Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gyermek síoktatás

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Gyermek síoktatás
2018.03.06. 19:32
Két elképesztően jó fej sráccal síeltem most két napot. Kialakítottunk egész jó kanyarokat, elkezdtek jól menni a mozgások, később ebből lehet egy jó síelés.
De amikor kicsit meredekebb szakasz jött a kék pályán, vagy önállóan kellett síelni, a kicsi szétnyomta a hóekét, és megpróbált azzal kontrollálni. 50% felett leült, elesett, felgyorsult.
A hóeke fékezésre kontrollra a teljesen alkalmatlan, veszélyes illúzió. A legkárosabb valami, ami a sílésben létezett. Bocs, ha erős voltam. Aki ezt tanítja, árt a gyereknek, és nem követi a sportszamai tudást.

Lapos pályán sikerélményt nyújt a legnagyobb problémával, a félelemmel szemben. Ezért beépül a mozgástudatba, azonnal automatizmussá válik, mert a legerősebb érzelemhez, a félelemhez kapcsolódik.

A fékező hóeke mozgásszerketileg a combközelítőket, a befelé forgató izmokat használja és végső - nagy fék, tehát félelem - esetében a combfeszítőket. A medencét így hátra tolja, amiatt a hóeke egyre nagyobb lesz, nagyobb fék és meredekebb lejtő esetében egyre hátrébb kerül a súlypont és a kölyök végső esetben beesik a két léc közé. Mindeközben a térdek brutális rázkódást kapnak.

Az egészséges mozgásszerkezethez lényegében ennek pont az ellenkezújét kell használni. A térd legfontosabb védő izmai a hajlítól, a medence-ágyéki gerinc legfontosabb védői a farizmok, amelyek kifelé rotálnak, viszont a fékező hóeke közben pont ellazulnak, nyúlnak.

A fékező hóekével beteszünk a rendszerben egy teljesen hibás, egészségtelen és veszélyes megoldást, miközben lenne teljesen egészséges és biztonságos is. Úgy hívják, hogy kanyar. A jó kanyar segít kontrollálni a sebességet, stabil, biztonságos megállást ad, nyomvonalválasztási lehetőséget ad stb. Azt tanítom, hogy tilos fékezni, kötelező kanyarodni.

Egy dolgora kell figyelni - de erre minden síiskolai tematika kitér -, az pedig a terepválasztás. Olyan terepen kell kezdőt tanítani, ahol meg tud állni fékezés nélkül. Ez előírs, mindenhol a síiskola alapvető felelőssége, hogy ezt biztosítja. Ahol a síiskola ezt nem tudja megoldani, ott aapvetően rosszak és alkalmatlanok a körülmények. Nem nagy ügy, egy lapáttal vagy egy ratrakkal pár óra alatt megoldható.
Egyszerű ellenőrizni: 10 m egyenes siklás utn megáll-e a gyerek vagy sem.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.