Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Nyári gleccsersíelés - hol, hogyan, mennyiért?

2008.06.19. | Frissítve: 2019.06.06. | Szerző: sielok.hu
Nyár, kék ég, strand, pálmafák. Vagy mégsem? Európa jégmezőin a forró hónapokban sem áll meg a síélet és 3000 méter magasságban élvezhetjük a firn havat, az üres sípályákat, a napsütést és a csodás kilátást. De hol csússzunk és mikor? Összeállításunkból kiderül.
AUSZTRIA | OLASZORSZÁG | SVÁJC | FRANCIAORSZÁG | SKANDINÁVIA

Legtöbbünknek a strandolás, tenger, jó idő, kellemes langyos éjszakák jutnak eszünkbe a nyár hallatán, pedig a gleccsereken is fantasztikus élmények várhatnak ránk. Eddig a síversenyző palántákat leszámítva kevesen síeltek nyáron, azonban napjainkban egyre több honfitársunk dönt úgy, hogy a forró nyári hónapokban sem mond le havas hobbijáról, és ha csak egy-két nap erejéig, de valamelyik osztrák vagy svájci gleccseren hódol kedvenc téli sportjának.

AUSZTRIA

Ausztriában összesen nyolc gleccsersíterep található, ezek közül három síterepen lehet a nyári hónapokban is síelni.

Kitzsteinhorn (Kaprun)

Honfitársaink körében igen népszerű Kitzsteinhorn, ami nálunk inkább Kaprunként vonult be a köztudatba. Ahogy megyünk a nyár közepébe, úgy csökken a pálya és felvonókínálat. A nyári időszakban a Magnetköpfl húzólift és a Gletscherjet 3-as és 4-es kabinos felvonó áll a sízők rendelkezésére, és egészen az Alpincenterig le lehet csúszni, kb. 6 kilométernyi pályarendszeren.

Látnivalók a környéken
Kitzsteinhornon kiválóan kombinálhatjuk a síelést fürdőzéssel, a délelőtti csúszkálás után a völgyben hullámzó Zell-i tóban csobbanhatunk. Aki a hagyományos wellness élvezeteknél maradna, annak a Tauern Spa nyújthat tökéletes kikapcsolódást. A Kitzsteinhorn gleccser kilátópontjáról az Alpok hegyóriásait csodálhatjuk meg, Ausztria legmagasabb csúcsait, úgy mint a Großglockner (3.798 m), a Großvenediger (3.662 m) és a Hocheiser (3.206 m). A Gipfelwelt 3000 látogatóközpontban pedig a Kitzsteinhorn és a Nemzeti Park világát ismerhetjük meg közelebbről. Talán mondani sem kell, de a környéken természetesen a túrázók és a hegyi kerékpárosok sem fognak unatkozni, ez biztos!

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019. június 2-ig, majd 2019. június 29-től július 21-ig.
Egynapos felnőtt síjegy 2019 nyarán: 45 euró

Hasznos linkek: Kitzsteinhorn webkamera | Szállások a Kaprun közelében

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

Mölltal

Karintia egyetlen, és Ausztria legdélebbik gleccsere. De a legeket még lehetne folytatni Mölltallal kapcsolatban, lévén ez a leginkább "műhavazott gleccser" egész Európában! Itt 2800-3122 méteres magasság között síelhetünk nyáron is. A nyári időszakban fent egy ülőlift üzemel minden nap 8-16 óráig (ha az időjárás engedi), a síterülethez pedig a föld alatt közlekedő Gleccser Expresszel és az Eissee kabinossal tudunk feljutni.
Látnivalók a környéken
Aki síelés után csobbanna, annak a legideálisabb választás a közeli, obervellachi élményfürdő, túrázást kedvelők pedig akár maradhatnak is a hegyen, rengeteg lenyűgözően szép útvonal közül lehet ugyanis választani a gleccser mentén. Titkos tippünk pedig a Raggaschlucht, mely egy mesébe illő, hegyi patak vájta szűk szurdok, ahol mindössze pár euróba kerül a belépő. A kb. 2,5 fél órás túra falépcsőkön és ösvényeken vezet, kb. 250 méternyi szintkülönbséget áthidalva - az útvonal tehát gyerekeknek és idősebbeknek sem túl megerőltető, bátran vihetjük az egész családot!

