Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Közös bérlet a legnagyobb szlovák pályákon

2006.05.03. Bata Attila

Pozsonyban bejelentették, hogy a négy legnagyobb szlovák síterep üzemeltető cég közös szövetséget hozott létre, amelynek célja a síterepek jelentős fejlesztése a közeljövőben Szlovákiában, valamint az idelátogató síelők számának növelése az elkövetkező években. A "Négyek" néven emlegetett pályaüzemeltetők első lépése, hogy közös bérletet bocsátanak ki, amely érvényes lesz a szövetség összes pályáján.

Szlovákia a rendszerváltás után nagy lelkesedéssel fogott sípályái modernizálásába, de ez a lendület mára jelentősen alábbhagyott. Összeségében a sípályák fejlesztésére költött pénz nem emelkedett olyan mértékben, hogy a nyugat-európai színvonalhoz a közeljövőben felzárkózhassanak a szlovák terepek. Talán ezen változtathat az új szövetség létrehozása, amely a Slovakia Ski Region nevet kapta.

A csoport tagja a négy legnagyobb szlovák pályaüzemeltető. Köztük az 1.Tatranska, amely a Park Snow pályák kezelője Donovalyban és a Csorba tónál, a TLD, amely az összes ótátrafüredi és tátralomnici pályákat üzemelteti. A csoport másik két tagja a chopoki Jasna és a lengyel határnál található Velka Raca síterepe.

A cél, hogy közös marketing stratégiával megcélozzák a környező országok (magyar, lengyel és cseh) síelőit, valamint idecsábítsák a síelésre alkalmas magas hegyekkel nem rendelkező nyugat-európai országok turistáit. Tervek szerint az elkövetkező öt évben mintegy 55 milliárd SK (385 milliárd forint) költenek fejlesztésekre, amely jelentősen javítaná a síterepek infrastrultúráját.

A tervek szerint 2010-re a jelenlegi 300.000 fő/órás összliftkapacitást jelentősen megemelnék 700.000 főre. A felvonók száma a másfélszeresére, azon belül pedig az ülőliftek száma pedig a háromszorosára emelkedne. A fejlesztések miatt a síterepek kiszolgáló személyzetének a létszáma a jelenlegi 3500 főről 7000-re duzzadna, a síeléshez kapcsolódó szolgáltatásokban dolgozó munkaerő pedig megduplázódna, így 20.000 új munkahely jönne létre.

Az újonnan alakult szövetség mellé egy szlovák bankokból álló konzorcíum is társult, amely várhatóan biztosítani fogja, hogy a jelenlegi éves 3,5 milliárd koronás befektetések helyett évente ennek az összegnek a háromszorosa kerüljön a síterepekbe és a kiszolgáló létesítményekbe fektetett pénzeket pedig megnégyszerezzék.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az üzemltetők reményei szerint a jelenlegi 7 milliós éves látogatottság 2010-re elérheti a 16 millió síelőt is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.