Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Miért szeretem / nem szeretem Szlovákiát?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Miért szeretem / nem szeretem Szlovákiát?
2009.11.02. 11:32
iudex, én egyetértek veled abban, hogy mi lehetett a nyelvtörvényekkel a magyar, ill. a szlovák törvényalkotó célja.

Viszont én is úgy gondolom, hogy a szlovák nyelvtörvény nem igazán érheti el a célját.

Én a múlt csütörtökön voltam utoljára Szlovákiában. Pozsony felé a határon vettem matricát. Magyarul beszéltem, a hölgy is magyarul beszélt velem, pedidig szlovák volt (félhangosan szlovákul számolta a pénzt). A végén ő köszönte meg magyarul és csak aztán tudtam én egy udvarias gyakujemet mondani.

Aztán már nem beszéltem magyarul, mert Csehország felé mentem. A kutakon, gyorsétteremben angolul és németül beszéltünk vegyesen. Érdekes, jó volt a jó öreg német nyelven váltani azt a pár szót ami kellett.

Szerintem itt a tanulság, amit már korábban is írtam, hogy déli területeken megy a magyar nyelv, északabbra már nem, mert egyszerűen nem laknak magyarok, ezért a helyi szlovákokra sem ragad rá. Ez ilyen egyszerű. Ha pl. Malacky-nál a pálya melleti kúton próbálkoztam volna magyarul, akkor valszeg nem megyarul válaszolnak, de nem hiszem, hogy ez bárki hibája lett volna.

Amúgy a történelemben sokszor igazolódott az a hipotézis, hogy minél inkább próbálnak elnyomni egy népcsoportot, annál inkább megerősödik a belső kohéziója és fentmarad. A szlovák nyelvtörvénynek is lehet ilyen hatása, de inkább majd szépen feledésbe merül. Ha pedig vkit megbírságolnak, akkor úgyis elmegy Strasbourgig az ügy. Kizárt, hogy az EU-ban vki ne használhassa az anyanyelvét, amely ráadásul történetesen az EU egyik hivatalos nyelve is.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.