Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megelőzhetők a síbalesetek? - beszámoló a második konferenciáról

2012.11.26. Csabor

Fehér Gyula, a skioutlet.hu szaküzlet tulajdonosa már másodjára szervezett konferenciát Budapesten a gyermekbalesetek megelőzéséről azzal a céllal, hogy felkészítse a szakembereket, a szülőket és gyereket a biztonságos síelésre.
Fehér Gyula, a konferencia szervezője
Fehér Gyula, a konferencia szervezője
2012 áprilisában megrendezésre került egy konferencia, mely a szervezett síoktatás balesetvédelmi kérdéseit tárgyalta, szakmai alapon. 160-an jöttek el a Fehér Gyula (Skioutlet) által szervezett konferenciára, melynek témája a gyermek síbalesetek megelőzése volt. 15 előadó - síoktatók, edzők, pedagógusok, jogászok, orvosok - szólaltak fel s pozicionálták a gyermek síelésben szereplő személyek, csoportok szerepét, feladatait.

A mostani, majd napra pontosan hét hónapra az első után szervezett játékos konferencia célja, az volt, hogy a családdal, vagy csoportban síző gyermekek balesetvédelmi kérdéseit közérthetően megértesse a szülőkkel, és a gyermekekkel.
A helyszín a Budai Táncklub, Berczik Sára terem, (Budapest II. Kapás utca 55.) kisebb résztvevői létszámot, 80 főt tett csak lehetővé. Az előzetes netes regisztráció telt házat ígért, ennek ellenére 10 óra előtt csak lassan gyülekezett a nép. Régi motorosokkal, szakemberekkel, aktívakkal, lelkes tapasztaltakkal lehetett találkozni, de ez a konferencia most nem nekik szólt. A gyerekeket, s az őket kísérő, síelni szerető felnőtteket, szülőket hiányoltam, s ők csak lassan gyülekeztek. A rövidke megnyitó után, amelyben Fehér Gyula a konferencia "alapító atyja" a SkiOutlet, Lavina-Sport Kft. tulajdonos ügyvezetője üdvözölte a megjelenteket, megkezdődött a Klausmann Viktor által moderált konferencia.

Első előadóként Csapody Ákos: államilag vizsgázott síoktató, Budapest Gyermeksíiskola vezető helyettes; középiskolai tanár taglalta hogyan készüljünk fel balesetvédelmi szempontból a sízésre. Arra a kérdésre, hogy a síelés sport vagy öröm, az átlagos ember válasza az, hogy az örömön van a hangsúly. Viszont, ha valami nem stimmel ebben a folyamatban, akkor üzembiztosan elvész az öröm. Ezért kell felkészülni a síelésre. Számítógépes hasonlattal élve, a hardver a felszerelés, a szoftver az ember. Sajnos a gyermekek felszerelésére általában kevés figyelmet fordítanak a szülők. A gyerek léceken lévő egyszerűbb műanyag kötések, vagy a régebbi bakancsok könnyen elöregedhetnek, hasonlóan a cipőkhöz. Ilyenkor a hiba, a törés észrevétlenül, laikus számára nem látható módon, előjelek nélkül hirtelen bekövetkezik. A gyermekek gyorsan nőnek, de felszerelésük méreteikhez történő hozzáigazítása nem mindig történik meg. Fontos a felszerelés, léc minden szezon előtti szervizeltetése, s gyerek felszerelésére legalább annyi gondot kell fordítani, mint a sajátunkéra.

Ha pedig a szoftvert, az embert nézzük, akkor a síelés egy folyamatos sporttevékenység betetőzése kell, hogy legyen. Ehhez felkészülésként folyamatosan valamilyen sporttevékenységet kell folytatni. Rendszeresen kell futni, kirándulni, kerékpározni, gyalogolni, nem elég a sízés előtt egy héttel "rágyúrni" a dologra.

A második előadás előtt kiosztásra kerültek az Apjok Ildikó által összeállított kvízkérdések, amelyeket a gyerekek a program végéig megválaszolva elnyerhették a Skioutlet által felajánlott 5.000.-Ft-os vásárlási utalványt.

Második előadóként Gál Balázs mutatta be a Forcefield protektorokat. Bár könyökünk, térdünk, csípőnk épsége is nagyon fontos, a leglényegesebb, hogy gerincünket védjük. A jó protektoros védelem elnyeli és elvezeti az ütközések erejét. Fontos, hogy a protektor biztonságos, kényelmes, s megfizethető is legyen. A jó minőségű protektorokat szigorú szabályrendszer alapján minősítik. Vigyázni kell, mit vásárolunk, mert sok a hamisítvány. A témához kapcsolódott a következő előadó Bátor Balázs, aki a sísisakok használatának fontosságára hívta fel a figyelmet. Demonstrációként körbeadott néhány ALPINA márkájú gyermek sisakot. A gyerekekhez kívánt szólni, ezért mesefigurák kivetítésével kereste a közös pontot, mert mi lehet a közös Iron Mannban, Shrekben, a Star Wars fekete gonoszában, Asterixben, vagy Ted Ligetyben. A sportcsokit érő válasz a sisak volt.

