Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megérkezett a nagy havazás a francia pályákra

2007.01.23. Bata Attila

Megérkezett a nagy havazás a francia pályákra A francia pályák eddig szerencsésebb helyzetben voltak a tavalyi hóviszonyokhoz képest. Az egész Alpokon átvonuló havazás azonban most javított az eddigi állapotokon is. A legtöbb síterepen egész nap havazott, Les 2 Alpes vagy Tignes csak a mai napon 25-30 cm friss hónak örülhetett.

A francia meteorológiai intézet hétfőn közleményt bocsátott ki, amellyel valószínűleg a hóra vágyó síelőket próbálta megnyugtatni. A tájékoztatás szerint szerdáig a magasabb régiókban a folyamatos havazásnak köszönhetően 30-60 cm friss hó várható. Az alacsonyabban fekvő részeken (400-1000 méter) 10-25 cm havat várnak. Úgy látszik most a legalacsonyabban fekvő településekre is jut a havazásból, itt 5-10 cm összefüggő havat jeleztek előre.

Úgy tűnik, hogy nem tévedtek a meteorológusok. Helyszíni beszámolók szerint Les 2 Alpes területén ma kora reggeltől délután 4-ig folyamatosan havazott. Ma legalább 30 cm friss porhó esett - a síelők legnagyobb örömére. Havazás tekintetében a következő két nap is csak jót ígér. Holnaptól már a hőmérséklet sem lesz annyira alacsony. A legnagyobb gondot továbbra is az erős szél jelenti majd.

Jó esély van rá, hogy néhány nap múlva már az alsóbb pályák is síelhetőek lesznek. Egy rossz hír azért akad. Vasárnap este leégett a 2600 méteren található Toura vendéglő, amelynek a füstölgése még a mai tájképen is látszódott. A tűz okát egyelőre nem lehet tudni.

Jó hírek érkeznek Tignes-ből, egy másik síterepről, amelyet a magyarok is szívesen keresnek fel. Itt tegnap reggel kezdődött el a havazás. Az utóbbi két napban érdekes élményben lehetett részük az itt síelőknek. Az erős havazás és a napos időjárás rövidebb-hosszabb szakaszokban felváltva követte egymást. Hihetetlen élmény lehetett a szikrázó napon síelni a frissen hullott porhóban.

A kemény alapra hullott porhó most remek körülményeket kínál. Jelenleg is havazik a környéken, így várhatóan tovább javulnak a körülmények az alsóbb pályákon is. Csak a legjobb hírekről lehet beszámolni Serre Chevalier pályáival kapcsolatban. Nagyon sok hó esett és a havazás továbbra is folytatódik. Eddig 35 cm friss hó hullott a magasabb hegyekben, de az alsóbb pályákra is lehullott 10-15 cm friss porhó.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.