Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Val Cenis
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Toc
7 élménybeszámolót írt
7
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Val Cenis
2011.02.06. 14:14
Háló,

Ma reggel érkeztünk vissza Bp-re Termignon-ból, a Val Cenis pálya rendszeren csúsztunk 6 napot.
Gyorsan leírom a tapasztalatokat, mert még friss és így legalább nem vész el.
Az út nagyon hosszú volt, de azért, mert a buszunk összesen 3 helyre vitt utasokat és mi voltunk az utolsók.
Nagyon nem frankó szervezés az iroda részéről, de ezt majd velük...
Az első csúszónapon aggódtunk, mert lentebb minden kopár volt, de a liften feljebb érve előtűnt a hó.
Jan 29-én érkeztünk, 30-án volt az első csúszó napunk, az előtt érezhető hó nem esett csak december vége felé, tehát kb 1 hónappal korábban, legalábbis az apartmanház faliújsága szerint. Ez érezhető is volt a pályák minőségén.
Több helyen jeges, vagy havasnak tűnő valójában jeges szakasz volt. Koptatta rendesen az éleket, főleg a meredek szakaszokon. A pályák alsóbb szakaszai közül több le volt zárva a kevés hó miatt, pl. a Traverse nevű, amivel lecsúszhatsz Lanslebourgba. Térképet kaptunk a bérlethez, érdemes magadnál tartani, legalábbis én így érzem, könnyen eltévedek és jobb ha nálam van. 3€ a bérlet kaució.
A Termignon-i részen érdemes felmenni a tányéros ("tökös" :)) felvonókkal, mert onnan elég klassz a kilátás és jók a piros pályák (grand coin, petite combe, cembros). A kékeken több lapos szakasz van, ami idegesítő ha nem tudsz felgyorsulni boarddal.

Ha nem is az első napon, de mindenképp át kell menni a szomszédos Lanslevillard és Lanslebourg pályákra, síbusszal is lehet, bérlettel ingyenes, vagy ha lecsúszol a Flambeau (alsó) pályán, akkor levisz a retúr lift (Turra). Visszafelé asszem 16:20-kor megy az utolsó.

A Lansle... részen az alsóbb szakaszok lájtosak, de a kezdőknek tökéletes, de mi nem is nagyon mentünk a lenti részeken. Sajnos a mi hetünkre rányomta a kissé keserű szájízt a hó minősége.

A Mont Cenis lifttől a Fort pálya környékén van a kutyaszánhúzó hely, ki lehet próbálni, illetve ott érdemes felmenni a tökös lifttel, mert a Goulet és a Fort pálya között csodás szűz havas részt találtunk, állítólag ott esett a hó vasárnap és hétfőn. Mi jól be is csúszkáltuk. :)Haverom szerint: "Látod?! Ez a snowboard kvinteszenciája!" Az alatt a Ramasse egész jó hosszú piros pálya. A Solert és Met lift környékén érdemes még csúszkálni mert az még egész jó terület. A Met lift tetejénél (2800m) van a kilátó, ahonnan rá lehet látni a tóra, csodás panoráma! NE HAGYJÁTOK KI! Onnan kék,piros és fekete pályák is jönnek le, ha a kék felé indulsz meg, nagyon szép sziklafal mellett jössz le. A fekete sem vészes, csak eléggé buckássá vált, valamint afelett is voltak érintetlen térségek.

Délutánfelé a vers le Mont Cenis fekete pályán csúsztunk át a Lanslebourg-i területre, de az első pár napban ez le volt zárva lavina veszély miatt. Nem vészes, nem nehéz, csak ne ess ki a pályáról, le a hegyről, mert nincs semmi korlát. Odafigyelős!

Ha a napot Termignon-ban zárod, érdemes a csúcsról indítani majd a Bois des Coqs piros pályával, vagy a Forestiere kékkel zárni, mely kellemes erdős kanyarokat nyújt és méltó lezárása a napnak.

Miért van az h a francia népek nem szeretnek, vagy nem tudnak, vagy nem is akarnak angolul beszélni? Költői kérdés volt, szerencsére akad 1-2 szimpatikus emberke, jó ellenpélda. Nemzetközi nyelv az angol, használhatnák. Sok dolgot nem írnak ki angolul, ráadásul az étlap is...
Azért fondue-t mindenképp egyetek! :)

Azért adok 4 csillagot, mert nekem Les Orres ill. Sölden tényleg tökéletes, ez pedig inkább egy remek 4*-os pálya. Bárcsak jobb lett volna a hó...
HPIM6680.JPG
HPIM6681.JPG
HPIM6682.JPG
HPIM6686.JPG
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.