Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kísérlet a világ legmagasabb síterepének megmentésére

2006.11.06.

Kísérlet a világ legmagasabb síterepének megmentésére A síeléshez kötődő érdekességek között mindig kedvenc témának számít a világ legmagasabb síterepe, vagy a legmagasabban működő sílift. Ezt a büszke címet sokáig a bolíviai Chacaltaya bitorolta, de az utóbbi időben vészjósló híreket hallani az egykori síterepről.
Becslések szerint 4-5 éven belül teljesen eltűnhet a hó világ legmagasabban fekvő síterepéről. Egy lelkes csoport még az utolsó pillanatban próbálja megakadályozni a tragédiát. Chacaltaya, a bolíviai fővárostól nem messze fekszik, a hegycsúcs 5421 méter magas, a pálya felső része 5375 méter magasságból indul, vagyis inkább csak indult, mert az utóbbi időben már nem síelt itt senki. A globális felmelegedés teljesen elolvasztotta a hegy gleccserét, az utóbbi 15 évben a hóréteg 80%-a olvadt el. Ha ez így megy tovább, akkor 4-5 éven belül teljesen eltűnik a hó az Egyenlítőhöz nagyon közeli hegyről.

A síterepet még 1939-ben idetévedt osztrákok alapították, és az utóbbi évekig az ország egyetlen sípályájaként szolgálta a helyieket és a kíváncsi síelőket a világ minden tájáról. A helyieknek nincs máshol síelniük, a külföldiek pedig szívesen jönnek, hogy elmondhassák, hogy a világ legmagasabban fekvő pályáján síeltek, még akkor is, ha nem olyan könnyű a levegővétel 5300 méter felett. Természetesen nemcsak a globális felmelegedés tette tönkre a hegyet.

A nyári melegben felforrósodó hatalmas sziklák sajnos sokáig megtartják a meleget, és ezzel jelentősen olvasztják a havat, de a civilizáció is szinte kilométerekre közelítette meg a hegyet. Nagyvárosok épültek a környéken, amelyek üzemei és járművei rengeteg káros anyagot bocsátanak ki, ezzel is emelve a környék hőmérsékletét.

A terep megmentésére tett kísérleteket árgus szemekkel figyeli a többi dél-amerikai terep is, hiszen tanulmányok szerint 30 éven belül az Andok gleccsereinek a fele vélhetően elolvad, ez pedig a lehető legrosszabb hír az utóbbi években errefelé látványosan fejlődő síturizmusnak. Az eddig javasolt egyetlen megoldás a mesterséges havazás feltételeinek a megteremtése, ami egy átlagos országban nem tűnne lehetetlennek, de Bolíviában ez nem ennyire egyszerű.

Az ország finoman szólva sem dúskál a pénzben. A szervezőknek nagyon nehéz bármelyik politikust is meggyőzni arról, hogy pénzt költsenek a sípálya megmentésére, amikor a szegénység elleni harc is legalább ilyen sürgősnek és lehetetlennek tűnik Bolíviában.

Kevés esély van arra, hogy sikerül összegyűjteni a szükséges 200 000 dollárt. Halvány remény, hogy néhány ország és bank hajlandó pénzt áldozni a hegy megmentésére, de konkrét lépések még nem történtek ez ügyben. Sajnos, az idő egyre jobban fogy.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.