Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nyári gleccsersíelés - hol, hogyan, mennyiért?

2008.06.19. 2023.06.08. sielok.hu | frissítve: 2023.06.08.

Nyár, kék ég, strand, pálmafák. Vagy mégsem? Európa jégmezőin a forró hónapokban sem áll meg a síélet és 3000 méter magasságban élvezhetjük a firn havat, az üres sípályákat, a napsütést és a csodás kilátást. De hol csússzunk és mikor? Összeállításunkból kiderül.
Fotó: Tignes.net (Franciaország)
Fotó: Tignes.net (Franciaország)
AUSZTRIA | OLASZORSZÁG | SVÁJC | FRANCIAORSZÁG | SKANDINÁVIA

Legtöbbünknek a strandolás, tenger, jó idő, kellemes langyos éjszakák jutnak eszünkbe a nyár hallatán, pedig a gleccsereken is fantasztikus élmények várhatnak ránk. Eddig a síversenyző palántákat leszámítva kevesen síeltek nyáron, azonban napjainkban egyre több honfitársunk dönt úgy, hogy a forró nyári hónapokban sem mond le havas hobbijáról, és ha csak egy-két nap erejéig, de valamelyik osztrák vagy svájci gleccseren hódol kedvenc téli sportjának.

AUSZTRIA

Ausztriában összesen nyolc gleccsersíterep található, ezek közül Hintertuxon lehet biztosan a nyári hónapokban is síelni.

Hintertux

Hintertux az egyetlen olyan osztrák gleccser, ami szinte egész évben üzemel! Ha nyáron úgy igazán síelni vagy éppen hódeszkázni akarunk és nem csak néhány órát tengeni-lengeni a lejtőkön, akkor a varázsszó: Hintertux!

Látnivalók a környéken
Élményfürdő természetesen itt is van, mégpedig 1700 négyzetméternyi vízfelületű medencével, csúszdákkal, trampolinnal, vadvizes részleggel és egyéb szórakoztató játékokkal! A hegyen található túraútvonalak közül pedig kiemelnénk a Wasserfallweg-et, azaz a vízesésutat, melyhez érdemes felliftezni a 2100 méter magasan található Sommerbergalm állomáshoz, és innen a 16-os számú túraútvonalat követni, mely egy viszonylag meredeken lefelé vezető út lesz: a kb. 3 km-es táv alatt 535 méter szintkülönbséget hidal át.

Egynapos felnőtt bérlet 2023 nyarán: 48 euró

Hasznos linkek: Hintertux webkamera | Szállások Hintertux közelében

A Hintertux gleccser szeptemberben (Fotó: Robin)
A Hintertux gleccser szeptemberben (Fotó: Robin)

Mölltal

Karintia egyetlen, és Ausztria legdélebbik gleccsere. Itt május 29-én ért véget a téli szezon, ezt követően karbantartási szünet van. A nyári időszakban, ami július 8-tól kezdődik fent min. egy ülőlift (3000er vagy Gletscher Jet) üzemel minden nap 8.30-16.00 óráig (ha az időjárás engedi). A síterülethez a föld alatt közlekedő Gleccser Expresszel és az Eissee kabinossal tudunk feljutni. Legfrissebb információink szerint síelés ezen a nyáron nem lesz a Mölltal-gleccseren, a felvonók a kirándulókat szállítják.
A Mölltal gleccser augusztusban (Fotó: Szőllős Péter)
A Mölltal gleccser augusztusban (Fotó: Szőllős Péter)
Látnivalók a környéken
Titkos tippünk a Raggaschlucht, mely egy mesébe illő, hegyi patak vájta szűk szurdok, ahol mindössze pár euróba kerül a belépő. A kb. 2,5 fél órás túra falépcsőkön és ösvényeken vezet, kb. 250 méternyi szintkülönbséget áthidalva - az útvonal tehát gyerekeknek és idősebbeknek sem túl megerőltető, bátran vihetjük az egész családot! Csobbanásra ideális választás a közeli, obervellachi élményfürdő, túrázást kedvelők pedig akár maradhatnak is a hegyen, rengeteg lenyűgözően szép útvonal közül lehet ugyanis választani a gleccser mentén.

