Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havas Dél-Amerika és Új-Zéland, hóhiány Ausztráliában

2006.07.26. Bata Attila

Havas Dél-Amerika és Új-Zéland, hóhiány Ausztráliában Az elmúlt hét havazásai során helyenként 2,5 méter (!) friss hó hullott le az Andok síterepeire. Portillóban az eddig szezon során közel 6 méter hó esett összességében, és a téli idények még messze nincs vége.
Ráadásul ennél jobb időzítést és időjárást el sem lehetne képzelni; egy-egy nagy havazást egy-két hétig tartó napos idő követ, valószínűtlenül kék éggel, majd újra következik a tetemes utánpótlás a friss porhóból.

Hasonlóan kitűnő hóviszonyok uralkodnak az új-zélandi síparadicsomokban is, Turoán például 230 cm hó van jelenleg. A Ruapehu hegyen fekvő Whakapapa arról híres, hogy a legtovább nyitva tartó síterep a távoli szigetországban, mivel rendszerint november elején zárja kapuit. Ezúttal azonban a helyiek méltán reménykedhetnek abban, hogy a hagyományos karácsonyi és szilveszteri újranyitás során még akár csúszhatnak is egy utolsót az új-zélandi nyárban.

Ezzel szemben Ausztráliában 25-30 éve nem volt ilyen rossz szezon. Az ottani síközpontok továbbra is a hóágyúknak köszönhetik a létüket. A helyiek már csak az augusztusban, esetleg a szeptember elejében reménykedhetnek, lévén az ezt követő időszakban inkább már a napsütés és tavaszi hőmérsékletek jellemzőek az Ausztrál Alpokra. 

A hosszú távú előrejelzések augusztus 20. környékére jelentős havazást jósolnak, bár erre a legtöbben már csak legyintenek, mivel július közepére is hasonlókat jósoltak; de pár centin kívül több nem esett, ráadásul sok helyütt az eső szakadt a beígért hó helyett.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.