Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mesterséges havazás a nyári olimpia kánikulája ellen

2019.09.18. Bata Attila

Azt már megszokhattunk, hogy téli olimpia nincs hóágyúk nélkül. Most azzal ismerkedünk, hogy már nyáron is be kell vetni őket.
Jövőre nyári olimpiát rendeznek Japánban. Az már korábban kiderült, hogy a játékok időpontjában várható 30-40 fok körüli hőség nem a legideálisabb a sportolóknak, de a nézőknek sem lesz könnyű szurkolniuk ebben a forróságban.

A japán szervezők megpróbálnak mindent megtenni, de a meleg elleni védekezés költségei szépen megemelik a rendezés büdzséjét. Legújabb ötletüket a múlt héten próbálták ki. A kajak-kenu versenyek alatt a nézőkre hóágyúkból (jobban mondva hókészítő gépekből) fújták a mesterséges havat, így "enyhítve" a kánikula hatásait.

A "közönség" természetesen csak önkéntes jelentkezőkből állt. Az időzítés sem volt a legjobb, több hét forróság után végre azon a napon csökkent a hőmérséklet. A közönség leginkább arra panaszkodott, hogy az olvadó "hótól" átázik a ruhájuk, valamint a lelátó eléggé csúszóssá vált, egy újságíró el is csúszott rajta.
Azt a szervezők is elismerték, hogy a megoldás még nem a legtökéletesebb és finomítani kell rajta. Az is igaz, hogy érdemes mindennel próbálkozni, hiszen a kánikula már a tesztversenyeken is sok gondot okozott. Versenyzők kerültek kórházba hőgutával, a nyíltvízi úszók túl meleg vízben úsztak, többen megbetegedtek az evezős versenyeken.

Jelenleg a technológia már rendelkezésre áll, amellyel akár 30-40 fokban is lehet havat gyártani. Igazából, a gép apró jégdarabkákat készít, amely síeléshez ideális, meglátjuk, hogy másra is lehet-e használni a nyári olimpián.

A hókészítésnek ennek a módszeréről már többször is írtunk, például itt és itt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.