Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ahol már elkezdődött a szezon: osztrák gleccsersíterepek

2022.11.15. sielok.hu

Nagyon várod a telet és minél hamarabb csúsznál egyet? Az osztrák gleccserekre mindig számíthatsz. Íme 8 síterep Ausztriában, ahol már beköszöntött a síszezon.

Kaprun és a Kitzsteinhorn gleccser

A Kaprun-Kitzsteinhorn gleccser egyike Ausztria leghóbiztosabb síterepeinek, fekvésének és a fejlett hóágyúrendszernek köszönhetően. Széles lejtői kifejezetten ideálisak carvingolásra, de tanulásra és oktatásra is alkalmasak.

A gleccserről lenyűgöző panoráma tárul a hófedte háromezres csúcsokra és a völgyben fekvő Zelli-tóra. A síterep október elején friss hóval nyitotta meg a szezont és várhatóan május végéig nyitva tart.
Kaprun: Napsütéses szezonkezdet - 2022-10-07 | Kép: Stánicz Balázs
Kaprun: Napsütéses szezonkezdet - 2022-10-07 | Kép: Stánicz Balázs

Karintia nagyágyúja: a Mölltal gleccser

Karintia legmagasabban fekvő síterepe a Mölltal gleccser, ahol abszolút hóbiztos sípályákat találunk. A föld alatti gleccservasút 8 perc alatt 1000 méternyi szintkülönbséget áthidalva visz fel a 2108 m magasan fekvő középállomásra, ahonnan 6 személyes kiskabinos felvonókkal lehet feljutni a felső pályákhoz és további ülőliftekkel a gleccserhez.

A minden igényt kielégítő, széles, naponta gondosan kezelt pályákon a síszezon november 10-én kezdődött és a tavasz végéig tart.
Mölltal - Karintia gleccserterepe | Fotó: Mölltal
Mölltal - Karintia gleccserterepe | Fotó: Mölltal

Síelés egész évben: Hintertux és a Schlegeis gleccser

A Hintertux Ausztria egyetlen egész éves síterülete, mely a 3476 méter magas Olperer lábánál található. A hóbiztos sípályák itt Tirol szívében magától értetődnek így nem meglepetés, hogy majdnem egész évben hódolhatnak a síelés szerelmesei kedvenc időtöltésüknek. A 365 napos szezon azonban már a múlté, a forró nyarakon vannak időszakok, amikor már nem lehet síelni a gleccseren.

A Hintertuxi Schlegeis gleccseren minden évszaknak megvan a maga vonzereje. Télen 60 kilométernyi porhóval borított sípálya és még 8 km túraútvonal csábít aktív kikapcsolódásra. Nyáron is mintegy 18 kilométernyi sípálya és 10 sífelvonó várja a síelőket, amíg az időjárás engedi. A téli szezon pedig már szeptemberben elkezdődött.
Kép: Dús Ernő
Kép: Dús Ernő

A legnagyobb gleccser: Stubai

Az Innsbrucktól 30 kilométerre fekvő Stubai síterepen található Ausztria legnagyobb gleccsersíterülete. A modern síterep minden igényt kielégítő infrastruktúrával rendelkezik, a felújított völgyállomása fedett beszállórészlegével, tágas gyülekezőjével és Ausztria legnagyobb önkiszolgáló sítárolójával várja a téli üdülővendégeket.

A síszezon általában szeptember/októbertől - júniusig tart. Nyár elején általában két gleccseren: az Eisjochon és a Windachferneren lehet síelni.
Stubai, Ausztria legnagyobb gleccsersíterülete | Fotó: Stubai
Stubai, Ausztria legnagyobb gleccsersíterülete | Fotó: Stubai

A tiroli óriás: Sölden-Ötztal

Sölden-Ötztal síterepén közel 150 kilométernyi összefüggő sípályát találunk. A Golden Gate köti össze a Giggijoch síterepet a gleccservidékkel. Itt található Ausztria leghosszabb lesiklópályája, ami 13 km-t és 1800 méternyi szintkülönbséget tesz meg.

