Menü ≡

Ahol a szezon kezdődik - osztrák gleccsersíterepek

2021.11.05. | Szerző: sielok.hu
Nagyon várod a telet és minél hamarabb csúsznál egyet? Az osztrák gleccserekre mindig számíthatsz. Íme 8 síterep Ausztriában, ahol már beköszöntött a síszezon.
h i r d e t é s

A legközelebbi: Dachstein gleccser

Magyarországról a stájer régióban található Dachstein gleccser érhető el a leggyorsabban, a távolság Budapesttől kb. 500 kilométer. 2996 méteres tengerszint feletti magasságával a Dachstein az Északi-Mészkőalpok második legmagasabb hegycsúcsa, gleccsere az Alpok legkeletebbre fekvő jégfolyama.

A térség központjától, Schladmingtól pár km-re található Ramsau am Dachstein nevű település, ahonnan egy nagykabinos lifttel juthatunk fel az örök hó birodalmába. A mai napon, 2021. november 5-én nyitott ki a sípálya a gleccseren, ami december elejéig üzemel és egy kis szünet után január végétől július elejéig van nyitva.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

Karintia nagyágyúja: a Mölltal gleccser

Karintia legmagasabban fekvő síterepe a Mölltal gleccser, ahol abszolút hóbiztos sípályákat találunk. A föld alatti gleccservasút 8 perc alatt 1000 méternyi szintkülönbséget áthidalva visz fel a 2108 m magasan fekvő középállomásra, ahonnan 6 személyes kiskabinos felvonókkal lehet feljutni a felső pályákhoz és további ülőliftekkel a gleccserhez.

A minden igényt kielégítő, széles, naponta gondosan kezelt pályákon a síszezon októberben kezdődik és május elejéig tart. A legfelső pályákat nyáron is megnyitják a síelők számára.

Kaprun és a Kitzsteinhorn gleccser

A Kaprun-Kitzsteinhorn gleccser egyike Ausztria leghóbiztosabb síterepeinek, fekvésének és a fejlett hóágyúrendszernek köszönhetően. Széles lejtői kifejezetten ideálisak carvingolásra, de tanulásra és oktatásra is alkalmasak.

A gleccserről lenyűgöző panoráma tárul a hófedte háromezres csúcsokra és a völgyben fekvő Zelli-tóra. A síterep augusztus és szeptember kivételével szinte egész évben üzemel, a síelésre leginkább az október közepétől június elejéig terjedő időszak ideális.

Síelés egész évben: Hintertux és a Schlegeis gleccser

A Hintertux Ausztria egyetlen egész éves síterülete, mely a 3476 méter magas Olperer lábánál található. A hóbiztos sípályák itt Tirol szívében magától értetődnek így nem meglepetés, hogy 365 napon át hódolhatnak a síelés szerelmesei kedvenc időtöltésüknek.

A Hintertuxi Schlegeis gleccseren minden évszaknak megvan a maga vonzereje. Télen 60 kilométernyi porhóval borított sípálya és még 8 km túraútvonal csábít aktív kikapcsolódásra. Nyáron is mintegy 18 kilométernyi sípálya és 10 sífelvonó várja a síelőket.

A legnagyobb gleccser: Stubai

Az Innsbrucktól 30 kilométerre fekvő Stubai síterepen található Ausztria legnagyobb gleccsersíterülete. A modern síterep minden igényt kielégítő infrastruktúrával rendelkezik, a felújított völgyállomása fedett beszállórészlegével, tágas gyülekezőjével és Ausztria legnagyobb önkiszolgáló sítárolójával várja a téli üdülővendégeket.

A síszezon általában szeptember/októbertől - júniusig tart. Nyár elején általában két gleccseren: az Eisjochon és a Windachferneren lehet síelni.

A tiroli óriás: Sölden-Ötztal

Sölden-Ötztal síterepén közel 150 kilométernyi összefüggő sípályát találunk. A Golden Gate köti össze a Giggijoch síterepet a gleccservidékkel. Itt található Ausztria leghosszabb lesiklópályája, ami 13 km-t és 1800 méternyi szintkülönbséget tesz meg.

A síterep hóbiztosságáról a Tiefenbach és a Rettenbach gleccserek gondoskodnak. Lejtőinek nagy része az erdőhatár fölött fekszik, így októbertől egész május elejéig lehet itt síelni.

A legmagasabb: Pitztal gleccser

Pitztal Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterülete, mely 1982-ben nyitott meg, így viszonylag fiatal síterepnek számít. Az 1700 méteren lévő parkolóból 1100 méteres magasságkülönbség megtételével mindössze 8 perc alatt érhetünk fel az örök hó birodalmába. Az utazás kényelmét megannyi modern sílift, köztük a Mittelberg nyolcszemélyes kiskabinos felvonó és a Gleccsertó hatszemélyes ülőfelvonó növeli.

A síszezon korán elkezdődik, általában már szeptember közepén lehet csúszni, ezért sok válogatott síelő jár ide edzeni. A szezonzárás a leggyakrabban április végére, május elejére esik.

Élménysíelőknek: Kaunertal gleccser

A Kaunertal gleccsersíterület széles pályáival igazi paradicsom az élménysíelők számára. A felvonóknál ismeretlen fogalom a várakozási idő. A snowboardozás és freestyle megszállottai is gyakran találkoznak Kaunertalban, az Alpok egyik legjobb funparkjában. A snowboardosokon kívül a könnyed síelést, a szánkózást és a hótalpas túrázást kedvelőket is ideális feltételek fogadják Kaunertalban.

A gleccserhez egy szerpentinen juthatunk fel, vagy két egymást követő négyüléses felvonó segítségével, a téli időszakban kék vagy piros pályákon vissza is csúszhatunk a parkolóig. A síelésre szeptember végétől május végéig van lehetőség.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »