Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Katasztrófa-turisták lepték el az Eiger környékét

2006.07.19. Bata Attila

Július 12-én a baljós előjelzéseket beváltva leomlott a svájci Eiger hegység egyik hatalmas sziklatömbje, amelyet az összezsugorodott gleccsermező tartott eddig stabilan. A gleccser visszahúzódása után a tudósok mindenkit figyelmeztettek a veszélyre, igazából csak az időpont volt kétséges.

Grindelwald és környéke az egyik leglátogatottabb svájci síterep, amelyet azonban mostanában nem síelők, hanem katasztrófa-turisták és újságírók hada lepett el. Óvatos előrejelzések szerint is további omlásokra lehet számítani.

Az Eiger északi oldalának csodálatos sziklatömbje turisták seregét ejtette ámulatba éveken át, hegymászóknak pedig igazi kihívást jelentett a meghódítása. Miután a sziklatömb alsóbb részei is szabad szemmel láthatóvá váltak, azonnal kiderült, hogy hatalmas rések tátongnak statikai szempontból fontos helyeken.

Százötven évvel ezelőtt a gleccser még elérte a szikla felsőbb rétegeit, de mostanra már 200 méterrel lejjebbre húzódott. Mivel a jégtömeg már nem tartotta tovább a hatalmas sziklatömböt, azon kisebb-nagyobb repedések keletkeztek, amelyeket a beszivárgó csapadék és víz tovább mélyített.

A geológusok vizsgálatai után kiderült a rossz hír, valószínűleg 2 millió köbméter szikla omlik le hamarosan. Csak az összehasonlítás kedvéért: ez a híres new yorki toronyház, az Empire State Building teljes terjedelmének a kétszerese.

Az előző hétvégén már beindultak kisebb sziklaomlások, végül kedd este bekövetkezett az eddigi legnagyobb kőomlás. A drámai képek bejárták a világsajtót, amelynek következtében megindult a kíváncsiskodók hada a helyszínre. Eddig összesen kb. 700 ezer köbméter szikla omlott le, amely egyharmada a becsült mennyiségnek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.