Hasznos linkek: Mölltal webkamera | Szállások Mölltal közelében
Síelés utáni programajánlatunk: túra a Raggaschlucht-szurdokban, Fotó: TG Mölltaler Gletscher
Síelés utáni programajánlatunk: túra a Raggaschlucht-szurdokban, Fotó: TG Mölltaler Gletscher
Az osztrák gleccserterepek sorából sokan hiányolhatják Dachsteint, Stubait, Kaunertalt, Pitztalt és Söldent és Kaprunt, de sajnos ezek közül egyiken sincs (már) nyári sí. A bakancsos turisták és bringások nyáron jóval nagyobb bevételt generálnak, mint a téli sportolók, ráadásul a hó menedzsment (hódepók kialakítása) is sikeresebb lehet a gleccsereken.

Kitzsteinhorn (Kaprun)

Honfitársaink körében igen népszerű Kitzsteinhorn, ami nálunk inkább Kaprunként vonult be a köztudatba. Ahogy megyünk a nyár közepébe, úgy csökken a pálya és felvonókínálat. A síszezon már csak május 29-ig tart. Utána 4 felvonó szállítja majd a kirándulókat: a Panoramabahn, a Langwiedbahn, a Gipfelbahn, valamint a Gletschershuttle fogaskerekű. AZ MK Maiskogelbahn gondola május 26-tól, a 3K Konnection gondola pedig Június 24-től indul újra.

Látnivalók a környéken
Kitzsteinhornon kiválóan kombinálhatjuk a síelést fürdőzéssel, a délelőtti csúszkálás után a völgyben hullámzó Zell-i tóban csobbanhatunk. Aki a hagyományos wellness élvezeteknél maradna, annak a Tauern Spa nyújthat tökéletes kikapcsolódást. A Kitzsteinhorn gleccser kilátópontjáról az Alpok hegyóriásait csodálhatjuk meg, Ausztria legmagasabb csúcsait, úgy mint a Großglockner (3.798 m), a Großvenediger (3.662 m) és a Hocheiser (3.206 m). A Gipfelwelt 3000 látogatóközpontban pedig a Kitzsteinhorn és a Nemzeti Park világát ismerhetjük meg közelebbről. Talán mondani sem kell, de a környéken természetesen a túrázók és a hegyi kerékpárosok sem fognak unatkozni, ez biztos!

Hasznos linkek: Kitzsteinhorn webkamera | Szállások a Kaprun közelében

A Kitzsteihorn gleccser május végén. Remek sínap kevés emberrel és kivasalt pályákkal (fotó: Stani)
A Kitzsteihorn gleccser május végén. Remek sínap kevés emberrel és kivasalt pályákkal (fotó: Stani)

OLASZORSZÁG

Bár a napfényes Itália gleccserközpontjai jóval messzebb fekszenek a közeli osztrákokhoz képest, viszont egy olasz nyaralás előtt vagy után megéri egy kitérőt tenni az ottani síterepek valamelyikére.

Passo Stelvio (Stilfserjoch)

Stelvio egy igazi nyári síközpont. Azon kevés gleccsersíterepek egyike, amik kizárólag a nyári szezonban tartanak nyitva. Stelvio többnyire május végén nyit ki, ugyanis erre sikerül megtisztítani a gleccserhez vezető igen komoly hajtűkanyarokkal tűzdelt szerpentint. Széles és javarészt lankás pályái kitűnőek kezdő síelők számára is. Stelvio kétségtelenül a legjobb olasz gleccser, tehát ha viszonylag sok pályán akarunk a nyár közepén is síelni, úgy mindenképpen ezt a helyet válasszuk.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2023. június 1 - november 5.
Egynapos felnőtt bérlet 2023 nyarán: 54 euró

Hasznos linkek: Stelvio gleccser webkamera
Tárcsásfelvonózás. Jól esik a talp alatt ropogó hohohóóó! (Fotó: Beee)
Tárcsásfelvonózás. Jól esik a talp alatt ropogó hohohóóó! (Fotó: Beee)
Olaszország másik gleccserterepei, Cervinia és Tonale sem nyit ki a síelők számára. Túrázás, hegyi kerékpározás mindkét helyen lehetséges, de a felvonók nyári menetrendjéről indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódni.

SVÁJC

Svájcban már csak Zermatton élvezhetjük nyáron is a lesiklás nyújtotta örömöket. De azért elkeserednünk így sem kell, hiszen Zermatt igazi nyári sí-mekkának számít, ráadásul kedvező fekvése és nagy magassága miatt itt szinte mindig jó havat találunk, és az sem ritka, hogy júliusban, augusztusban félméteres porhó esik a pályákra. Tehát amikor már a többi gleccsersíterep megadta magát, vagy már csak szürke gleccserjeget kínál, akkor irány Svájc!

