Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Stelvio: hókészítő gép működik a gleccseren

2018.07.14. Bata Attila

Már egyáltalán nem újdonság, hogy a gleccsereken (pl. Zermatt vagy Pitztal) olyan gépet állítanak üzembe, amellyel akár +20 fokban is lehet havat gyártani. Most egy olasz gleccser, Stelvio, döntött úgy, hogy egy ilyen beruházással teszik hóbiztossá a szezont.
A Stelvio-gleccseren általában nincs hiány a hóban. Idén április végén még robbangatni kellett a hegyoldalt a lavinaveszély miatt, és májusban is többméteres hó takarta el a hegyi utat. Itt a síszezon általában május végén kezdődik és késő őszig tart, az első nagyobb havazásokig.

Tavaly esett meg az a csúfság, hogy nyáron elolvadt a hó és be kellett zárni a síterepet, története folyamán először. Ez is közrejátszott abban, hogy a síterep úgy döntött, az idén vásárolnak egy hókészítő gépet. Ez a gép igazából egy konténer, amelyet igény szerint, könnyen lehet mozgatni. Egy nyíláson keresztül engedi ki a havat a konténer mellé, amelyet ratrakokkal szállítanak a helyére. Ez a gleccseren néhány napnak és szélnek jobban kitett rész, valamint a húzóliftek útvonala lehet.

A helyiek választása a Demaclenko gépére esett, amely naponta 48 köbméter havat képes gyártani mínusz 10 és +20 fok közötti hőmérsékleteken.

Korábban már számos cikket írtunk ezekről a gépekről, amelyeket nemcsak a gleccsereken, hanem már alacsonyabban fekvő síterepeken is üzemeltetnek. Például Csehországban és Lengyelországban is működnek ilyen gépek a síterepeken. 
KOMMENTEK
TZoli | 2018.07.16. 09:13
Áramfogyasztás 180 kW. A pillanatnyi üzleti érdekek felülírják a hosszabb távú globális érdekeket. Gratulálok azoknak is kik ezt az igényt generálják és azoknak is akik minden lehetséges eszközzel igyekszenek ezt kiszolgálni!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.