Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új sípálya épülhet a Szlovák Paradicsomban

2006.05.22. Bata Attila

A brit Dorchester Group of Companies hatalmas pénzügyi befektetéssel új szabadidő központ építését tervezi Szlovákiában a magyar turisták által is kedvelt Szlovák Paradicsom (Slovensky Raj) területén. A brit befektetők tervei szerint sípályák is épülnek majd a területen.

A Szlovák Paradicsom legnagyobb városa Igló (Spisska Nova Ves) önkormányzata és a brit befektetők május elején egy szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek értelmében a britek egy több milliárdos sport és szabadidő központ építését kezdik meg az önkormányzat által részükre bocsátott területen. A beruházás tervezett nagysága pénzben kifejezve eléri a 6,35 milliárd SK (kb. 45 milliárd forint) összeget. A tervezett projekt megosztja a város közvéleményét, sokan bizalmatlanok az építkezéssel kapcsolatban, annak ellenére, hogy az ígéretek szerint ötezer helybelinek adhat munkát az új létesítmény.

A polgármester asszony kijelentette, hogy az önkormányzat ragaszkodott hozzá, hogy egy 500 hektáros területet elkülönítsenek, ahol reményeik szerint egy jövőbeli üzemeltető új síterepet építhet és üzemeltethet. A tervezett szabadidős létesítményeket naponta összesen húszezren használhatják majd és a tízezer új szálláshely is épül. A befektető köteles megvalósíthatósági tanulmányt készíteni, amelyet később egyeztetnie kell majd a környezetvédőkkel.

A Szlovák Paradicsom már "átállt" a nyári üzemmódra. Hrabusice (Káposztafalva) polgármestere szerint, az idén nem változnak a belépő díjak (40 és 20 SK, fenőtt/gyermek), amelyeket a turistaösvények használatáért szednek és eddig is a turistautak karbantartására fordítottak. A polgármester szerint tavaly 5.2 millió SK (kb. 36,4 millió forint) bevétele volt a falunak belépőjegyekből és parkolási díjakból.

Az egyik legkedveltebb völgy, a Sucha Bela jelzéseit és falétráit az idén fogják kicserélni, ilyenkor néha egy-két napra lezárják a völgyet. Becslések szerint csúcsszezonban naponta kb. 3000 látogató keresi fel a völgyet. Szintén felújítják a a lépcsőket és létrákat a Kysel és Velky Sokol völgyekben is. Becslések szerint tavaly a Szlovák Paradicsom 750 000-1 000 000 látogatót fogadott.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.