Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Emelkednek a jegyárak az idén Svájcban is

2006.10.24.

Emelkednek a jegyárak az idén Svájcban is A svájci síterepek liftjei és felvonói nagyszerű nyári szezont zártak. A csodálatos időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy az idei nyáron jóval többen kirándultak, mint egy évvel korábban és így három millió frankkal több nyereséget könyvelhettek el a tavalyi nyárhoz képest.
Ennek ellenére a síelés idén még drágább lesz Svájcban, minden második síterep megemelte az árait az idei szezonra. Még az időjárástól függő síbérlet is szóba került.

Főleg a meleg július és az enyhe szeptember volt nagyon nyereséges az idei nyáron. A síterepek teljes nyári bevétele elérte a 157 millió frankot. Ebben a hatalmas számban csak a liftek és felvonók tiszta bevétele szerepel, ehhez még hozzá lehet számolni a hegyi vendéglők és egyéb szolgáltatások valószínűleg szintén extra bevételeit.

Úgy néz ki, hiába megy jól a bolt, aki az idén Svájcban síel, az nem ússza meg áremelkedés nélkül. Átlagosan minden második síterep emeli az árait az idén. A legtöbb helyen egyszerűen oldják meg az idei árképzést, ami azt jelenti, hogy a napijegy átlagosan egy frankkal emelkedik. Továbbra is Zermatt a legdrágább a maga 68 frankos napijegyével, és a néhány kilométernyi pályával rendelkező kisebb terepek a legolcsóbbak.

A legtöbb helyen a fejlesztésekre költött pénzekkel magyarázzák az idei áremelést. Mármint a következő szezonra tervezetekkel. A tervek szerint a következő szezonban 1,4 milliárd frankot költenek majd a svájci síterepek fejlesztésre és ennek a hatalmas pénznek a nagy részét az idén kellene kitermelniük. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy tavaly a legtöbb síterep nem emelte a belépők árait.

Nemcsak a liftek, hanem a pályák is viszik a pénzt. A pályák napi karbantartása és biztonságos üzemeltetése nem olcsó mulatság. Azt mondják, hogy a sok carving síelő miatt sokkal gyakrabban kell ratrakolni a pályákat és ez legalább négyszeres költséget jelent. Az svájci üzemeltetők szerint ma egy kilométernyi pálya üzemeltetése Svájcban 100 000 frankba kerül egy szezonban.

A lifttársaságok már vizsgálják, hogyan lehetne rugalmasabbá tenni az árképzést. Szó van arról, hogy az amerikai pályákhoz hasonlóan már itt is lehetne jóval korábban és jóval olcsóbban megvásárolni a bérletet, akár az európai síelőnek olyan szokatlan helyeken mint pl. a benzinkutakon vagy postán. A másik érdekes újítás az időjáráshoz kötné a bérlet árát, amely leegyszerűsítve annyit tesz, hogy rossz időben olcsóbban, jó időben pedig drágábban lehetne síelni.

A nyári többletbevételből minden síterep profitált. Legalább tíz százalékos vagy annál nagyobb bevételt értek el. Különösen bánhatják ezt azok a síterepek, amelyek zárva voltak a nyári szezon nagy részében mint pl. Arosa, Lenzerheide, Meiringen-Hasliberg, vagy San Salvatore. A legfrissebb adatok szerint az őszi bevételek is kedvezően alakulnak.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.