Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Felemás szezont zárnak lassan a déli féltekén

2006.09.07.

Felemás szezont zárnak lassan a déli féltekén Az ausztrálok továbbra is szenvednek, és most már biztosra mondható, történetük egyik legrosszabb síszezonját fogják zárni. Ráadásul a szeptember elején bejött enyhe, tavaszias idő csak rontott az egyébként sem rózsás helyzeten.
Selwyn már augusztus vége óta zárva tart, de az addigi szezon sem volt teljes, ugyanis többször kellett hóhiány miatt megszakítani. Azt, hogy a többi ausztrál síterepen sikerül-e a szokásos szeptember végi, október eleji szezonzárást véghez vinni erősen kérdéses, mivel a tározók vízszintje az intenzív hóágyúzás miatt erősen megcsappant. A helyiek emlékezetében még erősen él a pár évvel ezelőtti szezonzárás Hotham-en, akkor szeptember végén még egy méteres hó borította az ottani lejtőket. A mostani szezonban épphogy meghaladta az 50 cm-t, de ezt is csak a hóágyúknak köszönhetően.

Teljesen más a helyzet a déli szomszédnál. Új-Zélandon továbbra is nagyszerűek a hóviszonyok; nem egy helyen két méter feletti hóvastagsággal. Az itteni síparadicsomok nagyobbik része a hagyományokhoz híven október 8.-án illetve 15.-én zárja kapuit. Kivétel ez alól Whakapapa, ahol feltehetően november elején is lehet még egy utolsót csúszni. Ugyanakkor James B., a Broken River (privát, nonprofit sícentrum) igazgatója a következőket mondta: "A privát síközpontoknál nincs olyan, így nálunk sem, hogy a kevés síző miatt bezárunk. S a fenébe is, ameddig lesz hó addig nálunk is lehet sízni! Ki tudja, lehet még decemberben is tudunk egyet csúszni."

Köszönik szépen az Andokban is megvannak a síterepek, átlagosan két méter körüli hóval. A múlt hétvége helyenként 30-50 cm havat hozott és az elkövetkezendő napokban is még legalább ennyit várnak. Az argentin Las Lenasban közel négy métert mérnek jelenleg! Panasz itt sem lehet az idei szezonra! Úgy látszik a hógazdag európai tél nyárra átköltözött a déli féltekére - Ausztráliát leszámítva.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.