Splitboard

ÜZENETEK (26)Időben csökkenő Időben csökkenő
56 élménybeszámolót írt
56
15 éve tag
5 éve
Burton splitboard terén nekem úgytűnt csak azért van nekik hogy legyen az is a katalógusban.
Én voile vel kezdtem ami tényleg puha, de mikor Jones -t megvettem hát ég és föld. Szóval ebből is csak keresni kell a megfelelőt. De ne mo. n..
Turasí szett újonnan alap ami már jó is bakival 1000 euron belül vagy. splitboardban biztos nem(mert ahhoz ua kell jó baki + bot stb.)
Előzmény: (Bélapó 201174)
Falcon888
48 élménybeszámolót írt
48
13 éve tag
5 éve
Nekem spark kötésem van. Ami ebben szimpatikus hogy a tányér közepe aluminium és nem teljesen müanyag. Elég jól tart és nem lötyog. Remélem később több használat mellett is így marad. Összeségében elégedett vagyok vele sztm teljesen jól működik.

A splittem burton teljesen rendben működik a spark kötéssel (kivéve hogy nem kompatibilisek igy köszörülnöm kellett az alu tányér aljából hogy elférjen a channel anyacsavar) pályán felfele és lefele is.

Idővel biztos lesznek jobb kötések és deszkák is már csak azért is hogy az emberek elköltsék rá a pénzüket.
Előzmény: (golo 201175)
bouquetk
347 élménybeszámolót írt
347
11 éve tag
5 éve
Van abban igazság amit írsz, de azért ennél árnyaltabb a kép. A régi egyenes léc sokkal jobban büntet, de azért itt nagyon bejátszik a sítudás. Lehet találni olyan kompromisszumot, ami felfelé és lefelé is vállalható, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.Én a síélményért sokszor bevállalom azt, hogy egy 95-ös közepű hosszú léccel menjek. Ez tud küzdelmes lenni. Van a piacon jó pár olyan léc pl. Atomcic Vantage széria, ami ebben a kategóriában(!) univerzális, apró szépséghiba, hogy nem olcsóak, plusz kötés, fóka.
Előzmény: (TZoli 201177)
h i r d e t é s
TZoli
1118 élménybeszámolót írt
1118
19 éve tag
5 éve
Nem biztos, hogy a túrasível nem ugyanígy járnál. Nekem még a régi, klasszikus van. Nagyon jó vele túrázni. De párhuzamos lécek, könnyű és teljesen más a dinamikája mint egy pályasínek. Kínszenvedés vele lesíelni, pláne a meredekebbeken.
Előzmény: (Bélapó 201174)
golo
958 élménybeszámolót írt
958
13 éve tag
5 éve
Halottnak nem nevezném, csak kompromisszumnak. Felfelé rosszabb, mint a túrasí, lefelé pedig sokkal rosszabb, mint a tömör lap egy jó kötéssel. Először én is csalódást éreztem, amikor ez tudatosult bennem. Ki is hagytam egy szezont a splittel. De idén ismét rám jött az érzés, hogy túrázni jó dolog, és valóban, még akkor is jó, ha a túrasível alig tartható a lépés, lefelé pedig semmi örömöt nem tudott okozni. Mégis megérte a túra, mert nekem, aki soha nem síelt, nincs más alternatíva. A tapasztalatokkal felvértezve már ki tudnám hozni belőle a maximumot, de ahhoz egy új lap kellene, ami ugyanaz splitben, mint valamelyik kedvenc tömör lapom. Na ez az, amit még nem döntöttem el, mert nem elég erős a motiváció, ugyanis felfelé bármi jó, a lecsúszás pedig úgyis másodlagos.

A te problémád abban látom, hogy az SP kötés ugyanazt a rácsúsztatható sínt használja mint a Voilé adapter, és annak van egy holtjátéka, ami miatt a két felet nem rögzíti eléggé mereven egymáshoz. Ha ehhez még a kapcsok sem elég feszesek, akkor a deszka torziós merevsége annyira lecsökken, hogy kemény havon használhatatlanná válik.

Tehát egy olyan kötés kell, ami mechanikusan zárható és mereven rögzíti a két oldalt egymáshoz. A kapcsok is legyenek karral záródóak és ezzel össze is húzzák a két felet egymáshoz. A Karakoram tudja ezt, de az általános minősége rossz, hiába rohadt drága, de pl. a háttámlája és a sarokemelője is egy gagyi műanyag szar. Megéri-e? Nem. A többi márkáról nem tudok nyilatkozni, szét kell nézni, mert lehet, hogy már van jobb.