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019. június 20. - 2020. május 10.
Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 49 euró

Hasznos linkek: Mölltal webkamera | Szállások Mölltal közelében

Hintertux

Hintertux az egyetlen olyan osztrák gleccser, ami egész nyáron, illetve az év minden napján üzemel! Ha nyáron úgy igazán síelni vagy éppen hódeszkázni akarunk és nem csak néhány órát tengeni-lengeni a lejtőkön, akkor a varázsszó Hintertux!

Látnivalók a környéken
Élményfürdő természetesen itt is van, mégpedig 1700 négyzetméternyi vízfelületű medencével, csúszdákkal, trampolinnal, vadvizes részleggel és egyéb szórakoztató játékokkal! A hegyen található túraútvonalak közül pedig kiemelnénk a Wasserfallweg-et, azaz a vízesésutat, melyhez érdemes felliftezni a 2100 méter magasan található Sommerbergalm állomáshoz, és innen a 16-os számú túraútvonalat követni, mely egy viszonylag meredeken lefelé vezető út lesz: a kb. 3 km-es táv alatt 535 méter szintkülönbséget hidal át.

Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 46 euró

Hasznos linkek: Hintertux webkamera | Szállások Hintertux közelében

Az osztrák gleccserterepek sorából sokan hiányolhatják Dachsteint, Stubait, Kaunertalt, Pitztalt és Söldent, de sajnos ezek közül egyiken sincs (már) nyári sí.

OLASZORSZÁG

Bár a napfényes Itália gleccserközpontjai jóval messzebb fekszenek a közeli osztrákokhoz képest, viszont egy olasz nyaralás előtt vagy után megéri egy kitérőt tenni az ottani síterepek valamelyikére.

Passo Stelvio (Stilfserjoch)

Stelvio egy igazi nyári síközpont. Azon kevés gleccsersíterepek egyike, amik kizárólag a nyári szezonban tartanak nyitva. Stelvio többnyire május végén nyit ki, ugyanis erre sikerül megtisztítani a gleccserhez vezető igen komoly hajtűkanyarokkal tűzdelt szerpentint. Széles és javarészt lankás pályái kitűnőek kezdő síelők számára is. Stelvio kétségtelenül a legjobb olasz gleccser, tehát ha viszonylag sok pályán akarunk a nyár közepén is síelni, úgy mindenképpen ezt a helyet válasszuk.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019 június 7. - november 3.
Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 47 euró

Hasznos linkek: Stelvio gleccser webkamera

Cervinia

Itt található Európa legmagasabb snowparkja. Zermatt olasz oldala külön feltételek szerint üzemel, az ide váltott bérlet csak a síterep olasz oldalán a nyári nyitvatartás alatt működő liftekre érvényes.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019. június 29. - szeptember 8.
Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 32,5 euró (csak az olasz részre érvényes)

Olaszország másik gleccserterepe, Tonale már évek óta nem nyit ki nyáron, előreláthatólag az idei szezonban sem lesz másképp.

SVÁJC

Svájcban már csak két terepen, Saas-Fee-n és Zermatton élvezhetjük nyáron is a lesiklás nyújtotta örömöket. De azért elkeserednünk így sem kell, hiszen Saas-Fee és Zermatt igazi nyári sí-mekkának számítanak, ráadásul kedvező fekvésük és nagy magasságuk miatt itt szinte mindig jó havat találunk, és az sem ritka, hogy júliusban, augusztusban félméteres porhó esik a pályákra. Tehát amikor már a többi gleccsersíterep megadta magát, vagy már csak szürke gleccserjeget kínál, akkor irány Svájc!