Zermatt-Matterhorn

A bájos kis alpesi falu felett hatalmas hegyóriások emelkednek, köztük is a legnagyobb az impozáns Matterhorn, ami egyben a kis alpesi ország szimbóluma is. Zermatt a tiroli Hintertuxhoz hasonlóan egész éven át fogadja a vendégeket. A svájci gleccserterep egész Európa legmagasabban fekvő és ezáltal leghóbiztosabb nyári síközpontja. Nyaranta a hóviszonyoktól függően 21 km feletti sípályarendszeren élvezhetjük a napsütést és a szépen karbantartott pályákat.

Egynapos felnőtt bérlet 2023 nyarán: 92 svájci franktól

Hasznos link: Zermatt webkamera
Zermatt - háttérben a világ legtöbbet fotózott hegye: a Matterhorn (fotó: Zermatt Tourism)
Zermatt - háttérben a világ legtöbbet fotózott hegye: a Matterhorn (fotó: Zermatt Tourism)

FRANCIAORSZÁG

Skandináviát leszámítva a francia nyári síelési lehetőségek fekszenek hazánktól a legtávolabb. Ha egy hétvégére nem is, de hosszabb időre mindenképpen érdemes elmenni. Nyáron zöld arcukat mutatják a francia hegyoldalak, ezernyi színben pompáznak a virágba borult alpesi rétek és a háttérben örök hó borította hegyek fehérlenek. Svájchoz hasonlóan a francia gleccsersíközpontok egykoron szebb időket is megéltek, napjainkban az országban már három gleccseren: Tignesben, Val d'Iser és Les 2 Alpes felső pályáin lehet síelni.

Tignes - Grand Motte

Tignes felett emelkedik a tekintélyt parancsoló Grand Motte. Igaz maga a hegy 3656 m magas, de a felvonók "csak" 3456 méterig visznek fel. Míg a legtöbb gleccseren többnyire a sokak által kevésbé favorizált húzófelvonók uralkodnak, addig itt kabinost és ülőfelvonót egyaránt találunk, bár a csákányosok itt sem hiányozhatnak. A nyár előrehaladtával az alsóbb részeket itt is folyamatosan bezárják, így akik később érkeznek azok inkább húzófelvonókat fognak találni. Grand Motte bátran ajánlható mindenki számára, legyen az kezdőbb vagy már haladóbb síelő, hiszen a kéktől kezdve a feketéig választhatunk a pályák közül.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2023. június 17 - július 23-ig
Egynapos felnőtt bérlet 2023 nyarán: 47 euró

Val d'Isere

A Tignes-sel összeköttetésben lévő Val d'Isere fölött is van nyári síterület, a Pisaillas gleccser, mely 3200 méterig nyúlik. A sípályák mellett a Cascade ülőlift és Montets csákányos üzemel reggel 7 órától délig.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2023. június 10 - július 7.
Egynapos felnőtt bérlet 2023 nyarán: 34 euró

Les 2 Alpes

Les 2 Alpes Európa egyik legnagyobb gleccsersíterepe. A 700 méteres szintkülönbsége nyáron kifejezetten jónak mondható. A gleccseren többnyire a húzóliftek dominálnak. Valamint feltétlen érdemes megemlíteni snowparkját, ami egész nyáron nyitva tart.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2023. június 17 - augusztus 27.
Egynapos felnőtt bérlet 2023 nyarán: 45 euró

SKANDINÁV-FÉLSZIGET

Messze északon is szelhetjük a sípályákat a melegebb hónapokban. Gleccserekből errefelé nincs hiány, viszont mindössze néhány nyári síterepet találunk a skandináv országokban. Ezek közül nagyságában egyik sem mérhető Zermatthoz, Tigneshez vagy épp Hintertuxhoz. De ha jószerencsénk erre visz, akkor ne hagyjuk ki itt sem a nyári sízési lehetőségeket!
Ha gleccsersíelés, akkor Norvégia! Ugyanis itt találjuk a félsziget összes gleccserét, már ahova felvonókat építettek. Összesen három síközpont üzemel nyáron: Folgefonna, Galdhöppigen és Stryn.

Galdhöppigen

Norvégia legmagasabban fekvő gleccserterepe, ahol a pályák 1800 méter körül kezdődnek. Bár a gleccserterep méreteit nézve kissé túlzó, hiszen mindössze egy csákányos felvonó található itt és a hozzátartozó jó egy kilométeres sípálya. Magasságából adódóan azonban messze itt találjuk a legjobb hóviszonyokat egész Skandináviában, de az Alpokhoz mérten is egyedülállóan jó minőségű hó borítja a pályákat.