A síterep hóbiztosságáról a Tiefenbach és a Rettenbach gleccserek gondoskodnak. Lejtőinek nagy része az erdőhatár fölött fekszik, így októbertől egész május elejéig lehet itt síelni.
Sölden-Ötztal | Fotó: Sölden
Sölden-Ötztal | Fotó: Sölden

A legmagasabb: Pitztal gleccser

Pitztal Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterülete, mely 1982-ben nyitott meg, így viszonylag fiatal síterepnek számít. Az 1700 méteren lévő parkolóból 1100 méteres magasságkülönbség megtételével mindössze 8 perc alatt érhetünk fel az örök hó birodalmába. Az utazás kényelmét megannyi modern sílift, köztük a Mittelberg nyolcszemélyes kiskabinos felvonó és a Gleccsertó hatszemélyes ülőfelvonó növeli.

A síszezon korán elkezdődik, általában már október elejétől lehet csúszni, ezért sok válogatott síelő jár ide edzeni. A szezonzárás a leggyakrabban április végére, május elejére esik.
Végre tél! Megérkeztünk a gleccserhez, már nagyon mocorognak a lécek! :)
Végre tél! Megérkeztünk a gleccserhez, már nagyon mocorognak a lécek! :)
A fenti galériát feltöltötte: beee

Élménysíelőknek: Kaunertal gleccser

A Kaunertal gleccsersíterület széles pályáival igazi paradicsom az élménysíelők számára. A felvonóknál ismeretlen fogalom a várakozási idő. A snowboardozás és freestyle megszállottai is gyakran találkoznak Kaunertalban, az Alpok egyik legjobb funparkjában. A snowboardosokon kívül a könnyed síelést, a szánkózást és a hótalpas túrázást kedvelőket is ideális feltételek fogadják Kaunertalban.

A gleccserhez egy szerpentinen juthatunk fel, vagy két egymást követő négyüléses felvonó segítségével, a téli időszakban kék vagy piros pályákon vissza is csúszhatunk a parkolóig. A síelésre szeptember végétől május végéig van lehetőség.
Kaunertal november elején | Fotó: kovitomi
Kaunertal november elején | Fotó: kovitomi

Dachstein gleccser: csak sífutóknak

Magyarországról a stájer régióban található Dachstein gleccser érhető el a leggyorsabban, a távolság Budapesttől kb. 500 kilométer. 2996 méteres tengerszint feletti magasságával a Dachstein az Északi-Mészkőalpok második legmagasabb hegycsúcsa, gleccsere az Alpok legkeletebbre fekvő jégfolyama.

A térség központjától, Schladmingtól pár km-re található Ramsau am Dachstein nevű település, ahonnan egy nagykabinos lifttel juthatunk fel az örök hó birodalmába. A gleccser ebben a szezonban csak a sífutókat fogadja 12 km hosszú pályával. Az alpesi síelés lehet, hogy végleg megszűnik ezen a magaslaton.
Sífutópálya a Dachstein-gleccseren | Fotó: Szoták Nóra
Sífutópálya a Dachstein-gleccseren | Fotó: Szoták Nóra
KOMMENTEK
HJH | 2022.11.18. 08:56
Vasból vagy Mérnök úr! Szuper!
Mint Krajcsi Pali bácsi. Ő 60-70 km-eket megy naponta, igaz, hogy Mátraszentistvánban és egy liften.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sporthotel Cristall csillagcsillagcsillagcsillag
A magyar alkalmazottakkal üzemelő szálloda a Stubai-völgyben, Fulpmesben található, 1,5 km-re Schlick 2000-től, a gleccser pályáitól pedig 23 km-re. Kétágyas szobák, családi apartman és hatalmas lakosztály várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Alphotel Innsbruck csillagcsillagcsillagcsillag
Modern szálloda Innsbruck külterületén, a Nordkette fogaskerekű megállótól 3,5 km-re. Panoráma-wellness-szauna részleg a szálloda legfelső emeletén!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.