Vági Zoltán a Vasas-K2 egyesület elnöke, vezetőedző, nemzetközi síoktató először összefoglalóan ismertette mire vigyázzunk a gyerekekkel a sípályán? A tudnivalók triviálisak, de nem lehet elégszer elismételni. Mielőtt síelni megyünk, nézzük meg melyik pálya van nyitva, s milyen az idő. Próbáljuk az időjárásnak megfelelően öltöztetni a gyereket. A választott pálya legyen mindenki számára megfelelő meredekségű, s a lesikláshoz megfelelő sebességet válasszunk. Ha többen vagyunk, időközönként nézzünk hátra, s szükség esetén várjuk be egymást, de ezt természetesen a pálya szélén állva tegyük, ne pedig középen egy letörés alatt. Ködben a gyerekek előtt és mögött is felnőtt haladjon. Gyereket soha ne engedjük el egyedül síelni, ha sokan vannak a pályán mögötte síelve védjük. Ne engedjük egyedül liftezni a gyereket, húzóliftnél mögötte menjünk. Még véletlenül se menjünk lezárt, vagy kitűzött pályára. Tartsuk be a pályazárások idejét, gyerekkel ne centizzük ki az időt. Ezek az ismeretek a rendszeresen síelők előtt természetesen mind ismertek, de egy kezdőnek is meg kell ismerni és alkalmazni azokat.

Az általános ismeretek után Vági Zoltán a pályán található jelzéseket mutatta be, s ezek jelentését kellett kitalálni a gyerekeknek. Klausmann Viktor ekkor két kézzel osztogatta a jó válaszokért járó sportszeleteket.

Folytatásként Apjok Ildikó, hajdani legendás síelőnk hívta fel néhány dologra a szülők figyelmét. A gyermek mozgásának szemmel követését nagyban elősegíti a láthatósági mellény hordása, illetve, ha minden óvintézkedés ellenére mégis elkallódik az a rosszcsont kölök, legalább legyen nála egy névjegy, vagy cédula az azonosító adataival, a szülők sípályán is hívható telefonszámával. Sok felesleges idegeskedés megelőzhető ilyen egyszerű módszerekkel.

Azt hiszem a gyerekek számára a legélvezetesebb előadása Ozsváth Miklós, Ski C.U.L.T., testnevelő tanár és sí szakedző, kiképző oktató: Veszélyhelyzet felismerése, megoldása című előadása volt. Ozsi az előtérben mondta előadása szövegét, míg a gyerekek a kivetítőn látható síbukás gyűjteményt nézték. Közben hangosan nevettek. Ozsi gyakorlott előadóhoz méltóan szemrebbenés nélkül mondta előadását, amelynek fő kérdése az volt miért nem figyel a gyerek. A gyerek, ha síel, akkor síel, s nem törődik mással. A szülő, a felügyelő jelenléte biztosítja a síelés megfelelő biztonsági alapjait. Minden balesetnek vannak előzményei, s ezeken a pontokon lehet megelőzni a bajt. A legtöbb probléma akkor keletkezik, amikor a gyerek egyedül van, főleg ha társaival kontroll nélkül, egymást veszélyes szituációkba hajszolva síelhet. A gyerekek általában technikailag képzetlen síelők. A technikailag képzetlen síelő pedig problémák esetén könnyen kiesik a kontrollálható zónából, s elveszíti beavatkozási lehetőségeit. A veszélyhelyzetek kialakulási lehetőségeit fokozza, ha nem tartjuk be, hogy a síelésnek egyfajta kommunikációnak kell lennie, köztünk, s a környezetünk között. Mozgásunkkal jelezni kell mi várható, mint ahogy a környezet ingereinek is el kell jutnia hozzánk. Aki a saját sítechnikájával folytat állandó, heroikus küzdelmet az burokban síel, s így folyamatosan veszélynek van kitéve. Ha mozgásunk nem árulkodik szándékainkról, akkor könnyen ütközhetünk másokkal, s sajnos az esetek többségében a vétlen fél a szenvedő. Az előadás legalább olyan jó volt, mint a gyerekeket megkacagtató bukásgyűjtemény.

