Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Fageralm
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSAKCIÓ
Sporthotel Royer - "Pulverschnee" szezonnyitó sícsomag - 7 éj
ÜZENETEK (11)Időben csökkenő Időben csökkenő
Okulare
9 élménybeszámolót írt
9
7 éve tag
2023.03.05. 20:19
Mi már 2015 óta síelünk a feleségemmel, de az "örök" kezdők táborát gyarapítjuk és a stabil kék pályákat keressük és részesítjük előnyben. Kolleganőm ajánlotta ezt a síterepet és nekünk bevált. 03. 03-án, pénteken voltunk itt.

A pályákon nem voltak túl sokan és ők is nagyon szépen eloszlottak, nem volt zsúfoltság. Délelőtt a felső kék pályák közül mi csak 3-as pályán síelgettünk. Számunkra ez pompás pálya volt. Szépen le lehett rajta jönni, széles volt és nem voltak rajta "alattomos" piros letörések, így kezdőknek nagyon ideális.

A csákányos felvonó az, ami minket is egy kicsit gondolkodásra késztetett. Eddig nem volt sok szerencsénk csákányoshoz és az ami volt, az sem sűlt el jól. Néhány éve Klippitztörlben beletörött a bicskánk egy jeges csákányosba. De ez itt könnyen abszolválható volt. Igaz, mi szeretjük a lábainkat kicsit megpihentetni felfelé, amit csákányoson nem lehet, de azért egy kicsit több hüttézéssel ezt is megoldottuk.

Néha lecsúsztunk az erdei pályán a második kétüléses aljába is, hogy meglegyen a pihenő felfelé. Annyira nem rajongok az erdei pályákért, mert nem tudunk rajt gyakorolni. Keskenyek és sokszor jegesek. Szinte csak a biztonságra törekedve "házikóban" megyünk le, nincs tér a szabályos síelés gyakorlásához. Viszont az erdei pályák (legalábbis itt) nagyon szépek. A fenyves-rengeteg atmoszférája kárpótol a lesiklás módjáért. Szóval egész nap a 3-as, 2a-s kéken jöttünk-mentünk.

Délelőtt szépen esett a hó egy órán át, ilyen élményben is már régen volt részünk, így ez külön piros pont volt, bár erről nem a pálya tehet, hanem Holle Anyó. A finom ebéd után folytattuk a lesiklást, és egyszer a sima 2-es pirosnak is nekiveselkedtünk, mert az eleje inkább kék volt. De aztán a 2a első kereszteződésénél a feleségem átment rá. Én még próbálkoztam egy következő piros szakasszal, de nagyon meredek volt nekem, nyögvenyelősen tudtam csak leevickélni, így én is a kékre váltottam.

Egy finom kávé után még lecsúsztam kétszer a 3-ason, de aztán közeledett a 16 óra. Azon tanakodtunk, hogy lemenjünk-e lécen, vagy kéretőzzünk fel a beülősre visszirányba. Először a már ismert 2a-n lecsúsztunk a hegy derekára és végül onnan elindultunk az 1a erdei kéken. Eleinte nagyon jó volt, de ahogy ereszkedtünk, kezdett jegesedni. Ez még nem okozott nekünk nagy problémát, de sajnos az utolsó kanyarok egyikét követően a jég hirtelen megszakadt. Nem tudtam megállni előtte és ráfutottam az egyik lécemmel a kavicsos olvadt murvára. Majdnem elestem és a lécembe is belehúztam egy jókora karcolást.

Az utolsó előtti részen van egy rövid, de nagyon meredek lejtő, szerencsére ezt balra ki lehetett kerülni egy behavazott erdei szakaszon, így a vége megint klassz volt. Ide biztos, hogy visszatérünk még, mert ki akarjuk próbálni a fenti többi pályát is. A csákányos felvonók és a hely relatíve eldugott volta miatt talán főszezonban sem olyan zsúfolt, érdemes visszatérni.
20230303-105535.jpg
20230303-112014.jpg
20230303-112017.jpg
20230303-112537.jpg
20230303-145528.jpg
20230303-105531.jpg
cotugno
31 élménybeszámolót írt
31
15 éve tag
2022.03.16. 11:34
Az elmúlt hosszú hétvégén 2 napot is itt töltöttünk, mivel igazi kezdőbarát helyszínt kerestünk. A korábban itt talált beszámoló sokat segített a helyszín kiválasztásában.