Saas-Fee

Saas-Feen egészen 3600 méterig visznek a felvonók. A gleccseren húzóliftek és közel 20 km pálya vár minket. A rövid karbantartási munkálatok után július közepén indul a szezon és egész nyáron át kitart, még a legnagyobb hőségben is optimális hóviszonyokat találunk a gleccseren!

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019. július 13. - október 31.
Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 84 svájci frank

Hasznos link: Saas-Fee webkamera

Zermatt-Matterhorn

A bájos kis alpesi falu felett hatalmas hegyóriások emelkednek, köztük is a legnagyobb az impozáns Matterhorn, ami egyben a kis alpesi ország szimbóluma is. Zermatt a tiroli Hintertuxhoz hasonlóan egész éven át fogadja a vendégeket. A svájci gleccserterep egész Európa legmagasabban fekvő és ezáltal leghóbiztosabb nyári síközpontja. Nyaranta a hóviszonyoktól függően 21 km feletti sípályarendszeren élvezhetjük a napsütést és a szépen karbantartott pályákat.

Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 68 svájci franktól

Hasznos link: Zermatt webkamera

FRANCIAORSZÁG

Skandináviát leszámítva a francia nyári síelési lehetőségek fekszenek hazánktól a legtávolabb. Ha egy hétvégére nem is, de hosszabb időre mindenképpen érdemes elmenni. Nyáron zöld arcukat mutatják a francia hegyoldalak, ezernyi színben pompáznak a virágba borult alpesi rétek és a háttérben örök hó borította hegyek fehérlenek. Svájchoz hasonlóan a francia gleccsersíközpontok egykoron szebb időket is megéltek, napjainkban az országban három gleccseren: Tignesben, Val d'Iserben és Les 2 Alpesen lehet nyaranta is csúszni.

Tignes - Grand Motte

Tignes felett emelkedik a tekintélyt parancsoló Grand Motte. Igaz maga a hegy 3656 m magas, de a felvonók "csak" 3456 méterig visznek fel. Míg a legtöbb gleccseren többnyire a sokak által kevésbé favorizált húzófelvonók uralkodnak, addig itt kabinost és ülőfelvonót egyaránt találunk, bár a csákányosok itt sem hiányozhatnak. A nyár előrehaladtával az alsóbb részeket itt is folyamatosan bezárják, így akik később érkeznek azok inkább húzófelvonókat fognak találni. Grand Motte bátran ajánlható mindenki számára, legyen az kezdőbb vagy már haladóbb síelő, hiszen a kéktől kezdve a feketéig választhatunk a pályák közül.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019. június 22 - augusztus 4.
Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 35 euró

Val d'Isere

A Tignes-sel összeköttetésben lévő Val d'Isere fölött is van nyári síterület, a Pisaillas gleccser, mely 3200 méterig nyúlik. A sípályák mellett a Cascade ülőlift és Montets csákányos üzemel reggel 7 órától délig.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019. június 8. - július 14.
Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 28,5 euró

Les 2 Alpes

Les 2 Alpes Európa egyik legnagyobb gleccsersíterepe. A 700 méteres szintkülönbsége nyáron kifejezetten jónak mondható. A gleccseren többnyire a húzóliftek dominálnak. Valamint feltétlen érdemes megemlíteni snowparkját, ami egész nyáron nyitva tart.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019. június 22. - augusztus 25.
Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 41,7 euró

SKANDINÁV-FÉLSZIGET

Messze északon is szelhetjük a sípályákat a melegebb hónapokban. Gleccserekből errefelé nincs hiány, viszont mindössze néhány nyári síterepet találunk a skandináv országokban. Ezek közül nagyságában egyik sem mérhető Zermatthoz, Tigneshez vagy épp Hintertuxhoz. De ha jószerencsénk erre visz, akkor ne hagyjuk ki itt sem a nyári sízési lehetőségeket!
Ha gleccsersíelés, akkor Norvégia! Ugyanis itt találjuk a félsziget összes gleccserét, már ahova felvonókat építettek. Összesen három síközpont üzemel nyáron: Folgefonna, Galdhöppigen és Stryn.

