Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már Csehországban is működik hógyártó gép

2016.11.15. Bata Attila

Az idén Csehországban is üzembe állították az ország első un. hógyártó gépét. A koncepció több szempontból is más, mint a hóágyúknál. A gépezetet október végén már sikerrel tesztelték, az utóbbi napokban pedig megállás nélkül gyártják a havat, hogy a héten már lehessen síelni. Mindezt 500 méteres magasságban!
Ilyen marketing képeket is lehet csinálni a hógyártásból
Ilyen marketing képeket is lehet csinálni a hógyártásból
Állandó olvasóink már valószínűleg azonnal vágják, hogy mi a különbség a snow-factory néven elhíresült hógyártó gépek és a hóágyúzás között. Az előbbinél nincsenek hóágyúk a pálya mentén. Egy kisebb épületben vagy nagyobb konténerben dolgozik egy szerkezet, amely más technológiával (kémiai segédanyagok nélkül) gyárt havat. A havat egy csövön keresztül vezetik ki az épületből. A cső mozgatható, így hatalmas hódombokat lehet egymás mellé építeni.

Itt készül a hó
Itt készül a hó
A dolog előnye, hogy már enyhe időben, nulla fok felett is lehet havat gyártani, nem kell feltétlenül a hidegre várni. Akár már 10-15 fokos időben is indulhatnak. Elméletileg ez a gép még 33 fokban is tud havat gyártani. Hátránya, hogy az épület melletti hódombokat ratrakkal a pályára kell szállítani. Ezen felül a hó előállításának a költségei, becslések szerint, a hagyományos hóágyúzásnak a duplája.

Az Alpokban, a skandináv síterepeken és Németországban is használnak ilyet. Ebből a típusú gépből még csak 18 üzemel az egész világon. Információnk szerint ez az első hógyártó gép, amely sípálya mellett üzemel Közép-Európában. Értesüléseink szerint Zakopánéban is hasonló gépet használnak, de ott a sífutó pályákat és a sísánc havát tartják vele karban.

Így készül a hó
A csehországi Monínec (más néven Sedlec-Prčice) síterepe az idén vásárolt egy ilyen szerkezetet magának, sajtóhírek szerint 50 millió cseh koronáért (kb. 575 millió forint). Október végén, amikor kissé lehűlt a levegő, megtartották a próbát. Közel 200 méteres szakaszt fedtek be hóval. Ez tényleg csak próba volt, nem akartak rekordokat dönteni, hogy milyen korán nyílik meg a síterep. A lenti képről is látható, hogy a teszt sikeres volt.

Az októberi teszt
Az októberi teszt
Az utóbbi napokban, ahogy a videóban is látható, ismét beindították a hógyártást. A cél az, hogy csütörtökön, november 17-én egy esti síeléssel elkezdődjön a szezon. Addigra már az ülőlift mellett teljes hosszban behavazzák a 600 méter hosszú pályát.

A heti helyzet
A heti helyzet
Velünk együtt, valószínűleg sokan érdeklődve figyelik majd, hogy egy 500-700 méter között található apró (2,2 kilométernyi pálya összesen) közép-európai síterep mit tud elérni hosszútávon ezzel a beruházással?
KOMMENTEK
Matematika | 2016.11.15. 13:08
2,2 kilométernyi pályás síterep hogyan tud félmilliárdos beruházást visszatermelni, nyereségessé tenni???
A kérdés költői, szerintem sehogy!
tothlevente | 2016.11.16. 11:40
Pályázat? Valószínű nekik nem kellett ennyit előteremteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.