Annyiban egészíteném ki a korábban leírtakat, hogy kezdőnek a lefelé vivő erdei utat a lecsúszáshoz én nem ajánlom, ahhoz is kell egy viszonylag stabil tudás, mivel elég keskeny és jeges is lehet. Egy fárasztó nap után a mi kezdőnk nem is tudta abszolválni és a felvonósok motoros szánján tudott csak lemenni, ami persze jó buli, de nem biztos, hogy mindig adott ez a lehetőség. Helyette érdemes simán beülni a liftbe lefelé menet, nagyon segítőkészek a kezelők, többen egyébként magyarok.

Családoknak, stabil kék pályás sízőknek szerintem nagy élmény itt síelni, szép a táj, nagyon kevesen vannak, ezért jó a pálya állapot mindvégig és szépen lehet fejlődni. Aki még éppen, hogy csak leevickél a pályákon, azok a felső 3 kéken tudnak jönni-menni, de a nap végén érdemes felvonóval lemenni.

Alul van egy teljesen kezdőknek való pálya és felvonó, mi senkit nem láttunk ott mozogni, bár működött az is végig. A csúcsról egyben le lehet síelni a pálya aljába, nagyon jó élmény haladóknak is, de a lassú felvonók miatt gyötrelem a visszajutás. Az egyéb pirosak nem rosszak, bár semmi extra, viszonylag rövidek, de azért egy napra nem rossz választás Fageralm, figyelembe véve azt, hogy itt tényleg nyugodtan lehet sportolni, nincs hektika.
WAndrea
1056 élménybeszámolót írt
1056
21 éve tag
2022.02.17. 11:12
Kedves fedga!

Köszönjük a beszámolót és az észrevételt.
Fageralm pályatérképét frissítettük itt: https://sielok.hu/siterep/fageralm/

(ha még a régit látod, SHIFT + Reload)

Ilyen volt és ilyen lett:
Előzmény: (fedga 215386)
fageralm-regi.jpg
fageralm-uj-vagott.jpg
fageralm-uj.jpg
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
fedga
1 élménybeszámolót írt
1
3 éve tag
2022.02.16. 13:26
Sziasztok! Az egyhetes Schladming-i síelésünk alatt egyik nap (2022.02.10.) ejutottunk Fageralm-ba is és mivel úgy látom elég régen készült beszámoló erről a síterepről, gondoltam megosztom veletek a tapasztalatainkat:

Csodaszép napos +2-3 fokos időben érkeztünk. A síterep nincs közvetlen összeköttetésben Schladming 4-heggyel, Reiteralm felé kell továbbmenni egy kb 5 percet egy kisebb völgybe. Parkolóhelyek voltak még bőségesen reggel, egész közel az alsó állomáshoz, de délutánra azért már megtelt rendesen.

A völgyből egy régebbi 2 üléses visz fel kb féltávig, onnan egy hasonló kétüléses egészen a csúcsig. Nem túl gyorsak és elég fapadosak, úh hóviharban azért nem lehet túl kellemes végigülni az utat. A fenti pályák igaz kezdő- és gyerekbarátok. Igaz, hogy a már említett 2 db kétülésesen kívül az összes többi csákányos, de mindenhol segítenek/ lelassítják a gyerekeknek (ez az ülőliftekre is igaz amúgy), és mivel nincs tömeg, sorbaállni sosem kellett. Talán az utóbbi a legszimpatikusabb Fageralmban: nincsenek sokan, ezért a pályák délutánra is csak minimálisan buckásodtak, de azért mindig látni 1-1 síelőt vagy gyerekcsoportot magad körül.

