Menü ≡

Megjött az első hó: öröm Moszkvában, károk Malibuban

2007.01.21. | Szerző: Bata Attila
Megjött az első hó: öröm Moszkvában, károk Malibuban A héten megérkezett az első havazás Moszkvába és kaliforniai Malibu tengerpartjára, de micsoda különbség van a két esemény között. Moszkvában már hónapok óta várják a szokatlanul enyhe szezon első havazását, Malibuban pedig egyáltalán nem számítottak rá, itt körülbelül húsz évvel ezelőtt havazott utoljára
h i r d e t é s

Szombaton végre havazott Moszkvában is. Az Európán átrohanó Kyrill orkán péntek este elérte Moszkvát is és felfrissítette a várost. A moszkvaiak hozzászoktak korábban a téli viszonyokhoz, így az idei enyhe szezon eddig váratlanul érte őket. A meteorológiai adatok szerint 130 éve nem volt ilyen enyhe tél Moszkvában. A nulla fok körüli hőmérsékletben a frissen esett hó nagy része megmaradt a város utcán, kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben.

Hírek szerint számos moszkvait lelkileg érzékenyen érintett a téli körülmények hiánya, megnőtt a pszichológusokhoz forduló betegek száma, sokakon enyhe depressziós tünetek jelentkeztek az elmaradt tél miatt. A Moszkvától délre található Kaluga város önkormányzata rendkívüli döntésre szánta el magát. Tekintettel az enyhe télre, visszafizette a város lakóinak a korábban befizetett fűtésköltséget egy részét. Ne felejtsük el, pont egy évvel ezelőtt ezen a környéken -35 fokot is mértek.

Még nagyobb meglepetést okozott a havazás a kaliforniai tengerparton, ahol kis túlzással hódeszkára lehetett cserélni a szörfdeszkákat. A milliomosok lakóhelyének számító Malibu feletti dombokat pedig vékony hóréteg borította. Teljesen érthető, hogy felkészületlenül érte a várost a hóesést, ezért kisebb közlekedési káoszt okozott a havazás.

Mivel több mint 20 éve nem havazott ezen a környéken, rengetegen rohantak ki a szabadba videokamerával vagy fényképezőgéppel a kezükben, amikor elkezdtek hullani az első hópelyhek. A kék egéről és napos tájairól  híres tengerparti részt legalább egy millió dolláros kár érte a hideg miatt, hiszen a fagy tönkretette a narancs, eper és avokádó termés nagy részét.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »