Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fun Carving tanácsok

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Fun Carving tanácsok
2010.12.30. 21:45
Ezek a srácok azért nagyon tudnak ám! ;-)
(remélem ezt a mondatot Replaci nem olvassa, mert kikapok... :-) )
Én eddig nem sok boardost láttam így menni, viszont az ilyet még nézni is egy élmény.

Sível teljesen ilyet nem fogsz tudni csinálni, mert egyrészt nem keresztben állsz a cuccon, hanem "hosszában", tehát hasra és hátra nem tudsz lefeküdni, annyira nem tudsz kitekeredni, másrészt le fog akadni a cipőd is.
Megfelelően spéci cuccal (rugalmas, agresszív sí, kellően kiemelt kötés, és jó alakú cipő, aminek nem akad le a csatja) azért megközelíthető a dolog.

Én egyébként ezt tartom a valódi extrém carvingnak. Teljes, viszonylag nyújtott testből bedőlés az ívekben, borításnál magasan átbillentve a teljes testsúlyt a lécek fölött, nagyobb tempónál már jóval az esésvonal előtt a völgy felé be(át)dőlve. Brutális érzés! :-D

És valóban nehéz megtanulni, sőt igazán nem is lehet, annyira ki van élezve minden pillanatban az egyensúly, a hibák csak ritkán korrigálhatók, viszonylag sok az esés. De itt a határok feszegetése fontos része az egésznek. ;-)

Amiket általában látni lehet, a "beülős, mély helyzetben váltott ívek" az inkább jópofaság, egy-két nap alatt bármelyik haladóbb síző megtanulhatja. A neve is találó: funcarving. Jó játék, de élményben semmi köze a valódi, nagy bedőléssel sízett extrém carvinghoz.

Anélkül, hogy Ozsiéknak akarnék udvarolni :-), érdemes megfigyelni az ő filmjükben, hogyan is csinálják.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Szépen látszik az ívek végén a kiemelkedés, és a súlypont nagyon határozott átbillentése. (van kimondottan ugrással bonyolított élváltás is, lassításban tökéletesen látszik)
Mutatnak kompressziós lendületet is, ott "átvezeti a léceket maga alatt" a síző. (Ozsi lécci ne szólj be, ha hülyén fogalmaztam, kösz! ;-) )

Ja, és még egy: nem attól extrém egy technika, hogy a manusz a havat matatja. Az "lépésben" is megcsinálható a beülős fun technikával, gyakorlatilag teljesen egyszerű egyensúlyi helyzetben. A teljes testből bedőléseknél pedig egyensúlyilag hatalmas segítség tenyérre vagy alkarra letámaszkodni. A valódi nagymenők nagyon komoly bedőlésekkel is meghúzzák az íveket úgy, hogy nem feltétlenül támaszkodnak le minden ívben. Na, az már az "überbrutál fíling"! ;-)

Ja, és még egy érdekesség, én is elcsodálkoztam rajta először, de egy széles közepű "all-mountain" sível meglepően jókat lehetett dönteni komoly emelés (platni) nélkül is, és nem akadt le a cipő. (kicsit hasonló volt az effekt, mint az alpin boardokon)
Előzmény: (Vid 100753)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.