Menü ≡

Szerbia: Kopaonik, Brezovica síterep leírás szállás cikk galéria videó értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 1, rendezés:
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Szerbia: Kopaonik, Brezovica
Üzenet szövege
Feladó:  bgyengeFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.01. 16:49
(Üzenetazonosító: 208798)
bgyenge Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2014.02.08.
24 síterepet értékelt

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
2020.02.28-án jöttünk négyen Kopaonikra. A régi úton jöttünk. Esőben. A hegyi menet elején rendőrök állítottak meg, hogy kötelező felrakni a hóláncot. Egy kis bénázás után odajött egy srác és segített felrakni. 1000.-Dinárba került. Fent kiderült, hogy tényleg kellett. Olyan hóvihar volt, hogy volt olyan szakasz, amikor tényleg 0 látótávolság volt. Szerencsére azért sikerült eljutni a Pánovic Apartmanba. Ez kb 5 km a centrumtól és a Nemzeti Parkon kívül van. A bejáratnál 300.-Dínárt kell fizetni, de nekünk csak egyszer kellett. Van aki minden belépésnél fizet. Egy kicsit kaotikus. Mint a parkolás is. A parkolók hamar megtelnek. Kintebb ingyen, beljebb (a tányéros felvonónál) 500.-Dínár/nap. A centrumban 900.-Dinár/nap. A hóminóség az eddigi két napban kiváló volt az idő nem különben. Első nap taxival mentünk a centrumba, mert nem volt még bérletünk, ez 700.-dinár volt, vissza ugyan annyi. Szombat lévén sokan voltak fél óra sorban állás után meg volt a négynapos bérlet. A kasszánál fényképet csináltak. Kártyával fizettem. Bérletárak a honlapon. Utána csatolás és újabb fél óra sorban állás után jutottunk fel. A fenti részeken már eloszlott a tömeg. Vasárnap már jóval kevesebbet vártunk. Lent max 10 perc, fent gyakorlatilag 0 perc. Délután 3-ig síeltünk, a pályák tartották magukat. Folyt.köv. hétfőn.
Ma egy kicsit melegebb volt az idő, ezért már dél körül vizesedtek a pályák. Hétfő reggeli indulás sem volt zökkenőmentes. A ház parkolójába egymás elé állnak a kocsik. Szélvédőre telefonszám. Van aki persze nem rakja ki ezért szívatja a benti, indulni készülőket. Duda folyamatosan, mi meg csak lesünk. Ma sem kellett fizetni Nemzeti Parki belépőt, a parkolóban simán volt hely. 1-es, 1b szinte használhatatlan volt. A fenti (pl.21-es) pályákról a 10 m/s -os szél lefújta a havat, ezért azok jegesek voltak. Lentebb a 4-es,6-os7-es, 8-as elfogadható. Legjobb hó a 3-ason volt. Az oktatási módszerekhez való hozzáállás egy kicsit mások, mint az alföldön. Óvodás csoport fegyelmezetten csúszott, felvonózott. Elég fura volt látni, hogy 5 éves gyerekek mindenben szót fogadnak oktatójuknak. Le sem ért a lábuk a négyes beülősben,idegen, nyelvet sem beszélő felnőttekre minden további nélkül rábízta a gyerekeket oktatójuk. Délben beültünk egy hüttébe. Helyi specialitást ettünk (plejeskavica pitában) 400.-Dínárért. Fizetésnél a pincér adott 60.-Dínár "borravalót", mert nem tudott visszaadni.... Ilyet sem tapasztaltam még. A hüttékben egyébként tényleg mindenki dohányzik. Vágni lehet a füstöt. Azért alkalmazkodtunk, régebben nálunk is így volt. Folytatás kedden.
Ma, kedden (03.03.) meleg időre ébredtünk. 1400 m-en 5 fok volt reggel.
A házunk környékéről szép lassan el kezdett olvadni a hó, az úton egyáltalán nem volt. A centrumba menet most megállítottak a Nemzeti Park bejáratánál és fizetettek velünk 300.-Dínárt. Más volt szolgálatban, mint előző két nap. Mikor megálltunk kikerült minket egy Audis, a jegyszedő kiugrott és lefényképezte a rendszámát. A centrum nyilvános parkolójában volt szabad hely, ára 500.-Dínár/nap. A meleg és a szél megtette a hatását. Fent is 3 fok volt. A pályák egy nap alatt is iszonyúan sokat romlottak. Nem mentek a felső pályák felvonói, mert 25 m/s szél volt. 1,2,3,7,14 -es pályák mentek. A felvonóknál 20 perces sorok alakultak ki. Iszonyúan lassan mentek a liftek, nyilván a szél miatt. Délben az 1-t is lezárták, ettől függetlenül, még így is "kisíeltük" magunkat.
Fent a 7-es pálya kiszállójánál fiatal marketinges lányok vörös forralt borral invitáltak a hüttébe. Kipróbáltuk, megérte. Két kávé, két szendvics, egy hambi, két kis sör, egy adag palacsinta (2 db) 2500.-Dínár
Mindösszesen: valószínű, hogy vissza fogunk jönni a cimborákkal, de ha mindent összevetek: utazás (+), szállás megközelítése (-), infrasruktúra (-), kirándulási lehetőségek (-), utak állapota (-), parkolás (-), bérletváltás (-), pályák állapota (+), dohányzás (-), helyiek kedvessége (+), biztonság (+), pályarendszer (+), éttermi árak (+),
ár-érték arány (+).
Nekem továbbra is Bohinj (Vogel) az első a fentieket figyelembe véve. Vége.

laponként: összesen 1, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »