Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Mesterséges havazás a nyári olimpia kánikulája ellen

2019.09.18. | Szerző: Bata Attila
Azt már megszokhattunk, hogy téli olimpia nincs hóágyúk nélkül. Most azzal ismerkedünk, hogy már nyáron is be kell vetni őket.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Jövőre nyári olimpiát rendeznek Japánban. Az már korábban kiderült, hogy a játékok időpontjában várható 30-40 fok körüli hőség nem a legideálisabb a sportolóknak, de a nézőknek sem lesz könnyű szurkolniuk ebben a forróságban.

A japán szervezők megpróbálnak mindent megtenni, de a meleg elleni védekezés költségei szépen megemelik a rendezés büdzséjét. Legújabb ötletüket a múlt héten próbálták ki. A kajak-kenu versenyek alatt a nézőkre hóágyúkból (jobban mondva hókészítő gépekből) fújták a mesterséges havat, így "enyhítve" a kánikula hatásait.

A "közönség" természetesen csak önkéntes jelentkezőkből állt. Az időzítés sem volt a legjobb, több hét forróság után végre azon a napon csökkent a hőmérséklet. A közönség leginkább arra panaszkodott, hogy az olvadó "hótól" átázik a ruhájuk, valamint a lelátó eléggé csúszóssá vált, egy újságíró el is csúszott rajta.
Azt a szervezők is elismerték, hogy a megoldás még nem a legtökéletesebb és finomítani kell rajta. Az is igaz, hogy érdemes mindennel próbálkozni, hiszen a kánikula már a tesztversenyeken is sok gondot okozott. Versenyzők kerültek kórházba hőgutával, a nyíltvízi úszók túl meleg vízben úsztak, többen megbetegedtek az evezős versenyeken.

Jelenleg a technológia már rendelkezésre áll, amellyel akár 30-40 fokban is lehet havat gyártani. Igazából, a gép apró jégdarabkákat készít, amely síeléshez ideális, meglátjuk, hogy másra is lehet-e használni a nyári olimpián.

A hókészítésnek ennek a módszeréről már többször is írtunk, például itt és itt.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 65 vendég és 10 regisztrált felhasználó látogatja.