Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

200 pár lécet vitt magával edzőtáborba kilenc norvég síelő

2005.09.04. Bata Attila

Már javában edzenek a válogatottak a következő szezonra. Európai és észak-amerikai élversenyzők lepik el ilyenkor a déli félteken lévő pályákat, főleg Dél-Amerikában és Óceániában. Útra kelt a kilenc főből álló norvég csapat is, amely igencsak bepakolt az útra: összesen több mint 200 pár lécet vittek magukkal az edzőtáborozásra.

A csapattal tartott még egy 16 fős stáb, edzők, technikusok, orvosok és így egy kis Norvégiát varázsolnak az új-zélandi Hutt hegység lábaihoz. A 200 pár lécet és a hozzátartozó kiegészítő felszereléseket már jóval korábban postázták, hogy néhány nappal a csapat előtt megérkezzen.

A teljes csomag így kb. négy tonnát nyomott, persze ha összehasonlítjuk azzal, hogy tavaly novemberben a négyfős horvát válogatott a Kostelic testvérekkel az élen ugyanennyit cipelt magával a tengerentúlra a decemberi észak-amerikai versenyekre és az azt megelőző felkészülésre, akkor a norvégok lehet, hogy tényleg csak a legszükségesebb dolgokat vitték magukkal.

A norvégok megkezdik az idényt, ami Marius Arnesen vezető edző szerint azzal jár, hogy áprilisig szinte csak egymást látják és évi 220 napot lesznek távol otthonuktól. Új-Zéland előtt már a norvég gleccsereken edzettek majd 20 nap után Svájcban folytatják.

A csapat minden reggel 6-kor kezdi a napját és háromnegyed hétkor már kezdődik az edzés. A norvégok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy jeges pályán gyakorolják a síelést, amely leggyakoribb a versenyeken, ezért a kisegítők minden reggel vízzel permetezik le a pályát, hogy ideálisan jeges legyen.

Fotó: a norvég síválogatott (The Ashburton Guardian)
Fotó: a norvég síválogatott (The Ashburton Guardian)

Síelésen kívül nem sok mindent enged a szigorú szabályzat. Alkoholfogyasztás tilos. Éjszakázás úgy szintén. Ehhez kell tartania magát a fiataloknak és az idősebbeknek is. Itt van például a már sokadik ilyen edzőtáborát vállaló 34 éves Lasse Kjus vagy a 33 éves Kjetil Aamodt is, akik összesen már 36 érmet nyertek világversenyeken. Kjus éppen ezen a pályán nyerte első érmét 1990-ben.

A norvég csapat mindig jól szerepel a világversenyeken, az előző olimpián is a második helyen végeztek az osztrákok mögött. Akkor is itt a Hutt hegyen készültek, bár akkor sokkal jobbak voltak a körülmények, mint idén. Csak reménykednek, hogy egy kicsivel több hó is esik a közeljövőben, és ideálisabbak lesznek a körülmények. Szerencsére azért elég hideg van és a hóágyúk annyi havat gyártanak, hogy a szlalom edzéseket el tudják végezni. Ha megérkezik a várva várt havazás, akkor már végre a lesiklásra is készülhetnek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.