Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Még a szakértőt is elsodorhatja a lavina

2005.12.09. Bata Attila

Itt a tél és lassan beindul a lavinaszezon is. A lavinák tavaly rengeteg halálos áldozatot szedtek Svájcban, Ausztriában és az USA-ban. A következő történet jó példa arra, hogy még a profikat is érheti baleset, és a lavinaveszéllyel kapcsolatos figyelmeztetéseket illik majd igencsak komolyan venni majd az idén is.

Szerencsés kimenetelű baleset történt az amerikai Aspen síterepén. Az üzemeltetők lavinaveszély miatt lezárták az egyik pályát, amely még a síterep határán belül helyezkedik el. A lezárást azt tette szükségessé, hogy az előző héten hatalmas mennyiségű friss hó hullott a jégkeményre fagyott hórétegre, amely óvatossá tette az üzemeltetőket.

A síterep egyik lavinaszakértője éppen a pályán tartózkodott és vizsgálatokat végzett a hórétegek állapotával kapcsolatban amikor saját maga indította el a hógörgeteget és az magával sodorta. Szerencséjére a társai hamar megtalálták és kimentették.

A lavinaomlások nagy részét sajnos a terepen síelő vagy boardozó turisták idézik elő, és ilyenkor a mentésnél minden percnek hatalmas jelentősége van. Azoknak van esélyük a túlélésre, akiket sikerül kimenti a baleset utáni első 15-30 percben.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.