Semmi sem tökéletes, de talán a kedvenc lap párja splitben egy mechanikusan záródó kötéssel + kapcsokkal és egy meghekkelt fém sarokemelővel lenne a legjobb megoldás. Már csak azt kellene eldönteni, hogy ez megéri-e azt a sok pénzt, vagy azt költsem inkább csúszásra.
Előzmény: (Bélapó 201174)
Bélapó
1386 élménybeszámolót írt
1386
17 éve tag
5 éve
Hát halott dolog ez a splitboard. Hiába a hozzá való kötés, egy szezon tapasztala után bátran ki merem jelenteni, hogy a burton splitboardja bordozásra alkalmatlan. Mély porhóban megfelelően viselkedik, egyébként nyeklik-nyaklik, normál pályán szenvedés, kemény pályán használhatatlan!Ha nem lennék csóró kisnyugdijas, áttérnék a túrasíre!
dombyy
2 élménybeszámolót írt
2
5 éve tag
5 éve
Új lennék a fórumon és pár (4) éve splitboardozok. Isten-Isten és sok jó havat az elkövetkező télre mindenkinek.
Bélapó
1386 élménybeszámolót írt
1386
17 éve tag
6 éve
Mindenkinek szép nyarat! Befejeztem a szezont! Cuccok már a padláson (vaxolva, élezve, hátha nyerek egy repjegyet Peruba) Találkozunk novemberben!
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
17 éve tag
6 éve
Majd szezon zárón Bélám :D
Előzmény: (Bélapó 195313)
Bélapó
1386 élménybeszámolót írt
1386
17 éve tag
6 éve
Már megvettem, nem rácsnis, de jónak tűnik. Tegnap Weiseen kipróbáltam, de csak túráztam, lefelé lejöttem a kabinnal. Annyira rossznak tűnt a pálya, hogy meg sem próbáltam. Kérdéses, hogy ebben a szezonban lesz még rá lehetőség.
Előzmény: (golo 195252)
golo
958 élménybeszámolót írt
958
13 éve tag
6 éve
Csak akkor szabad megvenni, ha racsnis a pántja! Úgy látom, hogy a 2016/17-es már ilyen (pont olyan a pántja, mint az slab mountain kötésemnek, ami az eddigi legjobb kötésem), de a korábbiakon még nem ilyen volt. Racsni nélkül nem tudod finoman szabályozni (pl. ha rátapad a hó a baki talpára) vagy meredek lejtőn nehéz lenne belelépni. Ez komoly tervezési hiba volt, amire már rájöttek és korrigálták. Ha drágább az új, akkor inkább meg kell várni, amíg leakciózzák.
Előzmény: (Bélapó 195244)
Bélapó
1386 élménybeszámolót írt
1386
17 éve tag
6 éve
Bogarat ültettél a fülembe, találtam egy kötést, ami tetszik SP FT SPLIT splitboard kötése csak kicsit húzós az ára. Most egy flow kötést használok, + adaptert. Az 50% minőségjavulás nagyon csábító. (új baki és új nadrág is kellene, lehet hogy megyek koldulni!)
Előzmény: (golo 195114)
TZoli
1118 élménybeszámolót írt
1118
19 éve tag
6 éve
Boltban volt már ilyen a kezemben. Nem tudtam mitől ilyen drága, aztán megemeltem. :) És ez még nem is a verseny kategória volt.
Két út van. Ha teheted, próbálgasd, melyik jön be igazán.
Ha erre nincs nagyon lehetőséged, mert mint én is pl kevesebb időt tudok rászánni (de azért mindig megfogadom, hogy jövőre többet!), akkor kiválasztom a legoptimálisabbnak tűnőt, aztán legfeljebb alkalmazkodom hozzá.
Előzmény: (bouquetk 195120)
bouquetk
347 élménybeszámolót írt
347
11 éve tag
6 éve
Már szinte senki nem túrázik a régi egyenes lécekkel. Ahogy eltűntek a pályákról, úgy innen is kikoptak. Hihetetlenül nagy a specializáció. Vannak olyan túralécek, amelyek nem nehezebbek egy sífutó lécnél, létezik 8 dekás kötés és 80 dekás sítúracipő. A másik véglet amikor 100 feletti derekú lécre tesznek túrakötést. Van olyan kompromisszum ami simán vállalható. Nekem a jelenlegi túralécem egy gyönyörű Ski Trab 80-as derékkal 180-as hosszal, talán 18-as rádiusz. Sokszor használom pályán is.
Előzmény: (TZoli 195111)
golo
958 élménybeszámolót írt
958
13 éve tag
6 éve
Teljes mértékben egyetértek. Már én is leszámoltam azzal az illúzióval, hogy azért túrázzak, hogy majd egy jót csúszhassak lefelé. Hát nem! A túra -legalábbis nekem- eddig mindig a feljutásról szólt, a lejövetel teljesen másodlagos volt a fáradság miatt és időben is csak töredéke a mászásnak. Tehát számomra kettévált a dolog: vagy túra, vagy csúszás, és akkor azt már inkább a kedvenc (tömör) lapomon.