Fehér Gyula a konferencia "alapító atyja" a SkiOutlet, Lavina-Sport Kft. tulajdonos ügyvezetője, síedző, síiskola vezető a pozitív példa, a pedagógia jelentőségről beszélt. Gyula négy tárgyat mutatott be. A közlekedési bóját, a varázspálcát, a csengőt és egy pénzérmét.
A bója a csúcsán bizonytalan egyensúlyi helyzetben áll, de az alapjára fordítva rendkívül stabil. Lefordítva a sísport nem cél, hanem eszköz a gyerek viselkedésének fejlesztésére. A gyerek a síelésen keresztül kedveli meg a természetet, a társasági életet, a sportolást, s tanul meg viselkedni. Ez adja a szilárd alapot. Néha minden megváltozhat egy varázspálca intésére. Ha példát mutatunk, akkor a gyerekek azt követik. A példa varázspálcája fegyver a tudatos felnőtt kezében.
Minden emberben, minden veszélyes szituációban működnie kell egy csengőnek. Mindenkinek meg kell tanulnia a használatát. Használjuk tudatosan a csengőt, s hallgassunk a vészjelzéseire.
A pénz a döntést jelenti. Fej vagy írás. Ha a felnőtt döntési helyzetbe kerül, ha veszély esetén az igen-nem kérdés felmerül a laikus szülő soha ne vállalja fel a kockázatot, döntsön mindig nemmel!

Cselovszky Zsolt, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szekció elnök az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról, annak igényléséről és használatáról beszélt. A kártya az Európai Unió tagországain kívül még négy európai államban érvényes. A kártya az Egészségbiztosítási Pénztárak ügyfélszolgálatánál díjmenetesen igényelhető, s 36 hónapig igazolja, hogy rendelkezünk egészségügyi biztosítással. Segítségével az orvosilag szükséges ellátás térítését rendezhetjük, de a pályáról való mentés nem tartozik ebbe a körbe, arról már külön biztosítással kell gondoskodnunk. Érdemes okostelefonunkra letölteni az Európai Egészségbiztosítási Kártya alkalmazást, mert az egyes államokban különféle ügymenetet alkalmaznak, s van olyan hely, ahol meg kell előlegezni a kezelési költségeket. Végül a rendezvényt szponzoráló Sportbiztosítás.net Kft szakmai vezetője Lakatos Áron beszélt, arról, hogy ha minden óvintézkedés, szabálybetartás, felkészülés ellenére mégis bekövetkezik a baj, s valaki balesetet szenved mi a teendő. A hazai biztosítók jelentős része egy professzionális szervezetet bíz meg a diszpécseri szolgálat elvégzésével. Baj esetén őket kell felhívni a kötvényen található telefonszámon. A többi teendőt már a diszpécserszolgálat végzi. Ellenőrzi, hogy van-e biztosításunk, nagyobb kárösszeg esetén egyeztet a biztosítóval annak vállalhatóságáról. Ennek megfelelően minden papírról, amit az orrunk alá dugnak aláírás előtt egyeztessünk a diszpécserszolgálattal, s így sok kellemetlenséget takaríthatunk meg. Támaszkodjunk minden esetben, minden kérdésben a diszpécserszolgálatra. S tartsuk eszünkben, a biztosítás olyan, mint az esernyő, ha van biztos nem esik az eső, mint ahogy érvényes biztosítás esetén sem ér bennünket baj.

Az esemény végén stílusosan egy bukósisakból húzta ki egy kisfiú a tesztet kitöltők közül az 5.000.-Ft-os vásárlási utalvány nyertesét, aki véletlenül a testvére volt. Ilyen az élet. Az utalványt akár azonnal elkölthették az aznap a SkiOutletben nagy kedvezménnyel árult biztonsági felszerelésekre.

Tartalmas délelőtt volt. Kellemes, kezdő szülők és gyermekek számára szóló előadásokkal. Nemes dolog volt a kezdeményezés és a téma napirenden tartása. Reménykedem, hogy az a tudás, ami a balesetmentes síeléshez, a gyerekek épségének megőrzéséhez kell, az a sok apró ismeret, tudnivaló, ami az előadásokon elhangzott csak eljut majd valamilyen csatornákon azokhoz, akiket illet. Jó lenne az ismeretek terjesztésére valami megoldást találni, akár videó, akár gyermeksíelési kézikönyv formájában. Akik ott voltak jól érezték magukat, s öröm volt látni a sílécen közösen lépkedő szülőket és gyerekeket. Csak ugyanilyen biztonsággal tegyék ezt a sípályán is!
KOMMENTEK
AAron | 2012.11.26. 20:29
Nagyszerű beszámoló, gratulálok !
csabor | 2012.11.27. 10:54
Az előadók nagyon jók voltak, s mindenki betartotta az időkeretet!
Apjok Ildikó | 2012.11.27. 19:01
Köszönet az előadóknak!
Ha lesz belőle kisfilm, szerintem sok szülő számára hasznos és összefoglalt információkat adhat!
skioutlet | 2012.11.29. 08:20
Ezúton is köszönöm az előadóknak a tartalmas és nívós előadásokat. Az elhangzottakat remélhetőleg sikerül minél több felületen átadni szülőknek, gyermekeknek. Minden megjelenésről beszámolunk itt illetve később az összes megjelent anyagot honlapunkra egy összefoglaló cikkben megjelenítjük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.