Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazással tért vissza a tél az Alpokba!

2007.01.03.

Jókora késéssel, de végre megérkezett az idei év első jelentősebb havazása az Alpok lejtőire. Szokás szerint most is a svájci hegyek profitáltak a legtöbbet a havazásból, bár ezúttal nem panaszkodhatnak a voralbergi, tiroli és salzburgi pályák sem. Rossz hír: lassan itt az újabb melegfront.

A kedden kezdődött intenzív havazás jelentős hómennyiséggel örvendeztette meg a svájci és a francia terepeket. A magasabban fekvő helyeken általában 80 cm friss hó hullott. A svájci Grimentz falu felett is hatalmas hó esett, amely helyenként 150 km/órás széllel is párosult. A szilveszteri ünnepeket a hegyekben ünneplő társaság 34 tagját helikopterrel kellett kimenteni egy 2985 méteren fekvő házikóból, mivel a friss hó miatt megnövekedett a lavinaveszély.

A havazás átterjedt a szomszédos osztrák területekre is. Voralberg tartományban 20-60 cm friss hó esett, amelynek köszönhetően az eddig használaton kívüli pályákat is igénybe vehetik most már az itt síelők. A havazás itt is heves viharokkal párosult, sok helyen le kellett állítani a felvonókat.

Tirolra is kiadós havazás zúdult heves viharok kíséretében. A Ziller völgy számos síterepén több száz síelőt kellett kimenekíteni a heves szél miatt leállított liftekről. A tartomány magasabban fekvő síterepeiről kb. 60 cm friss havat jelentettek. A havazás után jelentősen megnőtt a lavinaveszély, amely az ötfokozatú skálán már eléri a komolynak számító négyes fokozatot.

Salzburg tartomány síterepei átlagosan 40 centiméter friss utánpótlást kaptak, végre havazott Gaißau-Hintersee síterepén is. Igaz itt még kellene legalább további 30 cm a tökéletes üzemeléshez, de csütörtök reggelig még további 10-15 cm friss hó várható a tartományban. A rossz hír az, hogy hétvégére megérkezik az enyhülés, valószínűleg 2000 méter magasságban is csak +5 fok várható majd. Az enyhüléssel együtt jelentősen megnő a lavinaveszély is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.