállás, más néven stopkanyar) mellyel nagyobb eséllyel tud kivédeni esetleges veszélyhelyzeteket is. Persze hátulról ő sincsen védve a szemellenzőkkel száguldó „versenyző” – től.

De el kell ismernem, hogy nem egyszerű technikáról van szó. Ezt bizonyítja az a tény, hogy több évtizedes oktatói tevékenységem során nem kevésszer csodálkoztam el „síoktatókon”, akik a csoport előtt 20 – 50 méterrel előre elszáguldva „mutatják a tutit”, ahelyett, hogy ott maradnának a csoport előtt, egyrészt, hogy azok jól láthassák azt, amit ő csinál, másrészt (amennyire lehet) figyelme alatt tarthassa a társaságot. Csak éppen nincsen tárházában az a technika, mellyel ez kivitelezhető.

A hozzánk haladó kurzusra járó felnőttek (természetesen nem függetlenül előképzettségtől) eredményesen teszik magukévá ezt a technikát.

De a film valójában nem is erről (az emberről), hanem a síléc lehetséges havon történő mozgásairól szól. Abban persze igazad van, (ha erre gondolsz), hogy ez nem független az irányító embertől, ezért az kellene legyen a síoktatás célja, hogy a síelő teljes birtokában legyen azoknak a technikáknak, melyekkel ezek a mozgások szabályozhatók, kontroll alatt tarhatók.

Figyelem!
Az edző célja eltér ettől az amatőr síelők számára kívánatos mentalitástól. Neki az a feladata, hogy fizikálisan és mentálisan olyan állapotba hozza tanítványát, hogy versenyzőként minél előbb, (lehetőleg dobogós helyen) fejezze be a versenyt.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.