A splitboard lefelé való alkalmassága nekem olyan 80%-os, de ez nagyban függ attól is, hogy a lap karakterisztikája mennyire áll közel a megszokott tömör lapoméhoz (nem nagyon). Ma már lehetne akár ugyanazt venni splitben is, mert van választék, régebben nem volt, megvettem az elsőt, amit találtam.

A másik dolog, hogy a hagyományos kötés + adapter elhagyásával és egy splitboard-kötés használatával jelentősen csökkent a súly és nőtt a torziós merevség, így lett csak 80%-os, előtte a 30-at is alig érte el és majdnem minden kedvemet elvette.

A síként való használatról nem tudok nyilatkozni, mert sosem síeltem. De csetlek-botlok vele rendesen.
Előzmény: (Bélapó 195104)
TZoli
1118 élménybeszámolót írt
1118
19 éve tag
6 éve
...a túrasí sem az igazi lefelé...
Igazuk van. Nekem még az ősrégi párhuzamos lécek vannak. Kimondott sítúraléc. Nagyon jó vele túrázni. Azonban annyira teljesen más a dinamikája, hogy lefelé inkább csak olyan "érjünk már le". Már pár éve kitalálták a piskóta alakú túralécet is. Ehhez aztán külön rászabott fóka kell. Nem próbáltam még, de nem is akarom. Lehet, hogy túlzott a csalódásom a lesiklás terén, de ez a teljes egyveleg engem már taszít. Elment a kedvem a kipróbálásától.
Úgy döntöttem, inkább a telemarkkal próbálkozom. Egyenlőre még csak próbálkozom, igazi túrára még nem volt alkalmam, de most ebben bízok.
Egyszóval nehéz olyan dolgot találni, hogy le is fel is működjön, de azért felvonó mentes legyen és nem utolsó sorban élvezzük is. Mert a sör is csak akkor esik jól igazán fent is lent is, ha az elvégzett munka teljes megelégedésünkre szolgál.
Előzmény: (Bélapó 193402)
Bélapó
1386 élménybeszámolót írt
1386
17 éve tag
6 éve
Tucatnyi túra után lefelé boardként továbbra sem kedvelem! Puha hóban elmegy. Szüzhóban nem volt alkalmam még kipróbálni. Kemény, lefagyott havon szenvedés vele menni. Túralécként felfelé kiválló, az oldaltartása viszont gyenge. Ha réz süt kell felfelé mennem, puha hóban elmegy keményebb havon viszont nehéz megtartani. Ugyanez vonatkozik, ha túrázás közben rövid lejt szakasz van. Az egyenes csúszás elmegy, de ha rézsútosan kell csúszni, az katasztrófa. Nem úgy működik, mint a sí. Kanyarodni is borzasztó nehéz vele. Azért kiváncsi lennék, másoknak mi a tapasztalata. Az elmúlt két hónapban én nem találkoztam egyetlen splitboardossal sem. (Viszont engem mindig nagyon megnéztek)
Bélapó
1386 élménybeszámolót írt
1386
17 éve tag
6 éve
Megvolt a premier! Háááát......... Felfelé fenomenális, össze sem lehet hasonlítani a hótalpal! Üröm az örömben, a talpállítás roppant kényelmetlen, a sarokemelőt csak kézzel tudom fel kattintani le csukni már tudom bottal is. Lefelé katasztrófális. Főleg jégen. Semmi tartása nincs. Csak arra jó, hogy leszenvedje magát az ember a hegyről. Tegnap Ajnek teteje tükörjég volt, a szél lefújta a havat, ott nagyon bizonytalanul éreztem magam, lejjebb, ahol már volt némi hó, ott valami visszajött, de nem volt az igazi. Gyakorlott sítúrázó barátaim vigasztaltak, hogy a túrasí sem az igazi lefelé és ne izguljak, majd megszokom. Úgy legyen!
Bélapó
1386 élménybeszámolót írt
1386
17 éve tag
6 éve
Megvolt a premier! Háááát......... Felfelé fenomenális, össze sem lehet hasonlítani a hótalpal! Üröm az örömben, a talpállítás roppant kényelmetlen, a sarokemelőt csak kézzel tudom fel kattintani le csukni már tudom bottal is. Lefelé katasztrófális. Főleg jégen. Semmi tartása nincs. Csak arra jó, hogy leszenvedje magát az ember a hegyről. Tegnap Ajnek teteje tükörjég volt, a szél lefújta a havat, ott nagyon bizonytalanul éreztem magam, lejjebb, ahol már volt némi hó, ott valami visszajött, de nem volt az igazi. Gyakorlott sítúrázó barátaim vigasztaltak, hogy a túrasí sem az igazi lefelé és ne izguljak, majd megszokom. Úgy legyen!
Trailrider
307 élménybeszámolót írt
307
14 éve tag
6 éve
Holnap megyek, elhozom a hétvégére szükséges hardvereim a garázsból, egyúttal lekattintom neked a splitet.Igen, az alpin kötés és az interface a zsákomban utazik fel a hegyre.
Előzmény: (Bélapó 192388)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.