Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Grindelwald - First síterep leírás cikk galéria értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 1, rendezés:
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Grindelwald - First
Üzenet szövege
Feladó:  borz000Férfi
Dátum: 2013.02.03. 22:30
(Üzenetazonosító: 153529)
borz000 Hozzászólások: 10
Regisztrált: 2012.12.05.
3 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Tavaly már voltam a Jungfrau régió másik két terepén, Kleine-Scheidegg -en és Mürren-Schilthorn -on, így Grindelwald First sem maradhatott ki.

Egész hétvégés programot terveztünk, de sajnos szombaton erős havazást jósoltak, ami be is jött, aminek azért persze kicsit örültünk is :) de erről majd később.

Reggel 10 előtt értünk oda és a vicces nevű "Pfingstegg" parkolót választottuk, jó döntés volt:
- 3.60 CHF volt a parkoló délután ötig, ami itt nagyon jó ár
- a nap végén egészen a parkoló sarkáig tudtunk csúszni.
Reggel a felvonó innen kb 3 perces séta.

A napjegy még mindig 67 CHF, amiből ötöt visszakapsz a kártya leadása után (ez persze most jut eszembe...)

Étkezést szendvicsekkel oldottuk meg, mert egyrészt nem akartuk ezzel tölteni a rövid napunkat, másrészt pedig ismerjük az itteni árakat. Egy sima vizet vettem, pohárban, 3dl = 3CHF, csak hogy árakról is írjak.

A kabinos felvonónak két középső állomása is van, mielőtt a First nevű végállomásra érne. Lent reggel kb 2 percet kellett várni. Fent már soha semmire nem vártunk. Úgy néz ki, a svájciak nem szeretnek síelni/snowboardozni :) Vagy legalábbis nem Svájcban.
Innen még lehet feljebb is menni az Oberjoch-hal, vagy le a többi felvonóhoz.

A pályák gyönyörűen kezeltek, egyszerűen nincs miben elesni, elcsúszni, sehol egy jeges pályaszakasz, csak a legmeredekebb pályaszakaszokon. Kellően szélesek is ráadásul tömeg sem volt. A pálya legalsó szakaszán, közvetlenül Grindelwald falu előtt volt egy kis részen földes hó, ezen kívül sehol.

Ami a régió többi terepén is feltűnt, hogy egy kis negatívumot is írjak:

-1) Kicsit bénák a pályaépítők. Tudom Svájcban óriási figyelmet fordítanak a környezet védelmére, de ha már kineveztük síterepnek...
Van egy gyönyörű hegyoldal, amit kár volt kihagyni, csak kicsit hosszabb felvonó kellene. Igy most gyalog járnak fel az emberek (nyilván az érintetlen szűzhó komoly vonzerőt jelent). Továbbá több helyen egyszerűen nem lehet elég lendületet venni, hogy felérj a következő dombra, ami elég bosszantó snowboarddal, de síléceken is.

-2) Időjárás... Lehet hogy Svájc síterepein alapból rosszabb az időjárás mint máshol? Délután kettőig minden rendben volt, egy kis csípős szelet, enyhe havazást kibírunk. Utána viszont leszállt a köd, de olyan durván homály lett, hogy a pályán néha már a következő pályaszéli rudat sem láttam. Ugyanez előjött gyakorlatilag minden alkalommal kisebb-rövidebb időszakra, amikor Svájci terepeken voltam. Lehet hogy csak ez egy ilyen tél...

-3) Itt legalább valami halk zene szólt itt-ott a hüttékben, de közel sincs az a bulihangulat, mint az osztrák terepeken általában

Ami viszont nagyon tetszett, Kleine Scheidegghez hasonlóan a pályák mellett elég nagy kezeletlen terület van, teljesen csupasz, csak a méteres hó van, amit egyszerűen nem lehet otthagyni. Egy kis szikladarabra emlékszem csak az odavezető úton, amit már felfedték az előttem freeride-olók, igy azt sikerült kikerülni. Mivel alapból kevesen voltak, még kevesebben merészkednek pályán kívülre, így gyakorlatilag egész nap (amíg le nem szállt a felhő) freerideoltunk, és még mindig volt érintetlen hó. Ha ehhez a szakaszhoz negatívumot keresnék, akkor azt kellene mondanom hogy 20 centivel kevesebb szűzhó is elég volna, mert volt ahol már derékig süppedtem be, de hát ez legyen a legnagyobb probléma. Menni kell és akkor nincs gond!

Érdekesség, hogy az Oberjoch felvonó mellett a pályán lévő térképekre rajzoltak egy hegyi kecskét (sielok.hu képén az még nincs rajta), ami valóban ott legelészett :)))

Ki akartam próbálni a snowboard parkot is, elvileg több is van itt, de az egyik teteje túl erősnek tűnt a szintemhez, az alján valami verseny volt, a másik park meg nem jött az utamba, és inkább a szűzhót választottuk. Az mégiscsak ritkább. Legközelebb megnézzük, addig is itt egy link:
http://www.white-elements.ch

Összességében jó kis nap volt, bár nekem Kleine Schediegg jobban tetszett (értékelés a fórumban), ajánlom ezt a terepet is, csak az a felhő vagy köd ne lenne.

Zoli

laponként: összesen 1, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »