Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Der weisse Rausch - síkomédia a '30-as évekből

2012.06.18. Biró Ágnes

A magyarra Fehér Mámor címre lefordítható filmet 1931-ben forgatták a mai is híres, tiroli St. Anton síterepén. Az Arnold Fanck rendezésében készült 76 perces mozi ma, 80 évvel később is igazán egyedülálló élményt nyújt nézőinek, különösen a havas sportok szerelmeseinek.
A film története egészen egyszerű: a főszereplő lány, Leni, St. Antonba érkezik hogy megtanuljon síelni majd részt vegyen a helyi síugró versenyen. Tietje és Fietje, a két hamburgi ács szintén a verseny megnyerését tűzi ki maga elé célul, ám ők autodidakta módon, könyvből próbálják elsajátítani a síelés csínját-bínját. (Érdekesség, hogy Fietjét a '30-as évek egyik sívilágbajnoka, Gustav Lantschner alakítja a filmben). Leni és a két bohókás hamburgi többször is egymásba botlanak a történet során. A versenyt persze végül a bájos főhősnő, Leni nyeri.

Egy kis kedvcsináló: válogatás a film leglátványosabb jeleneteiből
A következő télen szereplőink visszatérnek az arlbergi hegyekbe: egy úgy nevezett "rókavadászat" versenyen szeretnének részt venni. A játék lényege, hogy ketten, Leni, és egykori síoktatója, Hannes, a rókák szerepét betöltve elindulnak lefelé a hegyről, míg a többieknek 15 perc várakozás után a nyomukba kell eredni és megpróbálni elkapni őket. Hamburgi ácsaink ügyetlenségének köszönhetően Leni és Hannes megnyerik a versenyt.
A történetet magunk elé képzelve nyilvánvalóvá válik, hogy a filmnek bizony nem a sztorija, hanem a látványvilága lesz érdekesebb.
A film technikája igen kezdetleges, természetesen fekete-fehér, hangja is csak részben van, utószinkronizálásnak köszönhetően. Ez viszont akár előnynek is tekinthető, hiszen mivel minimális párbeszéd található a német nyelvű filmben, a nyelvtudással nem rendelkező nézők is tökéletesen megérthetik és élvezhetik. De a film legnagyobb értékét, mai szemmel nézve legalábbis mindenképpen, a látvány adja. Az érintetlen hegyoldalak, a szűz hó, a 80 évvel ezelőtti sítechnika és felszerelés, az egész együttes hangulata az, ami magával ragadja azokat a nézőket is, akik esetleg még sohasem csúsztak hóban.
A főszereplőnőt alakító Leni Riefenstahl 1902-ben született Berlinben, és balettot tanult, majd később színésznő lett. Tánctudása viszont nem veszett kárba, ugyanis ebben a filmben is igen hasznos volt Leni fejlett mozgáskoordinációja a síelős jeleneteknél. Riefenstahl a következő években rendezőként is kipróbálta magát, sőt, Hitler propagandafilmesévé vált, bár a náci párttal nem állt kapcsolatban. Mindennek ellenére a 2. világháború után nem filmezhetett többet, így ekkor fotózni kezdett. Leni időskori alkotását, a Mélytengeri Hangulatok c. gyönyörű búvárfilmet 2002-ben, néhány nappal a 100. születésnapja előtt mutatták be.

Érdekesség, hogy az utóbbi években St. Antonban a filmmel azonos nevű tömegrajtos versenyt rendeznek meg, és nyilvánvalóan az sem véletlen, hogy a Hegyi Filmek Fesztiváljának is ez a tiroli városka ad otthont.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.