Menü ≡

Bukovel síterep leírás cikk galéria videó értékelés, élménybeszámolók

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 1, rendezés:
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Bukovel
Üzenet szövege
Feladó:  AndraslazarFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.01.09. 11:22
(Üzenetazonosító: 207332)
Andraslazar Hozzászólások: 2
Regisztrált: 2019.02.14.

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Sziasztok, 2020 Jan 2-Jan 7-ig voltunk Bukovelben, leírnám a tapasztalataimat.

Két apuka két kisgyerekkel (7 évesek) és testvéremmel mentünk 5 fiú, autóval. Követtük a Google útiterv tanácsát és Tiszabecsnél léptünk határt, simán, gyorsan ment. Ukrán oldalon egy pecsételős lapot adnak, arra kell 2 pecsétet begyűjteni, az egyiket az útleveles, a másikat csomagos határőr adja. Csak akkor engednek át, ha megvan a 2 pecsét. Nekem vissza kellett tolatni a sorompótól, hogy pótoljam az egyiket. Volt nálunk útlevél, zöld kártya és a gyerekek anyukájától egy nyilatkozat, hogy vihetjük a gyerekeket. Ezt nem kérték, de állítólag kérhetik. Odafelé nem volt sor, az átkelés összesen 15 percet vett igénybe, a pecsétes ügyetlenkedésemmel együtt.
Tovább is a Google utasításait követtük Nagyszőlős (Виноградів) majd Rakhiv / Rahó (Рахів) felé mentünk. Az utak csak néhány helyen voltak közepesnél jobban kátyúsak, 60-70 km/h átlagban lehetett menni a faluk között. Voltak kifejezetten jó szakaszok is, nagyon rosszak szerencsére nem voltak. Így is 9 óra lett az út, ennél kevesebbel nem érdemes vele számolni. (1 órát még veszítünk is odafelé az időzóna váltás miatt)

A síterepről a benyomások:
- Fontos, hogy kötelező a bukósisak, anélkül nem engednek fel a liftekre. Aki eddig sisak nélkül síelt, sajnos itt fel kell adnia ezt a szokását
- A síterep nagyon szuper, a hóra, a tájékozódást segítő táblákra, valamint a liftekre (4 üléses majdnem az összes) nem lehetett panaszunk. Az üzemeltetők nem sokat mosolyognak, de nagyon türelmesek voltak, egyszer sem idegeskedtek.
- A pályák jellemzően hosszabb kék pályák, nagyon jók gyakorlásra, tanulásra. A piros pályák meredekebbek, de szélesek és jól kezeltek voltak. Amikor mi voltunk csak a H5-ös fekete pálya volt nyitva, a többit éppen hóágyúzták.
- Sorbanállás nem volt jellemző, szombaton volt egy 10 perces az R2 liftnél, egyéb helyeken és napokon 1-2 perc alatt fel lehetett ülni bármelyik liftre.
Praktikus infók:
- Mi négy napot voltunk, egy nem-pályaszálláson. Háromszor a P1 parkolótól kezdtük a síelést, egyszer a P2-ből. A síterep mindkét "széléről" egy-egy piros pályán tudunk bejutni a pályarendszer közepébe. Az 1-es lift tetejétől (P1 parkolótól indul) a 2A piros pályán, A 3-as / 13-as lift tetejétől (P2 parkoló) a 13A + U piros pályán lehet bejutni. Szerencsére a gyerekek jól bírták, a piros pályák bár meredekek, de jól kezelt / széles pályák voltak.
- A P1 parkoló ingyenes, a P2 parkoló 100 UAH-ba kerül. Ezt a 100 UAH-t lehet automatában (csak kézpénz, 50 UAH legnagyobb címlet, amit elfogad) vagy a parkoló kijáratánál a sorompónál törleszteni. Ez utóbbi azért fontos, mert nem kell az autómatával vacakolni, nekem 20 perc szaladgálás volt, hogy beváltsam a 200 UAH-s bankjegyet 50-esekre.
- P1 parkolónál van egy nagyobb bolt, a P2-nél koripálya található.
- A napijegy 1455 UAH (több napra kicsit olcsóbban jön ki), amiben benne van az esti síelés is (16:30-19:30 1, 2, 7-es pályákon).

A városról:
- A város főútjai autóval járhatók, a mellékutakra szükség lehet hóláncra. A küzdő, csúszkáló, elakadt autók általános látványosságok voltak, viszont idegeskedést nem tapasztaltunk, nem volt veszett dudálás egy-egy esemény körül.
- Sok széntüzelés miatt a városban masszív a szmog, ez sajnos elég zavaró volt.
- A hagyományos éttermek elég drágák (Egy pizza 300UAH) viszont a városban több helyen találtunk szabadtéri grillezőt, ahol egy jó saslikot vagy melegszendvicset mindenféle grill hússal 50 UAH-ért meg tudtunk kapni. Az az igazság, hogy bár Ukrajna sokkal olcsóbb országnak számít, itt Bukovelben nem igazán tudtunk spórolni. (Talán csak egy osztrák síterephez képest jön ki olcsóbban a meleg étel étteremben)

Összegzés:
- Talán azért is mert, fiam első síelése volt, mi nagyon pozitív élményekkel tértünk haza. (10 óra vezetés, 1 óra a határon, ahol mindent kipakoltattak, ukrán pecsételős akadályt megint nem sikerült elsőre megugranom) Akik változatosságra vágynak, jó szívvel tudom ajánlani ezt a terepet, egy kicsit kalandosabb a kijutás, de abszolút túlzónak látszottak a pár éves bejegyzésekben leírt horror útviszonyokról, vagy kötekedő rendőrökről leírtak. Persze az is lehet, hogy csak mázlink volt.

Lázár András

laponként: összesen 1, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »