Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: átadták az első hókészítő gépet

2017.11.20. Bata Attila

A Portes du Soleil sírégió francia oldalához tartozó Châtel síterepén üzembe állították Franciaország első hókészítő gépét. Ugyan nem az a cél, de a gép akár +25 fokos hőmérsékleten is képes havat készíteni. Igazából a nulla fok feletti enyhe időben lehet kihasználni az előnyeit.
Kép: Portes du Soleil / Christophe B
Kép: Portes du Soleil / Christophe B
Hókészítő gépeket már több országban is használnak. A franciák az olasz gyártó (Technoalpin) berendezését tesztelik. A hóágyúkkal összehasonlítva a jelentős különbség, hogy itt a havat egy 17 tonnás konténerben készítik. A hó egy csövön keresztül távozik a konténerből és kisebb dombokba gyűjtik. Innen még ratrakokkal el kell szállítani a pályákra. A mobil konténerek mozgathatóak és áttelepíthetőek igény szerint.

Kép: Châtel Tourisme
Kép: Châtel Tourisme
A világban snow-factory néven ismert módszer angol kifejezése nem tetszett a franciák fülének, mivel túlságosan "ipari" hangzása van, ezért egy másik angol kifejezést választottak, a snow-farmingot. A snow-farmingon általában hógazdálkodást értünk, eddig leginkább arra gondoltunk, hogy a síterepek tavasszal összegyűjtenek 50-100 ezer köbméter havat, hőszigetelő fóliával letakarják és az első hideg őszi napokon szétterítik a pályán.

Châtel egy bájos kis falu, teljesen más az "iparosított francia terepekhez" képest, pályáinak 60%-a hóágyúzható. Ez nagyszerűnek számít francia viszonylatban, az országos átlaghoz (35%) viszonyítva. A hókészítőgép nem a hiányzó 40%-kot fogja pótolni, ahhoz túl drága mulatság. Arra azonban tökéletes, hogy fontos, a falu szálláshelyeit megtöltő rendezvények ne maradjanak el hóhiány miatt. Előszezonban a kezdő pályákat hetekkel korábban meg lehet nyitni a környező síterepekhez képest. Szezon végén, pl. jövő márciusban biztosan meg lehet majd rendezni a francia alpesi sí bajnokságot.

Kép: Châtel Tourisme
Kép: Châtel Tourisme
Havat tehát készít olyan hőmérsékleten is, ahol a hóágyúk csak vizet köpnének, de ennek ára van, pénzben és időben. Körülbelül 2 köbméter vízből készül 1 köbméter hó. Óránként kb. 4 köbméter havat tudnak gyártani, ami kb. 100 köbméter naponta. Más irányból megközelítve, egy 100 méter hosszú pályaszakasz behavazásához másfél nap szükséges.

Érdekesség, hogy a franciák nem vásárolták meg a gépet, hanem csak kibérelték az idei szezonra. A bérleti díj 40 ezer euró (kb. 12,3 millió forint). A szezon után dönthetnek, hogy véglegesen megvásárolják-e a berendezést.
Hasonló hókészítő gépek már működnek az osztrák és svájci gleccseren, Skandináviában, kisebb német terepeken. Környékünkön cseh és lengyel pályákon hallottunk használatukról.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.