A kék pályák valóban kékek, jó szélesek,sehol egy hirtelen letörés vagy egyéb meglepetés. Egyedül a “hazacsúszó” 1a + 2a pálya ami egy szűkebb erdei szerpentin, de ez sem vészes és vannak kiszélesedő részei amikor találkozik a piros 1+2-essel. Itt arra az egyre érdemes ügyelni, hogy ez egy elég hosszú szakasz és más mód nincs lejönni a hegyről, így érdemes némi enegiát tartalékolni a hazaútra, főleg gyerekekkel.

A piros pályák is inkább halvány-pirosak, aki nagyobb kihívásokat keres, az nem biztos h ezen a hegyen fogja megtalálni.

A hütték közül mi kettőt próbáltunk ki, de ahogy néztem mindegyikre igaz, hogy kisebb, családiasabb helyek “romantikus” belső berendezkedéssel. Az árak teljesen elfogadhatóak voltak, a héten ettünk ennél sokkal drágábban máshol és az sem volt különb, sőt.

Összefoglalva, ami pozitívuma a helynek:
- Kezdő- és gyerekbarát kék pályák
- Kedves és odafigyelő személyzet
- Nincs tömeg, emiatt a pályák is jobban megőrzik az állapotukat
- Családias hangulatú és megfizethető hütték

Negatívumok:
- Arányiban elég drága a napijegy (54 Eur), ha Schladming-al hasonlítom, ahol 60 Eur-ért sokkal több síelhető pályát és modern felvonókat kapok
- Bár kis síterep lévén nem nagyon lehet eltévedni, de nem is kényeztetnek el minket túl sok táblával, így nem mindig egyértelmű h épp melyik pályán is van az ember
- Régebbi beülős és csákányos liftek vannak csak
- Haladó síelőknek sok kihívást nem tartogat

Ui: most vettem észre, hogy itt a honlapon feltöltött pályatérkép még egy régebbi lehet, azóta már megváltoztak a pályák vonalvezetései
gaboca
3320 élménybeszámolót írt
3320
14 éve tag
2014.02.11. 12:39
Hát gratulálok, Donovalybe egyszer pótkerék nélkül, Ausztriába hólánc nélkül...
Előzmény: (Robin 169389)
Robin
2497 élménybeszámolót írt
2497
16 éve tag
2014.02.11. 12:06
Bár nem pont ide terveztük vasárnapi utolsó síelésünket hólánc hiányában - és 1-2 más szempont miatt is - még is itt kötöttünk ki. Szerencsére ! Egy - számomra - újabb kis gyöngyszemet fedeztem fel. Kis terep lévén kevés síelőre számítottam ami tökéletesen be is jött. A sorban állás itt szerintem ismeretlen fogalom !

Hatalmas hóesésben értünk ide és 10 méterre sikerült a pénztártól és az ülős lifttől leparkolni. Rajtunk kívül talán 40-50 autó lehetett.
Öltözködés és bérletvásárlás után elindultunk felfelé a kissé régi és igen csak lassú kétszemélyes lifttel amit a hóesés miatt folyamatosan söpörtek, takarítottak.

Az utazás során gondolkodtam ,hogy vissza menjünk-e a völgybe - tetszett az alatta vezető völgypálya- de kiszállva inkább a másik ugyanilyen öreg és ugyanilyen lassú másik kétszemélyes lift felé vettük az irányt.

Ezzel felérve egy nagyobb ,szélesebb részen lyukadtunk ki.
3-400 méter csúszás után már be is csekkoltunk a két párhuzamosan futó csákányos egyikébe.

