Bár idén már most májusban fõszezoni mennyiségû nyári kajak, gyalog és e-bike túránk van (legalábbis a nagy sétahajókkal, mert korábban kezdték a szezont Norvégiában) nekem mégis problémát okoz a nyári üzemmódba váltás...
Talán a fura tél miatt, mert ugyan sokat voltam havon ilyen-olyan formában, de a hóhatáragasan volt, sokat kellett utazni, esetleg onnan még gyalogolni, hogy elérjük a havat és sokáig vártam, vártuk, hogy úgy igazán beinduljon a szezon...
A március hozott havat, de csak a fahatár felett, a télre lezárt hágóutakat elkezdték szakaszosan megnyitni és így közelebb lehetett menni a hóhoz. 7-800m magasságtól áprilisban sem fogyott a sok hóvastagságból és bár jelenleg kevesebb hó van a megszokotthoz képest, fura módon tavalyhoz viszonyítva jelentõsen több hó található a magasabb régiókban.
Ez jó hír a nyári gleccserterepeknek, a háromból kettõ már üzemel, a harmadik viszont nem a hóviszonyok miatt nem tud megnyitni.
Galdhøpiggen Sommerski május 5-én, Stryn pedig tegnapelõtt, május 23-án nyitott. Utóbbin az elmúlt hetekben már napi rendszerességgel lesetõség volt ratraksízésre, ami különösen a május 17-i alkotmányünnep környékén volt nagyon népszerû.
Folgefonna, Norvégia legdélebbi nyári síterepe korábban csõdbe ment és kérdésessé vált a sorsa. Egy hónappal ezelõtt még jóhíreket posztoltak, miszerint van új remény a lift üzemeltetésére, de a hétvégén több eseményszervezõ bejelentette, hogy a legfrissebb információk szerint idén nyáron a lift zárva marad. A tervezett nyári eseményeket, részben fókázva, részben ratraksízéssel fogják kivitelezni.
Az én szempontból Fonna amúgy is elég messze van, még nem döntöttem, hogy Stryn vagy Galdhøpiggen lesz a következõ célpont, mielõtt teljesen elragad magával a nyári hajtás... 😃