Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eltűnnek a gleccserek Svájcban

2018.09.04. sielok.hu

A forró nyár következményeként egyre-másra tűnnek el a gleccserek Svájcban. Ha így megy tovább, a turisták már nem sokáig sétálhatnak a Rhone-gleccserbe vájt barlangban, Wallis kantonban. A jég szemmel láthatóan gyorsan olvad.
Az Euronews arról tudósít, hogy a Lausanne-i Egyetem tanára szerint a nyár végén a gleccserek kétharmadát hónak kellene borítania, de ettől messze vagyunk.

„Ha van elegendő hó, akkor az kezd elolvadni, ha nincs, akkor viszont a jég. És ha nincs hó, annak az is a következménye, hogy nincs elegendő utánpótlás sem a jég képződéséhez” - magyarázza Christophe Lambiel.

Egyes helyeken önkéntesek hatalmas vásznakkal próbálják védeni a jégtakarót a napfénytől, de ez csak kis mértékben késlelteti az olvadást.

Szakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket, az évszázad végére csaknem teljesen eltűnhetnek.

1973-ban még 2150 gleccsert tartottak számon, ma már csak 1400-at.
KOMMENTEK
TZoli | 2018.09.04. 14:35
Pedig a 1970-es években volt némi stabilitás, de aztán ismét felgyorsult az éghajlatváltozás. De nem Svájc lesz Európában az első, Ausztria, Olaszországból előbb fog eltűnni. Ha így halad, ezt még megérem én is. Az Alpokban egyre több a sziklák köré cementálódott jég felolvadásából származó kőomlásos baleset. 10 éve még biztonságosnak nevezett útvonalak, gyönyörű panorámát biztosító kilátó párkányok lettek életveszélyesek. És amiről még 2010-ben írtatok Ti is, a Mont Blanc gleccserje alatti hatalmas víztömegről, mikor fog kitörni a jég fogságából?
Bata Attila | 2018.09.04. 15:04
Valószínűleg nem fog kitörni. Ez talán a világ legjobban ellenőrzött gleccsere. Rengeteg kamera, mérőműszer figyel, még szirénát is telepítettek, ha baj van.

A cikk megjelenése után megkezdődött a hatalmas víztömeg (kb. 65 ezer köbméter) kiszivattyúzása. Kb. 48 ezer köbmétert szedtek ki 2012-ig. Azóta folyamatos a szivattyúzás évente, mindig annyit szednek ki, amennyit a műszerek mutatnak.

A 2010-es cikk, ha valaki nem tudná miről beszélünk.
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...mont-blanc-gleccser-katas...
zsemle85 | 2019.07.20. 22:24
2003. augusztusában jártam először a Pasterze gleccseren. A "levonó"-tól még legalább ugyanakkora távolságot kellett megtenni, hogy a gleccser széléig jussunk. Útközben mindenhol jelzőtáblácskák, hogy meddig ért a gleccser ekkor-akkor-amakkor. Már akkor csodálkoztam, hogy ráengedik a népet az olvadó gleccserre. 2013-ban voltam megint, akkor a "levonó" nem közlekedett (turistafőidény volt, nem úgy nézett ki, hogy csak szünnapja van), mi azért "leereszkedtünk" a széléig. Már volt egy újabb tábla, ami 2003-ban még nem volt...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.