Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowflex - a korszerű műanyag sí- és snowboard pálya

2006.10.13. Stánicz Balázs

Bizonyára mindenki hallott már a műanyag sípályákról, s feltehetően jó páran már ki is próbálták a sízés vagy éppen hódeszkázás ezen formáját. Ők már tudják, hogy más, mint normál havon sízni.
Sheffield Ski Village (UK)
Ráadásul a védőfelszerelés viselése is erősen ajánlott, a műanyag keménysége miatt, ami egy esésnél csúnya horzsolásokat, égési sérüléseket tud okozni a szabad bőrfelületen.

A snowflex technika pontosan ezt a különbséget akarta még jobban lecsökkenteni. A cél, hogy minél inkább olyan érzésünk legyen, mintha havon csúsznánk. A snowflex jóval vékonyabb, kb. 10-12 mm, mint a hagyományos műanyag pályák. Ezenfelül fizikai tulajdonságai is másak, jobban lehet rajta sízni, és esés is sokkal kellemesebb. A snowflex elődje a Dendix volt, ami több mint kétszer vastagabb volt a jelenlegi borításnál s jóval keményebb.

Halifax snowflex centrum (UK)
Halifax snowflex centrum (UK)
A snowflex története

A Briton cég 1979-ben alakult meg Nagy-Britanniában. Ekkor az országban számtalan kezdetleges műanyagpálya működött a kisebb nagyobb domboldalakon. A cég eleinte felvonók összeállításával és karbantartásával foglalkozott, majd egyre nagyobb hangsúlyt kapott a sípályák megtervezése és építése. A cég két szellemi alappillérének tekinti munkatársai magas szaktudását és a téli sportok szeretetét. A snowflex technológiát először 1990-ben fejlesztették ki, majd a sikeres tesztelések után 1996-ban megnyitották a világ első ilyen borítású sícentrumát, a Calshot Activity Centert Britanniában. Ezután gomba módra szaporodtak a snowflex sípályák, nem csak a briteknél, hanem világszerte. Legnagyobb a Sheffield Ski Village, de jelentős még a Norfolk Ski Club stb. A Világon Dániában, Honk Kongban és Beirutban (Libanon) vannak még jelentős snowflex centrumok.

A technológia

Az új technika minősége, s az általa nyújtott érzés, minden eddigi technológiánál közelebb hozza az igazi hó nyújtotta élvezetet. A snowflex voltaképpen egy polimer konstrukció, amely kis rostszálakból és egy beágyazott hordozó rétegből áll. Ez a snowflex borítás legfelső rétege, ami minden behatásra, mozdulatra különösen érzékeny és gyorsan reagál. Ez alatt további három réteg kapott helyet. A következő réteg a külső hatások elnyelésére szolgál. Majd jön az utolsó két réteg, az egyik az ún. áthatolhatatlan réteg, amely alatt az egész rétegsor deformálódását kontrolláló réteg van. Ennek a konstrukciónak köszönhetően sízés/hódeszkázás közben nem keletkeznek a felületének lyukak, vájatok és üregek; gyorsan csúszik a léc a talpán és egy határozott élezést tesz lehetővé, így a carving technika is kiválóan véghez vihető ezen a felületen. A snowflex másik fontos előnye, hogy a mindenkori domborzathoz tökéletesen igazodik.

A megépítés
Egy "dry slope" (száraz sípálya) építésekor több tényezőt is megvizsgálnak a szakemberek. Először is a domborzati viszonyokat; legyen lejtése a kiválasztott területnek, ugyanakkor a nagyon meredek lejtők sem felelnek meg az előírásoknak (fekete pálya), 33 %-nál nagyobb lejtésű térszínekre nem építenek pályákat. Figyelembe kell venni, hogy a snowflex borítás ideális mérete 3 és 20 ezer m2 körül mozoghat, de azzal is számolni kell, hogy kell a parkolónak is hely, továbbá a különféle kiszolgáló épületeknek. Nyilvánvalóan a pályákra valahogy fel is kell jutni, ezért elengedhetetlen sífelvonók építése. Üléses felvonót főleg a főpálya mellé érdemes építeni, csákányost úgyszintén. Ott vannak a kapaszkodós (drótköteles) felvonók, amelyek főleg azt a célt szolgálják, hogy a sízőt átvigyék az egyik felvonótól a másikhoz; esetlegesen kezdőpályákhoz is telepíthető (előnye még az üzemeltetőre nézve az alacsony üzemeltetési költsége). A szőnyegliftet különösen kezdő pályák mellé érdemes tenni, mivel azt rendkívül könnyű használat jellemzi. Ezenkívül van a tányéros típus, illetve ennek egy speciális fajtája, az alacsony vezetésű tányéros (ebben az esetben nincsenek magas felvonóoszlopok), ez különösen a szeles helyekre ideális. S természetesen figyelembe kell venni a megcélzott réteg igényeit. Ennek megfelelően a legtöbb helyen kezdő és középnehézségű lejtőket építenek fel, de az új trendeknek megfelelően már freestyle-os formák is épülnek. Így akár mogulpálya (buckasí), de teljes értékű funpark is létrehozható ezzel a technológiával, melybe félcső, ugratók, kidobók és korlátok is beépíthetők. Akár a gleccsereken, itt is az év 365 napján sízhetünk vagy éppen hódeszkázhatunk a snowflex borítású pályákon. Angliában mind a szabadban, mind pedig fedett csarnokokban vannak snowflex lejtők, egyes sípályákat pedig este is megvilágítanak.

A snowflex előnyei

  • közel van a fogyasztókhoz (értsd télisportolók), így mindenki számára könnyedén elérhető. Minden tudásszintű és, érdeklődésű sportoló igényeit kielégíti
  • rövid látogatások, magas bevétel az üzemeltetőknek
  • egész évben használható, még a legnagyobb nyári hőségekben is
  • szinte bárhol létrehozható
  • teljesen sima felület
  • kiváló gyakorlási és tanulási feltételek
  • könnyű elérhetőség
  • magas bevétel a pályákon kívül is (éttermek, büfék, bárok stb.)
A síelők szempontjából a snowflex pályák fő előnye, hogy nem kell a hegyekbe utazni, ha valaki síelni szeretne, az év 365 napjában használható a pálya tanulásra, gyakorlásra. Már ha van a közelben ilyesmi:-)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.