Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egy éve pusztított szélvihar a Magas-Tátrában

2005.11.21. Bata Attila

Egy évvel ezelőtt őrült szélvihar söpört keresztül Európán. Amerre csak járt hatalmas károkat hagyott hátra. A szélvihar kitombolta magát Ausztriában, Szlovákiában, Oroszországban és még Törökországban is. A szélvihar tombolása a Magas Tátra déli oldalát érintette a térképen megjelölt területen.

Előfordult, hogy a Magas Tátra csúcsain 150-170 kilométer sebességgel haladó szelet is mértek. A közlekedést hosszú időn keresztül teljesen megbénították az utakra és sínekre dőlt fák. A kezdeti borúlátó vélemények ellenére az összefogásnak köszönhetően szerencsére nem maradt el a tavalyi síszezon a Magas-Tátrában.

A novemberi katasztrófa után nyáron újabb veszély fenyegette a Magas-Tátrát, amikor a már letarolt területen gyulladt meg az erdő, ahol a tűzoltás az adott viszonyok között technikailag lehetetlen volt. Lakóházakat és benzinkutakat közelítettek meg a lángok, amikor szerencsére megjött az égi segítség és több napos példátlanul száraz idő után hatalmas eső oltotta el a megfékezhetetlennek hitt tüzet.

A táj, ahogy a mostani fényképeinken is látszik nagyon sokára fogja visszanyerni korábbi arculatát. Még egy évvel a katasztrófa után is rengeteg munka maradt a helyreállításban.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.