Menü ≡

Újabb osztrák és francia gleccsereken lehet síelni

2019.06.20. | Szerző: Bata Attila
Szokás szerint, a gleccserek nagy része a szezon után egy kis időre bezár, majd rövid karbantartás után megkezdődik a nyári szezon, vagy van, ahol már a következő szezon végéig be sem zárnak.
h i r d e t é s
Az utóbbi harminc év időjárása nem tett jót a gleccsereknek, így a korábbi 10-15 síterep közül már csak az osztrák Hintertux és a svájci Zermatt maradt meg az Alpokban, ahol egész évben lehet síelni. Néhány gleccser még hosszabb-rövidebb időszakra kinyit nyáron, de a többiek már csak szeptembertől.

Furcsa, de az időjárás az idén kedvezően alakította a hóviszonyokat. Az "évszázad tele" után még mindig bőven van hó a gleccsereken, úgyhogy az idén a szokásosnál is jobb körülmények között lehet síelni júniusban.

Franciaország

Franciaországban leghamarabb a Pisallias-gleccser (Val d' Isere) kezdte meg öthetes működését június 8-án. A tervek szerint a nemzeti ünnepen, július 14-én zárnak.

Les 2 Alpes: készülnek a nyitásra
Szombaton a másik két francia gleccser is megkezdi a nyári szezont. Les 2 Alpes 3200 méter felett 265 cm hóval vág neki a nyárnak, régen állt ilyen vastagon a hó júniusban. Itt a tervezett zárás augusztus 25. Val d' Isere szomszédja, Tignes is június 22-én nyit és a tervek szerint augusztus 4-ig lehet síelni a Grande Motte gleccseren.

Olaszország

Olaszországban június 7-én nyitott Stelvio és várhatóan november elején zárnak. Június 29-én nyit Cervinia (Zermatt olasz oldala), ahol a 3500 méteres magasságban található Plateau Rosá gleccseren lehet síelni. A többi olasz gleccser (Val Senales és Presena) már csak ősszel nyit ki.

Svájc

Svájcban Zermatt folyamatosan üzemel. A néhány éve még egész évben üzemelő Saas Fee július 13-án nyit és folyamatosan következő év májusáig mennek a liftek.

Ausztria

Ausztriában tegnapig Hintertux volt az egyetlen üzemelő gleccser, de mától kinyit a karintiai Mölltal is. Szintén beindítják a lifteket a tiroli Stubai felső részén is, de csak a bakancsos turisták kedvéért.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Kaprunban (Kitzsteinhorn) június 29-én kezdődik majd meg a nyári szezon, amely július 21-ig tart.

A többi osztrák gleccser (Sölden, Kaunertal, Dachstein és Pitztal) nyáron zárva tart és várhatóan az első nagyobb szeptemberi havazás után nyit ki.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »