Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Matterhorn: Európa legismertebb hegyét télen és nyáron is látni kell

2023.05.17. sielok.hu

A Matterhorn Svájc és Európa legismertebb, legtöbbet fotózott hegye. Nem véletlenül: mérete és formája mindenkit lenyűgöz, aki van olyan szerencsés, hogy megpillanthatja. Összegyűjtöttünk néhány érdekes infót a legendás hegyről.
Matterhorn: ezen a képen háromszor is szerepel 😀 | Fotó: Székely Péter
Matterhorn: ezen a képen háromszor is szerepel 😀 | Fotó: Székely Péter

Mit jelent a Matterhorn szó?

A Matterhorn neve a Matte (szőnyegszerűen a hegy lábánál elterülő alpesi legelő) szóból eredeztethető. A hegy nevében a szóösszetétel második része, a Horn (kürt, tülök, szarv) pedig a hatalmas szikla formájára utal.

Hol található a Matterhorn?

Svájc és Olaszország határán található a hegy, Zermatt üdülőfalutól 10 km-re nyugatra. Olaszország közelsége miatt olasz neve is van a hegynek: Monte Cervino.

Milyen magas a Matterhorn?

4478 méter magas, ezzel Európa hetedik legmagasabb csúcsa.

Kik és mikor hódították meg először a Matterhornt?

Ezt a különös természeti képződményt évszázadok óta ostromolják a hegymászók. Edward Whymper és csapata 1865. július 14-én jutott fel elsőként a csúcsra, de egy szerencsétlen baleset következtében a 7 főből csupán hárman tértek vissza a túrából. Erről a mászásról, további hódítási kísérletekről és a heggyel kapcsolatos tragédiákról részletesen írtunk ebben a cikkben.

Mennyi idő alatt lehet felérni a csúcsra?

1995-ben az olasz Bruno Brunold 2 óra 12 perc alatt ért fel a csúcsra, és sokáig senki nem volt képes megdönteni e gyorsasági rekordot. Ám aztán jött a villámlábú spanyol Kilian Jornet Burgada, aki 1 óra 56 perc alatt nyargalt fel a csúcsra, s utána a visszatérésre sem pazarolt sok időt: összesen 2 óra 52 perc telt el az indulása és érkezése között. Nem valószínű, hogy a közeljövőben túlszárnyalja valaki ezt az embert próbáló eredményt.

Itt van Európa legjobb és legdrágább síterepe

A Zermatt - Matterhorn Ski Paradise Síközpont a legek birodalma: közel 3900 méter magasságig húzódik, s így egyike a világ legmagasabban lévő síterületeinek. A síterep legmagasabb csúcsa az ún. Kis-Matterhorn (3883 m), további csúcsai a Rothorn (3103 m), Stockhorn (3405 m) és a Gornegrat (3089 m). A szezon november végétől kezdődik és május elejéig tart. Zermatt összekapcsolódik az olaszországi Breuil-Cervinia síterülettel, így az ún. "Zermatt International" régióban közel 360 km-nyi sípálya síelhető be egy bérlettel. A pályákat 51 felvonó szolgálja ki, és a szintkülönbség meghaladja a 2300 métert.

A Matterhorn vidéke nyáron: népszerű kirándulóhely

A nyári hónapokban kristálytiszta tavak, virágos rétek és káprázatosan szép hegyek között kirándulva fedezheted fel Zermatt környékét. Mindenkinek ajánljuk a 9 kilométer hosszú "Öt-tó túrát", ami Blauherd és Sunnegga közötti útvonalon sorban 5 idilli alpesi tavat érint. A festői tengerszemek közül kiválaszthatod a kedvenced, melynek partján hosszabban is elidőzöl. De ez csak egy tipp a sok közül, összesen 400 km túraútvonal várja a gyalogtúrázókat a Matterhorn Summer Paradise régióban.
Gyalogtúrák Zermatt környékén, kilátással a Matterhornra
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.