Ezek sebességét elég jól "felcsavarták" ami abban mutatkozott meg ,hogy az egyik leggyorsabb csákányos volt amivel valaha is mentem. Az ez mellett jobbra és balra is futó pályák igazi kék kezdőbarát pályák. Itt a hatalmas friss hóra való tekintettel már elkezdtem kikalandozni az erdős részek felé. Egy pár csúszás után átmentünk a másik völgybe ahol a többi-4,5,6,7- pályákat találtuk. Az itt található pályák is kék és piros jelölésűek mint a többi de a pirosak is inkább rózsa színűek mint sem pirosak. Közepes sítudással már nagyon is élvezhető.Az itt található csákányos felvonók is ugyanolyan gyorsak mint a már lentebb említettek.

Ezeket bejárva már szinte csak a pályák mellett csúszkáltam az erdős részeken. Nem mondanám azt ,hogy ez egy freeride paradicsom mert hatalmas lejtésük nincsen de szerintem azért nyújt egy kis adrenalint és sokfelé el lehet kalandozni . Az enyémen kívül csak pár nyomot láttam aminek felettébb örültem és így legalább az eséseimet sem látták túl sokan . Az eséssel nem is volt baj mivel nagyon nagy friss hó volt de a felállásokkal már néha meg gyűlt a bajom ! :) Egyszer lementünk a terep aljára is folyadékpótlás miatt és a fenti hüttébe is benéztünk egy teára. Itt rajtunk kívül talán ha 5 ember tartózkodott. A lenti hüttében zárásként egy pizzával búcsúztunk a szimpatikus kis tereptől.

Összefoglalva aki nem riad vissza a fenti csákányos felvonóktól és szereti a nem meredek kellemes lejtésű pályákat az itt nagyon jól fogja érezni magát !!
20140209-103252.jpg
20140209-104728.jpg
20140209-110053.jpg
20140209-110641.jpg
20140209-115443.jpg
20140209-110641.jpg
20140209-152312.jpg
20140209-121736.jpg
DSC-0203.jpg
DSC-0206.jpg
DSC-0195.jpg
Lacanator
277 élménybeszámolót írt
277
17 éve tag
2011.03.12. 06:45
Ha te ott lettél volna gondoltunk volna rá ,de én itt mint felelős apuka voltam jelen.No alkohol csak a kedvenc vizünk.:))
Előzmény: (minerel 114910)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2011.03.11. 23:15
Az óriás hintával a távcső kiütése a cél?:-)
Előzmény: (Lacanator 114854)
Lacanator
277 élménybeszámolót írt
277
17 éve tag
2011.03.11. 18:25
A mai nap Fageralmot választottuk. Amivel hirdeti magát a terep,hogy gyerekbarát,természetes hó van és nincs tömeg,ez mind igaz. A pályák nagyon jó állapotúak,lankásak és a gyerekeknek sok mindennel kedveskednek. Pl:vikinges,indiános,állatos pályák,óriáshinta,ingyenes sebességmérő szlalom és gyorsulási pálya.Családoknak ideális, viszont a liftek elavultak, sok a hosszú csákányos.
A meleg (13 fok a völgyben) ellenére is a hó jó minőségű maradt.
2011-03-11-006.jpg
2011-03-11-008.jpg
2011-03-11-013.jpg
2011-03-11-016.jpg
2011-03-11-023.jpg
2011-03-11-029.jpg
SíMan
426 élménybeszámolót írt
426
16 éve tag
2010.01.26. 21:28
Egy fel napot sieltem mar itt, szerintem a leggyengebb a 6 hegy kozul. Azt gondoltam kevesen lesznek es valami frenetikusat fogok itt sielni, de sajnos a teteje kodben volt, igy a teton levo palyakbol nem sokat lattunk. Ami miatt meg emlekezetes nekem ez a hely, hogy itt tolt le a szekes felvono a kozepallomason, miutan nem volt felhajtva a labtarto resz es a kezelo nem figyelt. Orultem, hogy a dzsekim nem szakadt szet. Aztan delben atmentunk Reiteralmra.
ZsoMo
21 élménybeszámolót írt
21
14 éve tag
2010.01.26. 15:29
Sziasztok!

Volt már valaki a Reiteralm szomszédságában lévő Fageralmon?
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.