Egynapos felnőtt bérlet 2023 nyarán: 360 norvég korona

Folgefonna

Folgefonna az ország legdélebbi és egyben legkisebb gleccsersíterepe, ahol egy kis csákányos rója köreit. Freestyle-osok számára itt sem hiányozhat a funpark.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2023. május 6-tól előreláthatólag augusztus közepéig
Egynapos felnőtt bérlet 2023 nyarán: 385 norvég korona
Folgefonna, Fotó: Nikis
Folgefonna, Fotó: Nikis

Stryn

A gleccser 1060 méteren kezdődik (!), innen egy duplaszékessel juthatunk fel a csúcsra. A funparkjában a freestyle-osok is kellőképpen kitombolhatják magukat, aki pedig kis off-pistre vágyik, azt véget nem érő hegyoldalak fogadják.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2023. május 26-tól várhatóan egész nyáron.
Egynapos felnőtt bérlet 2023 nyarán: 499 norvég korona
A nyári sí természetesen nem csak Európában dívik, hanem a többi kontinensen is.

Észak-Amerikában a kanadai Blackcomb gleccser a leghíresebb, míg az Egyesült Államokban a Mt Hood oldalán fekvő Timberline.

Ne feledkezzünk meg a Déli féltekéről sem, igaz ez csak nekünk számít nyári sínek, hiszen ott akkor igazi tél van, mínuszokkal és sok-sok porhóval.

Egy síelés az Andok hatalmas hegyei között biztosan felejthetetlen élmény.

KOMMENTEK
hobo | 2011.07.26. 20:58
2011.07.26- ma is téli körülmények között lehetett síelni 2 Alpes-on.
2 Alpes nem csak hírdeti magát hanem tényleg a legnagyobb.
Síeltem nyáron már több síterepen ausztiában és veri őket.
Békássy Szabolcs | 2012.04.23. 22:04
A francia gleccserek tényleg a legnagyobbak minden szempontból, de jól a cikk végére szorultak :(
Tervező | 2015.06.24. 18:30
Kitzsteinhornon 1983-ban voltam először, július elején minden pálya nyitva volt az Alpincenterig. Azóta a gleccser fele eltűnt.
Zermattban 1985-ben jártam, katasztrófa, ott is eltűnt szinte a fele gleccser. Hintertuxon 1995-ben még jégbe vájt barlang volt a Tuxerfernerhaus-nál, jelenleg por és szikla...
Pasterze gleccser vége 1985-ben a parkolónál volt, ahova a sikló lemegy. Most alig látni hol van.
Környezetszennyezés egyértelműen: télen végig kell nézni 2000 m-en a szomszédos csúcsokra: már barnásan látszanak, a völgyeket barna szmog üli meg...És ez a tiszta Ausztria. Mi van nálunk, ahol nem lehet szétnézni ilyen magasról!
Dús Ernő | 2016.06.01. 17:34
Többször jártam a Stelvion, igen kellemes, de pl. Bormióból naponta felkocsizni az 50 hajtűkanyaron nem leányálom. Viszont aranyos a rengeteg mormota útközben:) Síelés után kellemes a melegvizű patakban lazítani. Szívesen betársulok, ha valaki rászánná magát az útra. Esetleg más gleccser is szóba jöhet :)
molnarf | 2016.07.01. 13:24
Üdv...
FANTASZTIKUS jót sieltünk 06.23-án LES 2 alps-on, vakító napsütésben ( a Portugál meccs után !!! ). A jó hó körülnyek miatt elég sokan voltak, de megérte, ajánlom mindekinek , hogy próbálja ki egyszer. M.F.
Rossi | 2020.06.25. 12:23
Annyit tennék hozzá a 2020-as frissítéshez, hogy a franciáknál Les 2 Alpes is kinyit, június 27-től (https://summer.les2alpes.com/en/ski...-area-summer.html) Val d' Isere Június 6 - július 11-ig lesz nyitva várhatóan https://www.valdisere.com/activites.../ski-dete-2/ - 6 pálya 1 ülő 1 húzólift). Tignes-ben is egyre szűkülnek a lehetőségek,a húzóliftek közül már csak a legfelső Termignon liftek nyitnak ki, de azért 732 m szintet lehet síelni, az elég jó.
Admin Ivett | 2020.06.25. 14:04
Köszönjük szépen! Frissítettük a cikket az új infóval!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
Szállástippek
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.