Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szokatlanul hideg volt az augusztus Svájcban

2006.09.03.

Az idei nyár igencsak megtréfálta eddig a svájciakat. A szokatlanul meleg július után szokatlanul hideg augusztus érkezett.

Amikor a júliusi kánikulában sorra dőltek meg a helvét városok hőmérsékleti rekordjai, akkor sokan kívánták azt, hogy kicsit mérséklődjön a nagy meleg. Nos, kívánságuk meghallgattatott és talán túlságosan is kompenzált a természet, hiszen 26 éve nem volt ilyen hideg az augusztus Svájcban.

Augusztusban már az 1500 méteren fekvő településekre is hullott kisebb-nagyobb mennyiségű hó és az idelátogató turisták bizony télikabátban gyönyörködtek a svájci panorámában. 1970 óta nem volt ilyen hideg az augusztus, amely két fokkal volt hidegebb a sokévi átlagnál. Néhány nagyvárosban, pl. Baselben és Genfben harminc éve nem mértek ilyen alacsony hőmérsékleti értékeket.

A 2600 méter feletti területeken átlagosan 20-40 cm friss hó hullott, de néhány helyről 60 cm friss hóról érkezett jelentés. Nemcsak a síterepeket övező hegyekben hullott hó, hanem a híresebb üdülővárosokat is néhány centiméter vastag augusztusi hó takarta be. Pl. Davos és Arosa lakói augusztus utolsó napján 5 cm friss hóra ébredtek.

A meteorológusok szerint ezekből a tényekből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Mindenesetre néhány meteorológiai intézet már közzétette hosszabbtávú prognózisát az Alpok vidékére. Az angol intézet előrejelzése szerint az átlagosnál melegebb és szárazabb ősz várható, amely sok esetben kellemetlen lehet a síszezonra nézve. Két évvel ezelőtt a száraz ősz miatt nem teltek meg a dél-franciaországi síterepek víztározói és még hóágyúzni sem tudtak egész szezonban, pedig a mesterséges hó nagyon kellett volna, hiszen számos síterep 30-40 centiméteres hóréteggel szenvedte végig az egész szezont.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.