Galdhöppigen

Norvégia legmagasabban fekvő gleccserterepe, ahol a pályák 1800 méter körül kezdődnek. Bár a gleccserterep méreteit nézve kissé túlzó, hiszen mindössze egy csákányos felvonó található itt és a hozzátartozó jó egy kilométeres sípálya. Magasságából adódóan azonban messze itt találjuk a legjobb hóviszonyokat egész Skandináviában, de az Alpokhoz mérten is egyedülállóan jó minőségű hó borítja a pályákat.

Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 405 norvég korona

Folgefonna

Folgefonna az ország legdélebbi és egyben legkisebb gleccsersíterepe, ahol egy kis csákányos rója köreit. Freestyle-osok számára itt sem hiányozhat a funpark.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019. május 27. - szeptember 30.
Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 395 norvég korona

Stryn

A gleccser 1060 méteren kezdődik (!), innen egy duplaszékessel juthatunk fel a csúcsra. A funparkjában a freestyle-osok is kellőképpen kitombolhatják magukat, aki pedig kis off-pistre vágyik, azt véget nem érő hegyoldalak fogadják.

Nyitvatartás az idei szezonban: 2019. május 29. - június 30.
Egynapos felnőtt bérlet 2019 nyarán: 410 norvég korona
A nyári sí természetesen nem csak Európában dívik, hanem a többi kontinensen is.

Észak-Amerikában a kanadai Blackcomb gleccser a leghíresebb, míg az Egyesült Államokban a Mt Hood oldalán fekvő Timberline.

Ne feledkezzünk meg a Déli féltekéről sem, igaz ez csak nekünk számít nyári sínek, hiszen ott akkor igazi tél van, mínuszokkal és sok-sok porhóval.

Egy síelés az Andok hatalmas hegyei között biztosan felejthetetlen élmény.

2011.07.26. 20:58:53 hobo
2011.07.26- ma is téli körülmények között lehetett síelni 2 Alpes-on.
2 Alpes nem csak hírdeti magát hanem tényleg a legnagyobb.
Síeltem nyáron már több síterepen ausztiában és veri őket.
2012.04.23. 22:04:57 Békássy Szabolcs
A francia gleccserek tényleg a legnagyobbak minden szempontból, de jól a cikk végére szorultak :(
2015.06.24. 18:30:22 Tervező
Kitzsteinhornon 1983-ban voltam először, július elején minden pálya nyitva volt az Alpincenterig. Azóta a gleccser fele eltűnt.
Zermattban 1985-ben jártam, katasztrófa, ott is eltűnt szinte a fele gleccser. Hintertuxon 1995-ben még jégbe vájt barlang volt a Tuxerfernerhaus-nál, jelenleg por és szikla...
Pasterze gleccser vége 1985-ben a parkolónál volt, ahova a sikló lemegy. Most alig látni hol van.
Környezetszennyezés egyértelműen: télen végig kell nézni 2000 m-en a szomszédos csúcsokra: már barnásan látszanak, a völgyeket barna szmog üli meg...És ez a tiszta Ausztria. Mi van nálunk, ahol nem lehet szétnézni ilyen magasról!
2016.06.01. 17:34:52 Dús Ernő
Többször jártam a Stelvion, igen kellemes, de pl. Bormióból naponta felkocsizni az 50 hajtűkanyaron nem leányálom. Viszont aranyos a rengeteg mormota útközben:) Síelés után kellemes a melegvizű patakban lazítani. Szívesen betársulok, ha valaki rászánná magát az útra. Esetleg más gleccser is szóba jöhet :)
2016.07.01. 13:24:16 molnarf
Üdv...
FANTASZTIKUS jót sieltünk 06.23-án LES 2 alps-on, vakító napsütésben ( a Portugál meccs után !!! ). A jó hó körülnyek miatt elég sokan voltak, de megérte, ajánlom mindekinek , hogy próbálja ki egyszer. M.F.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 164 vendég és 12 regisztrált felhasználó látogatja.