Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tényleg kell készülni a síszezonra?

1. rész - felkészülés a síelésre

2022.10.11. Ozsváth Miklós

A fenti mondatokat nemcsak ősszel hallhatjuk. Áprilisban a bikiniforma lebeg a szemünk előtt, januárban a karácsonyi zabálás miatti túlsúlyt kell leadni. Ősszel a síelés előtti hetekben jut eszünkbe, hogy nem vagyunk igazán jó formában.
A képen a cikk szerzője: Ozsváth Miklós (Ozsi)
A képen a cikk szerzője: Ozsváth Miklós (Ozsi)
Ebben senki nem hibás, és egy kicsit mindenki. Nehéz annyit és olyan minőségben mozogni, ami tényleg jó állapotban tartja a testünket. Ez alól azok sem jelentenek kivételt, aki fizikai munkát végeznek.

Valójában nem kellene felkészülni sem a síszezonra, de a bikiniszezonra sem. Ha egészséges testben szeretnénk élni, akkor folyamatosan törődni kell vele. Az lenne a jó, ha folyamatosan felkészültek lennénk, és nem a hiúság vagy a félelem venne rá minket az utolsó pillanatban pár hét mozgásra.

A legjobb edzésterv

Az a legjobb edzésterv, amit meg is csinálunk. Lehet bármennyire látványos, meggyőző egy program, ha nem fér bele a napunkba. Akkor sem vagyunk előrébb, ha az első kipróbálás után rájövünk, hogy túl nehéz vagy pár hét után ritkulnak az edzések.

Olyan programot érdemes választani, amit rendszeresen és hosszú távon tudunk folytatni. Inkább legyen könnyű és rövid, de csináljuk. Semmit nem ér egy ütős és meggyőző edzésterv, ha csak elméletben foglalkozunk vele.

Saját világunk szokásai

Ha összeírjuk az általunk végzett mozgásokat, meglepődünk az egysíkú leltáron. Kiderül, hogy mindig ugyanazzal a lábbal kezdjük a lépcsőt vagy állunk fel a székből, ugyanazzal a mozdulattal nyúlunk a kávéspohárért mint a fénymásolón fekvő papírokért.

A világ, amiben élünk, nem kívánja meg, hogy változatos mozgásokkal küzdjünk meg a kihívásokkal a túlélésért.

Természetes, hogy csak annyit használunk, amire szükség van. Amire nincs szükség, az elkezd eltűnni. “Use it or lose it” – mondja az angol mondás: amely képességet nem használunk, az kezd elveszni. A mozgástartomány beszűkül, az izmok leépülnek, lelassulunk.

Ne gondoljuk, hogy aki rendszeresen fut, sokkal jobb helyzetben van. Ha mindig ugyanúgy fut, akkor mindig ugyanazokat a mozdulatok gyakorolja, mélyen rögzülnek. Kevesen teszik meg, hogy néha futnak 4,5-5 perc alatti kilométereket, majd futnak nehéz terepen gyorsan, futnak szlalomozva, futnak lépcsőn fel és le stb. Sokan nem tudják, hogy nem igazán tesz jót az ízületeknek a lassú (6 perc/km feletti) futás.

Mindez zavartalanul működik, amíg a megszokott keretek között maradunk. A nehézségek ott kezdődnek, amikor olyan helyzetekbe kerülünk, amelyek többet várnak el tőlünk. Ilyen a sípálya is. Ha a sípályán azokkal a rutinokkal akarunk közlekedni, amilyeneket az irodában, a buszon vagy az autóban használunk, gondokba ütközhetünk.

A felkészülés elsősorban azt jelenti, hogy újítsuk meg a mozdulatainkat, gazdagodjon a mozdulataink leltárja.

Öt pont a valódi sikerért

1. Ne tedd túl magasra a lécet! Inkább csinálj kevesebbet, mint egy nagy elhatározásból semmit.
2. Sződd be a mindennapokba! Minden nap csinálj valamit! Ha nem fáradsz el benne, az sem baj. Csak az a baj, ha nem csináltál semmit.
3. Sokaknak segít, ha beillesztik a napirendbe. Ha fix helye van, tényleg nehezebben marad el.
4. Szórj szét a napodban mozgásmorzsákat! Pl. ha felállsz az asztaltól, állj fel tízszer. Kimész kávéért, csinálja pár fekvőtámaszt, ha másként nem megy, a falnak dőlve!
5. Lépj ki a szokásaid keretéből! Válassz olyan mozdulatokat, amelyeket nem szoktál csinálni, használj olyan mozgásterjedelmet, amibe nem szoktál belemenni, válts sebességet, ritmust! Ha mindig bal lábbal indulsz a lépcsőn, indulj jobb lábbal, menj hátrafelé, ha leesett valami, lehajolás helyett guggolj le érte és vedd fel bal kézzel!
A következő részben konkrét feladatokkal is megismerkedhetsz!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.